Hirdetés

Tesztpadon a Windows 10 januári előzetese



|

Önálló, a saját jogán új operációs rendszernek érződik a legújabb build.

Hirdetés

Múlt szerdán a Windows 10 legújabb előzetes verziójának bemutatásával alaposan felkavarta az állóvizet a Microsoft, ugyanis az operációs rendszer egyértelműen elkezdte a végső formájának elnyerését. Immáron nem egy megbuherált Windows 7 – Windows 8 hibridnek tűnik, hanem egy saját jogán egyedi, vadi új platformnak. A redmondiak eredetileg erre a hétre ígérték a sajtóeseményen demózott januári előzetes verzió kiadását, de az váratlanul már múlt pénteken elérhetővé vált.
 

Hirdetés


A Windows 10 valamelyik korábbi előzetesét futtatók sima frissítésként telepíthetik a build 9926-ot, emellett pedig a frissített ISO-fájloknak köszönhetően tiszta installációra is lehetőség nyílik. A hétvégén természetesen kipróbáltuk az operációs rendszert, íme az első benyomásaink.


Folytatódott a ráncfelvarrás

A Windows 10 build 9926 azonnal feltűnő érdekességeit az ikonok, ablakkeret, Tálca és Start menü tweakelései adják. A Microsoft folytatta a sok esetben még Windows Vistás időkből származó ikonok modernizálását, kisebbek lettek az ablakkeretek „kávái”, módosultak az ablakok fejlécében található kicsinyítés-nagyítás-bezárás gombok. Utóbbiak feltehetően a könnyebb érintőkijelzős kezelhetőség miatt szélesebbek lettek, elsőre kicsit szokatlanok.
 


Ennél fontosabb, hogy nagyban megváltozott a Tálca és Start menü. A pénteken kiadott buildben az áttetszőséget nem lehetett bekapcsolni, azonban ez nem feltétlenül probléma, így modernebbnek éreztük a megjelenést. Természetesen ez ízlések és pofonok kérdése, elvileg bekapcsolható lesz majd az átlátszóság.
 


A funkcionális újításokra rátérve úgy tűnik újabb rejtélyre derült fény: a Windows 10 egyáltalán nem fogja már tartalmazni a Windows 8-ban bemutatkozott Kezdőképernyőt, érintőkijelzős eszközökön ehelyett a Start menü fog teljes kijelzős üzemmódban futni; az üzemmódok közt egy erre kitalált gombbal bármikor válthat a felhasználó. A kettő nézet teljesen ugyanazt a funkcionalitást nyújtja, csak teljes képernyős nézetben egyszerűbb az érintős kezelés. Ez teljesen megoldotta a Windows 8 sokat kritizált „kétarcú” megjelenését, a Windows 10 legújabb buildjét használva már nem volt olyan érzésünk, mintha két egymástól teljesen függetlenül világ lapulna egyetlen operációs rendszerben.
 


Alapértelmezett beállítások mellett a Start gomb mellett a Windows keresőmezője található, ez egyébként a Tálca beállításaiban akár teljesen ki is kikapcsolható. A mezőbe gépelve a számítógépen tárolt alkalmazások és fájlok mellett webes találatok is megjelennek. A Cortana hangasszisztens is ezen keresztül lesz elérhető. Kipróbálni sajnos nem tudtuk a Cortanát, hazánkban nem működik a szolgáltatás. Egyébként a build 9926-ban lévő verzió bevallottan bugos és félkész, így annyira nem sajnáljuk a bemutatkozásának elmaradását.


Értesítési központ

A Windows 10 friss buildjének egyik legnagyobb újdonságát a megújult értesítési központ jelenti, amely az óra mellett található ikonjára kattintva popup ablak helyett immáron oldalsávként jelenik meg. Ezzel egyrészt több hely jut maguknak az értesítéseknek, másrészt pedig így sikerült besuvasztani néhány gyorskapcsoló gombot az aljára, például a WLAN ki- és bekapcsolására is lehetőség nyílik.
 


Az új értesítési központ érdekessége, hogy az operációs rendszer újraindításával nem tűnnek el belőle automatikusan az értesítések, így nem maradunk le semmilyen fontos eseményről. Az alkalmazások widgeteket is képesek lesznek az oldalsávba szúrni, azaz mondjuk egy zenelejátszó kezelőszerveket mutathat benne.


Beállítások alkalmazás

A Windows 8.x kétarcúságára remek példa, hogy az operációs rendszer beállításainak menedzseléséhez két alkalmazást kell használnunk: egyrészt ott van a megszokott Vezérlőpult, másrészt pedig az OS modern felületű Beállítások programja. Ez a Windows 10-től megszűnik, a kettő program teljesen egybe fog olvadni. Humoros módon az új Settings program kezdőlapja a Vezérlőpult megjelenésére hajaz, ám az almenüi már a Windows 8 beállítások szoftverére hasonlítanak; ennél liberálisabb fúziót elképzelni sem tudunk.
 

 

Megújult alkalmazások, stabilitás

A Windows 10 januári előzetesében már helyet kapott néhány megújult univerzális alkalmazás, ilyen az Áruház béta verziója, a OneNote és Maps. Túlságosan sokat nem érdemes ezekről mondani, egyelőre béta állapotban vannak. Ami feltűnhet, hogy a Spartan kódnevű új webböngésző nincs benne a build 9926-ban, azonban a renderelőmotorját egyénileg engedélyezni lehet (about:flags) az Internet Explorerben.
 


Az eddigi mérések szerint a Spartanban használt új motor látványosan gyorsabb az Internet Explorer 11-ben lévőnél, ám sajnos saját méréseket nem tudtunk végezni, lévén elindítása után a tesztgépen azonnal összeomlott az IE. A hibajelenség szerencsére már a Google Chrome sikeres letöltése után jelentkezett, összefüggésben valószínűleg nincs vele. Ettől eltekintve az elmúlt olyan két napban teljesen stabilan működött a januári előzetes, amely dicséretre méltó teljesítmény az alfa állapotú szoftvertől, főként mivel elképesztő mennyiségű változtatást tartalmaz az előző publikus buildhez képest.


Végül megemlítendő, hogy a táblagéppel rendelkezők végre kipróbálhatják az érintőkijelzős és egeres-billentyűzetes módok közt automatikusan váltó Continuum funkciót is, de több virtuális Asztal használata esetén még mindig nem lehet ablakokat húzogatni a munkaterületek közt. Utóbbi nem hatalmas probléma, ugyanis mindegyik felület Tálcáján jelölve vannak a másik asztalokon futó alkalmazások, az ikonjukra kattintva Asztalt vált a Windows.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.