Hirdetés

Tíz ajánlott újévi biztonsági fogadalom



|

Hölgyek is megfogadhatják tanácsainkat, kevesebb problémájuk lehet a mobillal vagy a számítógéppel az új évben.

Hirdetés

Sokan minden évben megfogadnak valamit, amit aztán nem sikerül betartani, mások meg épp le is szoktak a fogadalmakról és persze gratulálnék azoknak, akik sikerrel fogadtak meg bármi érdemeset is. A sok fogadkozás célja persze általában igen pozitív, jobbá tenni saját életünket és szeretteinkét, ismerőseinkét, csak épp az a gond velük, hogy nagyon erőteljes belső változást igényelnek. Jó hír, hogy ha kütyüs mindennapjainkat szeretnénk jobbá tenni, akkor nem kell magunkat megváltoztatnunk, csak végre elvégezni néhány alapvető műveletet és betartani pár egyszerű szabályt, így aztán jó tanácsokkal szolgálunk, amiket jó, ha megfogad minden PC, Mac és okostelefon felhasználó 2013-ban is.

 

1. Ments végre!

Elnézést, ha ismeretlenül és alaptalanul merült fel bennem a gyanú, de lehet, hogy te soha nem mentetted még le adataidat? A felhasználók fele soha nem tette még meg ezt meg, de érdemes, mert előbb utóbb eljön a kaszás a merevlemezért és SSD-ért is, vele vesznek a dokumentumok, képek, videók, beállítások és minden, ami a gépen volt. Backup és mentés bővebben itt.

 

optikai média

2. Elveszhet!

Ami hordozható, az fokozottan ki van téve a sérülés, lopás veszélyének és persze könnyen ott felejthetjük dolgainkat egy kávézóban vagy indulás előtt a kocsi tetején. Akárhogy is, de megéri úgy tárolni különféle eszközeinken az adatokat, hogy azokhoz más ne férhessen hozzá. Az alap, hogy használunk pin kódot, alakzatot vagy jelszót a mobilon és a laptopon is beállítunk Windows és BIOS jelszót is – ennek nem ismerete gyanússá teheti a tolvajt, mikor értékesíteni próbálja a mi javainkat és nehezebben juthat hozzá adatainkhoz is. (Ciki lenne, ha a nevünkben írogatna a Facebookon valaki, még rosszabb, ha mobilunk és laptopunk is idegen kézbe került és nincs akadálya az utalgatásnak sem.). Esélyt adhatunk a tolvaj ellen a laptopnak, ha bejelentjük a rendőrségen a lopást és feltesszük olyan oldalakra, mint a www.lopottlaptop.hu.

 

3. Új laptophoz kiterjesztett garancia!

Ha magunk nem értünk hozzá, akkor mindenképpen kérjünk szaktanácsot mielőtt laptopot választanánk és bármilyen negy is a kísértés, ne a szín, stílus és a Swarovsky kristályok léte/nem léte legyenek az elsődleges szempontok. A megfelelő ár-teljesítmény arányon túl a legjobb befektetés akár 10-20 000 Ft-ot áldozni arra, hogy ne csak 1, de inkább 2 vagy 3 év itthon is könnyen érvényesíthető garancia legyen a készülékhez. Sajnos a laptopok nem örök életűek, a fizikai sérülés esélye is jelentős, így ez a befektetés az esetek 80 százalékában meg is térül. Ha sokat hordozzuk a készüléket gyalogosan is, akkor egy biztosítás is elkelhet mell. Visszatérve még a mentés témakörére: ha még nincs, akkor egyből vegyünk egy külső merevlemezt is és állítsuk be a mentést (Windows Backup) kapásból.

 

4. Átgondoltabb jelszavak

Elkeserítő kissé, hogy a leggyakrabban használt jelszó ma is a password és az 123456. Ne essünk ebbe a hibába mi is, ugyanis minden hacker egy ilyen elemekből álló 10-20 ezer szavas listával indítja a fiókunk feltörését. A kutya neve sem a legjobb, hacsak nem KzR26tqH8-nak hívják és saját érdekünkben kerüljük a családtagok nevét, az autó rendszámát és minden egyéb, más forrásból megismerhető és egy lépésben hozzánk köthető kód használatát is. Ne használjuk ugyanazt a jelszót több helyen és jó, ha időnként meg is változtatjuk mindet (otthoni felhasználóknál évi kétszer elég). Ehhez persze nem elég a jó emlékezőtehetség, célszerű egy megbízható (!), az adatokat titkosítva tároló jelszó alkalmazást bevetni. Ilyen például a Keepass.

jelszóbiztonság
jelszóbiztonság

 

5. A magányos gép kiszolgáltatott!

Apró dolognak tűnik, de sok bajt megelőzhet, ha nem hagyjuk magára a gépet soha, illetve ha a lopás kizárt, akkor is kilépünk a bejelentkező képernyőre, mielőtt egy percre elugranánk egy kisebb helyiségbe. Vicces és kíváncsi ott tartózkodók ugyanis ilyen rövid idő alatt is érzékeny információkra tehetnek szert, ami kényelmetlen lehet. Nagyon könnyű elérni a beléptető képernyőt a Windows-L gombok lenyomásával, nem kell hozzá egerészni sem.

 

6. Az e-mail nem mindig barátunk

Jó tudni, hogy az e-mail feladója akárki lehet, senki sem szavatolja ugyanis valódiságát (kivéve, ha digitális aláírást használunk, de ez elég ritka). Soha ne vegyük készpénznek, hogy ismerőstől jött egy mail, még ha a feladó mellett néhány adat töredék is erre utal, egyeztessünk. Levélszemétre soha ne válaszoljunk, leiratkozást se kérjünk, mert ezzel csak megerősítjük létezésünk tényét. Jelszót, fióknevet, bankkártya számot tilos azonnali üzenetben vagy titkosjtatlan e-mailben továbbítani!

 

7. Adathalászok ellen paranoia!

Az adathalász igyekszik szert tenni jelszavainkra, kártyaszámunkra úgy, hogy magát jellemzően e-mailben vagy weboldalon illetékesnek tünteti fel. Gyakori, hogy látszólag a banktól jött egy levél, sőt elkészítették az eredetire megszólalásig hasonló és hasonló URL-en elérhető (pl. raiffeisen.hu helyett raffeisen.hu) hamis oldalt is, ahol persze gyanútlanul beírva fióknevünket és jalszavunkat azok rossz kézbe kerülnek, számlakezelésünkkel együtt.


Gyanakodjunk! Biztos, hogy bank nem ad ki és kér SEMMILYEN lényeges információt sem e-mailben és nem szólítanak fel ilyen módon jelszó megújításra sem. Soha ne ugorjunk a bank oldalára e-mailben érkezett linkről, még ha az betűnként végigolvasva helyesnek tűnne is, ugyanis mutathat máshova a link, mint amit a képernyőn látunk. Egy internet-biztonsági szoftver, vírusírtó sokat segíthet, a PC World hamarosan megjelenő januári számában most féléves ingyenes licencet kapunk egy neves gyártótól, használjuk ki! Kapcsoljuk be a tűzfalat, a fekete listát (az internet oldalak ellenőrzését) és minden egyebet, valamint frissítsük minden nap az adatbázist! További tippek a biztonságos netezéshez itt.

 

8. Ingyen Wi-Fi csak óvatosan!

Mobiltelefonnal különösen jellemző az ingyen Wi-Fi hajszolása, de laptoppal is ez az első, amit a kávézóban keresünk. Sajnos sok esetben nem szeparálja a rendszer egymástól a csatlakozó vendégeket, így egy hacker nagyon kis erőfeszítéssel lehallgathatja adatforgalmunkat, ellophatja jelszavainkat. Ha lehet, akkor mobil internetet használjunk Wi-Fi helyett, ha erre épp nincs lehetőségünk, akkor pedig csak biztonságos adatkapcsolattal dolgozó oldalakra bátorkodjunk bejelentkezni! Figyeljük a https:// előtagot a cím előtt és csak ennek megléte esetén engedjük kapcsolódni a böngészőt pl. webes e-mail fiókunkhoz.

veszélyes ingyen Wi-Fi
veszélyes ingyen Wi-Fi

 

9. Otthoni Wi-Fi csak nekünk!

Sok Wi-Fi router azonnal üzemkész, csakhogy nyílt Wi-Fi hozzáférést biztosít, amire bárki csatlakozhat elérhető közelségből. Az illetéktelenek egyrészt fogyasztják internet sávszélességünket, másrészt sokkal komolyabb problémákat is okozhatnak. Nem csak adatainkra hajthatnak rá (megosztott mappák tartalma, NAS, médiaállományaink, titkosítatlanul továbbított jelszavak), de a mi internet előfizetésünk mögé rejtezve illegális internetes tevékenységet végezhetnek. Nehéz lesz megmagyarázni egy esetleges nyomozás során, hogy nem mi küldtünk ki 30 000 levélszemetet internet hozzáférésünkről és nem mi indítottunk DOS támadást egy szerver ellen vagy próbáltunk meg betörni bizonyos oldalakra. Jobb az elővigyázatosság, állítsuk be a routert, amihez segítséget nyújthat a hozzá mellékelt CD vagy a beégetett menübe épített varázsló is. Mindig változtassuk meg a Wi-Fi hálózat nevét (SSID), hogy ne lehessen belőle kitalálni a gyártót! Használjuk a Mac szűrés lehetőségét, hogy csak ismerős gépek csatlakozhassanak! Mindenképpen válasszunk titkosított Wi-Fi-t ÉS WPA2 kódolást egy erős jelszóval.

 

10. Vértezd fel magadat!

Mindenképpen használjunk internet biztonsági csomagot! Erre már a Windows XP SP2 is figyelmeztet telepítés után, de automatikus megoldást azért nem biztosít. Ha megbízunk a Microsoft saját ingyenes megoldásában, akkor telepíthetjük a Security Essentials-t, de általában jobb eredményt hoznak a fizetős programok. A PC World magazin lemezmellékletén (ez jár a digitális kiadáshoz is) több márkás csomag is elérhető ingyenesen, havi regisztrációval. Érdemes lehet használni a szintén térítésmentes Windows Defendert is, de ne induljunk csatába páncélzat nélkül.

Igen, ez eléggé sok így első látásra, de ha biztonságosabb új évet és kevesebb kellemetlen kütyüs meglepetést szeretnénk, akkor érdemes túlesni a dolgokon – szerencsére sok mindent csak egyszer kell beállítani. Ha már csak néhányat megfogadunk, azzal is sokat tettünk biztonságunkért és egy problémamentesebb, boldogabb új évért. Persze mindig van hova tovább lépni, például egy biztonságosabb WIndows kedvéért.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.