Hirdetés

TetrOS: tölthető a Tetris operációs rendszer



|

Nincs fél kilobájt a Master Boot Recordba telepíthető alkalmazás.

Hirdetés

A Mario mellett talán a Tetris a másik olyan videojáték, amelyet jó eséllyel még az idősek is felismernek, függetlenül attól, hogy ők maguk játszottak-e vele. Az addiktív játék technikailag és művészetileg is egyszerűnek titulálható, így a programozással ismerkedők számára érdekes célkitűzést jelenthet írni belőle egy saját implementációt.


Hirdetés


Persze nem csak az abszolút újoncoknak tartogathat kihívást a klónozása, a GitHubon daniel-e néven futó felhasználó most írt belőle Assembly nyelven egy olyan változatot, amelyet a merevlemezek MBR-jébe lehet telepíteni. A Master Boot Record a háttértárak különleges területe, az operációs rendszer betöltéséhez szükséges alapvető instrukciókat tartalmazza. A PC bekapcsolása után a benne tárolt információk kiolvasásával kezdődik meg az OS betöltése.



A TetrOS néven futó projekt érdekessége, hogy a fentiekből fakadóan egyrészt nem kell operációs rendszer a futtatásához, másrészt pedig 446 bájt méretű a teljes lefordított kódbázisa. Ugyan nem ez az első MBR-be telepítendő Tetris-klón, azonban nagyon szép munkának tűnik. Az érdeklődők emulátoron keresztül is kipróbálhatják, a részletek a projekt weboldalán olvashatóak.


(Forrás: Geek.com)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.