Hirdetés

Tipikus BIOS-beállítási hibák, amiket legalább TE ne kövess el: 2. rész

|

Egy nagyon jó gépet is tönkre lehet tenni rossz BIOS-beállításokkal. Mutatunk pár hibát, amit nem kéne elkövetni.

Hirdetés

A BIOS-ban csodákat lehet művelni egy számítógéppel, de ahogy sokat javíthatunk, úgy sokat is ronthatunk PC-nken, ha nem a megfelelő beállításokat választjuk. A kisebbik rossz, ha egyszerűen csak lassabb lesz gépünk, a közepesen rossz az, amikor hasznos és fontos szolgáltatásoktól esünk el a pontatlan és figyelmetlen beállítások miatt és a legrosszabb az, amikor a számítógép a BIOS beállításai miatt instabillá válik, aminek a vége az adatvesztés.

 

Hirdetés

Minden vezérlő bekapcsolva

Klasszikusan hibás gondolkodás, hogy amiért fizessünk, az legyen is bekapcsolva. Például az összes integrált vezérlő, beleértve a RAID-et, FireWire-t, másodlagos LAN-t stb. Ezt ne tegyük, és amit nem használunk, azt kapcsoljuk le. A jutalmunk gyorsabb rendszerindítás és alacsonyabb fogyasztás lesz.

 

 

Várakozás bootnál

Sok BIOS-ban, sőt UEFI-ben mind a mai napig opció a Boot várakozás, amikor megcsodálhatjuk a gyártó logóját a felismert főkomponensek listáját. Ez nem feltétlenül rossz tulajdonság, de csak hibakereséshez, beállításhoz érdemes használni. Napi munka során kapcsoljuk le és 3-5 másodperccel gyorsabban fog indulni gépünk.

 

 

 

Lassító művelet

A rendszermemória tuningját csak kevesen vállalják be és ezzel nincs is semmi gond, hiszen a gyárinál magasabb órajelek könnyedén instabilitást okozhatnak. Azonban azt nem hagyhatjuk, hogy a gyárilag DDR3-1600-as RAM modulokat a DDR3-1600-as vezérlővel szerelt CPU DDR3-1333-nak kezelje csak azért, mert a gyári BIOS-beállításoknál ez volt a biztonságos. Lépjünk be a BIOS-ba és váltsuk át a sebességet a modulnak és vezérlőnek megfelelőre. Ha ezekben nem vagyunk biztosak, használjuk a CPU-Z vagy az AIDA64 programokat.

 

 

Boot sorrend

Klasszikus BIOS defaults hiba, hogy a bootolási sorrendet érintetlenül hagyják. Gyárilag az a jogos, hogy mindent végigpróbál a rendszer, mire eljut a HDD-ig. A napi használat során azonban ez totálisan felesleges, ezért kapcsoljuk le a mindenféle bootolási opciót és csak a rendszermeghajtónkat hagyjuk ott elsődlegesként. Ha mégis más tárolóról kell indítani a gépet, használjuk a Boot menüt, ahol kiválaszthatunk egy ideiglenes indítóeszközt.

 

 

Virtuális világ kikapcsolva

Már az egészen olcsó processzorok is képesek alapszinten hardveresen gyorsítani a virtuális PC-k futtatását. Ehhez azonban a BIOS-ban aktiválni kell ezt a technológiát (VT,  VT-x vagy VT-v néven), amit a speciális beállítások vagy a CPU tulajdonságok alatt fogunk megtalálni.

 

 

Frissítés nélkül

A BIOS frissítés sokáig rizikós volt, de ma már nem az. Nem arra buzdítunk, hogy a legkisebb változtatás miatt is azonnal frissítsél, de érdemes időnként rápillantani a gyártó támogatási oldalára, hátha számunkra fontos újdonságot kapunk a frissítéstől.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.