Hirdetés

Több bőrt a rókának!



|

Az Internet Explorer feltörekvő riválisa gyors, biztonságos, és számtalan lehetőséget kínál a csinosításra, alakításra. Cikkünkben ezek közül villantunk fel néhányat.

Hirdetés

A kilencvenes évek elején még egyszerű volt az élet. A tél hideg volt, a nyár meleg, az internet pedig lassú – a globális felmelegedésnek és a szélessávú kapcsolatoknak hírét se hallottuk. Azóta nagyot változott a világ, és egyebek mellett internetezési szokásaink is gyökeresen átalakultak. De fura módon van egy terület, ahol mintha megállt volna az idő: ma is a Microsoft Internet Explorere uralja a böngészőpiacot, ugyanúgy, mint sok évvel ezelőtt. Egy 2007 júliusában készült felmérés szerint a webfelhasználók kétharmada makacsul ragaszkodik az Internet Explorerhez – a második legnépszerűbb böngésző, a Firefox messze-messze, mintegy harminc százalékkal lemaradva követi a bajnokot.

 

Pedig számos érv szól a Firefoxra történő váltás mellett. A Firefox forráskódja nyílt, vagyis szabadon hozzáférhető a fejlesztők számára, ami számunkra annyit jelent, hogy rengeteg továbbfejlesztés, kiegészítő, bővítőkomponens közül válogathat az, aki alakítani szeretne böngészőjén.

 

Ráadásul a Firefox egy fokkal biztonságosabb is, mint az Internet Explorer. Ez részben annak köszönhető, hogy kisebb felhasználói tábora miatt eleve kevésbé vonzó célpontot jelent a támadók számára, mint az Internet Explorer. De szerepe van ebben annak a bámulatos fürgeségnek is, amellyel a Mozilla Foundation közzéteszi a biztonsági réseket befoltozó javításokat.

 

Végül még egy érv a Firefox mellett: az alternatív böngésző támogatása paradox módon az Internet Explorer minőségjavulásához is hozzájárul. Az Internet Explorer 7.0 számos továbbfejlesztése ugyanis nem született volna meg, ha a Firefox nem készteti éles versenyre a Microsoftot.

 

Új bőr a régi rókán

 

fft_1.png
Számos weboldal kínál a felhasználók által tervezett témákat a Firefox megjelenésének módosításához. Az addons.mozilla.org helyen például tömérdek lehetőséget találunk a program átalakítására. Kattintsunk a Themes hivatkozásra, és a kategóriákat (sport, állatok, retro stb.) átböngészve keressük meg a legszimpatikusabb felületet.

fft_2.png
Ha rákattintunk a kiválasztott témára, a Mozilla letöltőoldalára jutunk. A nagy, zöld Install Now gombra kattintva indítsuk el a letöltést. Szélessávú kapcsolat esetén a művelet néhány másodpercig alatt lezajlik. Ezt követően a letöltött téma hozzáadódik Fiferox-kiegészítőink listájához.

 

fft_3.png
A téma letöltése után egy párbeszédpanel jelenik meg, alul a Firefox újraindítása gombbal. Az újraindítást követően már a böngészőből is hozzá tudunk férni az új témához. Mivel minden letöltött felület ugyanott tárolódik rendszerünkön, könnyedén elérhető.

 

fft_4.png
Miután újraindítottuk a programot, válasszuk ki az Eszközök › Kiegészítők menüparancsokat. Kattintsunk a Témák gombra, és keressük meg a letöltött felületet. Ha megvan, aktiváljuk a Téma használata gombot. A megunt témákat ugyanebben az ablakban az Eltávolítás gombra kattintva tudjuk törölni.

 

 

fft_5.jpg
A változások életbe léptetéséhez ismét újra kell indítani a Firefoxot: a böngésző csak ekkor ölti magára új ruháját. A témákat tartalmazó fájlok kisméretűek, úgyhogy érdemes többet is letölteni, és addig kísérletezni, amíg meg nem találjuk az ízlésünknek, munkastílusunknak leginkább megfelelőt.

 

 

fft_6.png
A fejlesztők szívesen csiszolgatják kedvenc témáikat: új grafikus megoldásokkal egészítik ki őket, vagy kijavítják az esetleges hibákat. Ha ellenőrizni szeretnénk, hogy az általunk használt témák valamelyikét frissítették-e, az Eszközök › Kiegészítők kiválasztása után keressük meg a felületet, amelynek utána akarunk nézni, kattintsunk rajta, majd a Frissítések keresése gomb aktiválásával indítsuk el a vizsgálatot.

 

Testreszabott működés

 

fft_7.jpg
Új kiterjesztések hozzáadásával is továbbfejleszthetjük a Firefoxot. Ezek a miniprogramok a böngészőn belül futnak, és rengeteg fajta van belőlük: ha szeretnénk átfogó listát kapni a kínálatról, látogassunk el az Extension Room, a SlickMania vagy a Firefox Add-ons webhelyre.

 

fft_8.png
Amennyiben a rövid leírás alapján valamelyik kiterjesztés érdekesnek tűnik, az Install Now gombra kattintva kezdeményezzük a telepítését. A Firefox újraindítása után válasszuk ki az Eszközök › Kiegészítők parancsokat, kattintsunk a Kiterjesztések gombra, és keressük meg a frissen telepített szoftvert. A legtöbb kiterjesztés a böngésző újraindítását követően azonnal működésre kész, másoknál viszont előbb el kell végeznünk bizonyos beállításokat. Ehhez kattintsunk a Beállítások gombra, és kövessük az utasításokat.

 

fft_9.png
Ha túl sok kiterjesztést töltünk le, túlterhelhetjük böngészőnket. A fölösleges elemektől úgy szabadulhatunk meg, hogy az Eszközök › Kiegészítők kiválasztása után kattintunk a Kiterjesztések gombra, kiválasztjuk a megunt programocskákat, és az Eltávolítás paranccsal töröljük. Kíméletesebb megoldás, ha a Letiltás gombra kattintunk: ez esetben csak a betöltését gátoljuk meg, és később bármikor újból aktivizálhatjuk a szoftvert.

 

Eső vagy napsütés?

 

fft_1BOX_1.png
A Forecastfox Enhanced nevű kiterjesztés segítségével időjárás-jelentési funkcióval bővíthetjük a Firefoxot. Letöltése és telepítése a már bemutatott módon történik. A beállítások elvégzéséhez kattintsunk a Beállítások gombra, majd a Hely megadása rovat mellett a Kód keresése gombra, azután írjuk be annak a helységnek a nevét, amelyre vonatkozóan időjárás-jelentést szeretnénk kapni.

 

fft_1BOX_2.jpg
A Forecastfox ikonjai a Firefox állapotsorába települnek be: ha föléjük visszük az egérmutatót, megtudhatjuk az aktuális időjárási adatokat, és egy-, illetve kétnapos előrejelzést kérhetünk. Találunk itt egy zöld gombot is, amellyel műholdas képet csalhatunk elő a kiszemelt területről. Ha egyszerű állókép helyett animált megjelenítést szeretnénk, nyissuk meg ismét a Forecastfox Beállítások paneljét, a bal oldali oszlopban kattintsunk a Radarkép elemre, és jobbra, a Radarkép lenyíló listából válasszuk ki az Animált lehetőséget.


Az ismétlés nem akadály!

 

fft_2BOX_1.jpg
Ha gyakran kell ismétlődő feladatokat végrehajtanunk a böngészőben, az iMacros kiterjesztés segítségével rengeteg időt takaríthatunk meg. A programmal makrókat rögzíthetünk, vagyis elraktározhatunk tevékenységsorozatokat, amelyeket később bármikor lejátszhatunk. Az űrlapok kitöltése és oldalak letöltése mellett arra is kiváló az iMacros, hogy adatokat gyűjtsünk webhelyekről, majd táblázatba vigyük be őket.

 

fft_2BOX_2.png
Egyszerű, helyspecifikus makrók rögzítéséhez menjünk az iMacros Rec lapjára, kattintsunk a Record gombra, és hajtsuk végre a műveletsorozatot, azután a Stop gombra kattintva állítsuk le a rögzítést, végül a Save paranccsal mentsük el a makrót – természetesen ügyelve arra, hogy olyan nevet adjunk neki, amelynek alapján könnyen azonosíthatjuk.

 

 

További ötletek

 

 

fft_3BOX_1.png
RSS-olvasókkal Dunát lehetne rekeszteni, a Wizz RSS News Reader azonban kiemelkedik az átlagból. Erőteljes, könnyen használható, és rengeteg szolgáltatást nyújt. Érdemes kipróbálni!

 

 

fft_3BOX_2.png
A Foxy Tunes egy kellemes, csöppet sem tolakodó webes zenelejátszó a Firefox böngészőablak aljára fészkeli be magát, és a Windows Media Playerrel, a Winamppal, a RealPlayerrel vagy a Yahoo Music Jukeboxszal együttműködve játssza le zenéinket.

 

 

 

fft_3BOX_3.jpg
Sokfajta látványos téma létezik a Firefoxhoz, de általában minél egyszerűbbek, annál használhatóbbak. A PitchDark for Fx a láthatóságot és a képernyőfelület maximális kiaknázását tartja szem előtt, ráadásul még hangulatos is.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.