Hirdetés

Torrentezz okosan: fájlmegosztási tippek



|

Csábítóan egyszerű a torrentezés - legalábbis sokan bedőlnek ennek, és aztán borzalmasan megbánják, hogy valaha is belekezdtek. Megmutatjuk, hogyan torrenteznek a profik és azt is, mennyire veszélyes az ingyen letöltés sötét oldala.

Hirdetés

(A legalitás határán: az illegális letöltés veszélyes és káros, ezért senkinek sem ajánljuk a warezt. Ebben a cikkünkben részletesen körbejártuk, mit szabad, és mit nem.)

Boszorkányüldözés a modern korban: a kormányok tűzzel-vassal, BTK-val üldözik az illegális fájlcserét. Ez érthető is abból a szempontból, hogy a felhasználók fizetség nélkül jutnak szerzői jogok által védett tartalomhoz, vagy ha fizetnek is valamiért, az az illegális fájlcsere-hálózatot üzemeltető zsebében köt ki. Közben pedig a zenészek, filmstúdiók, kiadók egy petákkal sem gazdagodnak, ingyen szállítják a tartalmat. Mivel azonban a hálózat itt abszolút elosztott, mindenki le- és feltöltő egyben, nehéz megfékezni a fájlcserélő torrenthálózatot, mert amint egy-egy elosztó oldal bezár, öt másik nyílik helyette.

 

Hirdetés


Utánajártunk, hogyan lehet okosan, a veszélyeket minimálisra csökkentve létezni a torrentek világában, és elegánsan elkerülni azt a rengeteg hibát, amit oly sokan elkövetnek, amint feltévednek egy torrenthálózatba. Megmutatjuk azt is, milyen eszközökkel lehet kiváltani az otthoni, közös PC-t.


Lopni kényelmes

A kényelem nagy úr, ez ismeretes és abszolút igaz a digitális tartalmak fogyasztására is. Sajnos a kiadók ezt sokáig nem ismerték fel, vagy legalábbis nem tettek semmit, így juthattunk el oda, hogy egy illegális fájlcserélő-hálózaton megtalálható film beszerzése, tárolása és megnézése is sokkal kényelmesebb, mint a legális út. Ugyan valami már változni látszik ezen a téren, még mindig a torrent kínálja sokszor a legegyszerűbb megoldást: kiszemeljük a filmet, megkeressük egy torrentelosztó oldalon, elindítjuk a letöltést, majd amint végzett, nagyjából bármelyik eszközünkön azonnal nézhetjük is a filmet.
 


Nem kell aggódnunk a másolásvédelem miatt, és nem kényszerülünk több perces agyzsibbasztó reklám és/vagy kalózkodás-elleni figyelmeztetés végignézésére. Merthogy egy DVD/Blu-ray-nél ezzel kell számolnunk; sőt, maga az adathordozó is sérülékeny, a minőség DVD-nél nem túl jó, az ár rettentően magas, és mobileszközre sehogyan vagy csak nehézkesen, a másolásvédelmet feltörve tudjuk átmásolni a megvásárolt filmet. A zenei CD-knél is hasonló a helyzet: a minőség ugyan jobb, mint egy MP3 esetében, de a rugalmatlanság miatt nem csoda, hogy zuhannak a zenei lemezek eladási számai.


A megoldás a kényelmes, többeszközös streamingszolgáltatás, ami tőlünk nyugatra már hódít, és hazánkban is elindult néhány ismertebb megoldás. A havi vagy éves előfizetés óriási zene- és filmállományhoz enged akár korlátlan hozzáférést, és a szolgáltatók arra is figyelnek, hogy bármely eszközünkön élvezhessük a tartalmat. A gond azonban az, hogy a tartalom hazánkban még igencsak hiányos, és a kiváló internetelérés ellenére sem mindig tökéletes a streaming sebessége.


Így ne torrentezz soha

A fájlletöltésről, pontosabban megosztásról sokan úgy tartják, végtelenül egyszerű, hiszen nem kell hozzá egyéb, csak egy ingyenes segédprogram (többnyire a uTorrent), valamint egy weboldal, ahol rákattintunk egy linkre, és máris csorog hozzánk a kiválasztott film, játék, zene, program, bármi. Nos, ez csak részben van így, ugyanis maga a technológia (amely mellesleg a tévhitekkel ellentétben önmagában nem illegális) rengeteget fejlődött az évek során, és a szoftverek is barátságosabbak lettek; ugyanakkor egyáltalában nem veszélytelen beszállni a fájlcserélésbe.
 


A torrentkészítők száma viszonylag alacsony, és alig vannak megbízható, legális és felelősségre vonható csapatok. Márpedig minden más torrentcsomag tartalma bizonytalan, tehát a legjobb, ha egyáltalán nem töltünk le nem jogtiszta forrásból, ám ha hajthatatlanok vagyunk, akkor legalább teljes körültekintéssel bűnözzünk, hiszen ha elmerülünk a warez mocskában, mi is sárosak lehetünk.


Torrentállomás az otthoni PC-ből

Bár érthető, mégis a legnagyobb hiba, amit sokan elkövetnek, hogy otthoni, családi számítógépükön kezdenek torrentezésbe. Miután a legtöbb felhasználónak egy darab otthoni PC-je van, amit többnyire a család minden tagja használ, nem kockáztathatjuk adataink biztonságát. Vannak ingyenes és nagyon olcsó megoldások is a legtöbb veszély kivédésére, így elkerülhető az adatlopás és fertőzés. Az első és leghatékonyabb védelem a felhasználói odafigyelés. A torrentoldalak – érthető módon – állig vannak tömve reklámokkal, felugró ablakokkal és egyéb, kétes tartalommal. Ilyen oldalakat csakis aktivált reklámblokkolóval keressünk fel, amely ha nem is mindent, de a legtöbb kéretlen részt kiszűri számunkra.
 


Miután a felhasználók a [Download] gombot keresik, számítsunk rá, hogy ilyenből legalább ötöt-hatot fogunk találni, ráadásul egyik sem a várt tartalom letöltését indítja el. Helyette elnavigál egy hirdetői oldalra, vagy megkezdi egy letöltéssegítő program letöltését – mindenképpen valami olyasmi fog történni, ami nekünk rossz, az oldal üzemeltetőjének pedig pénzkereset. Éppen ezért nagyon kell vigyázni a torrentoldalakkal, elég egy rossz kattintás, és máris veszélyes kártevőket szabadítunk gépünkre. A valós torrentfájlt sokszor nem is grafikus letöltési gomb mögött találjuk, ezért a linkelt szövegeket is figyelnünk kell. Védekezni ez ellen nagyon nehéz, de nem lehetetlen. Csakis ismert, bevált oldalakat keressünk fel, illetve vannak olyan torrentlelőhelyek is, ahol letisztult oldalért cserébe fizetnünk kell egy csekély havi díjat. Ha odafigyelünk, nem lehet gond, és nem kell ezért fizetnünk sem. Persze amennyiben legális tartalmakat kínáló torrentoldalakon járunk, sokkal kevésbé kell ettől tartanunk.


Minden torrent potenciális támadás

Miután sok torrent tartalma bizonytalan, sőt, sokszor egyenesen káros, egy szimpla vírusirtó semmire sem elegendő egy rafinált trójai vagy egyéb támadás ellen. Az ismeretlen forrásból származó fájlokat ilyenkor előbb újratömörítik, méghozzá úgy, hogy belecsempésznek valami kártevőt, vagy jobb esetben csak valami hulladékszoftvert (például böngésző-eszköztár).


Torrentezésbe csakis úgy kezdjünk, hogy teljes értékű védelmi szoftvert telepítünk gépünkre. Arra is figyeljünk oda, hogy ez ne illegálisan beszerzett legyen, máskülönben ebben sem bízhatunk. Amint egy-egy fájl vagy csomag teljes valójában megérkezett gépünkre, megnyitás, indítás helyett elsőként futtassunk le rajta vírusvédelmet, különösen akkor, ha minden fájl tömörítve van a torrentcsomagon belül.


A fájlcsere rejtett költségei

De nem csupán a veszélyek miatt kell aggódnunk, ha torrentezésre adjuk a fejünket. A számítógép vagy egyéb eszköz ugyanis a teljes folyamat alatt aktív és dolgozik. Maga a le- és feltöltés ugyan túl sok erőforrást nem igényel, de folyamatosan használja a CPU-t, a RAM-ot és a háttértárolókat. Márpedig egy átlagos PC ilyenkor 30-50 wattot is fogyaszthat, és a régebbi, kevésbé gazdaságos gépek esetében ennél még többre is számíthatunk. Ez különösen akkor válik fontossá, ha olyan letöltőoldalról szerezzük be a dolgainkat, ahol elvárnak bizonyos visszatöltést is, sőt, ez még sokkal tovább is tarthat, mint maga a letöltés. Ilyenkor a folyamatosan bekapcsolt gép fogyasztása akár már a hó végi villanyszámlában is megmutatkozhat, a gép gyorsabban elhasználódik, a tárhelyigény jelentősen megnő, ergo a torrentezésért cserébe konkrétan pénzt kell fizetnünk. Mindezek fényében logikus, hogy egy alacsony fogyasztású, kisméretű, gyors netkapcsolattal rendelkező gép a legideálisabb, ha nem szeretnénk a villanyszámlában viszontlátni a fájlcsere árát.


Virtuális és régi PC-s központ

A fájlletöltést azonban lehet biztonságosa(bba)n is végezni. Erre számtalan mód ismert, vannak ingyenes és drágább vagy komplikált megoldások, melyek különösen a nagymennyiségű adat le- és feltöltésekor lesznek hasznosak. Különösen abban az esetben, ha sok programot, futtatható állományt töltünk le, érdemes kihagyni a torrentezésből a családi gép fő operációs rendszerét. Helyette telepítsünk az ingyenes VirtualBox alá egy Linux Mint operációs rendszert grafikus kezelőfelülettel. Erre töltsük le a beépített szoftverkezelővel a torrentklienst, majd ebben az izolált környezetben kezdjük meg a torrentek letöltését.
 


Amint végeznek a letöltések, azonnal indítsunk már a virtuális környezetben víruskeresést. Noha minden támadástól ez sem véd, mindenképpen nagyobb biztonságban lesznek adataink, mintha csak szimplán a fő operációs rendszert használnánk. Gond lesz még itt, hogy a virtuális gépből letöltés után át kell mentenünk a fájlokat, továbbá mivel virtuális gép is fut a Linux alatt, a gép fogyasztása jelentősen megnő.
 


Ennél egy fokkal biztonságosabb, ellenben fogyasztás tekintetében rosszabb választás, ha levetett, régi PC-nket állítjuk be torrentközpontnak. Ilyenkor használhatjuk a már megvásárolt OS-t, vagy feltelepíthetünk ide is biztonságosabb Linuxot, amely alatt ugyanúgy elérhető a uTorrent keretprogram. Mivel elszeparált gépről van szó, otthoni fő PC-nk és a rajta tárolt adatok biztonságban lesznek, ha pedig mégis támadás ér, csak a torrentes gépünket kell újratelepítenünk, értékes fájlok nem vesznek el.


Mobilos fájlcsere

Nem feltétlenül kell megragadnunk a PC-nél: például androidos táblagépen is futhat torrentkliens, amellyel bármilyen tartalmat letölthetünk. Persze itt a legnagyobb kérdés a tárhely, emellett foglalkoznunk kell a védelemmel és a sebességgel is. A tárhely akár fájó pont is lehet, hiszen a legtöbb tablet maximum microSD-kártyát fogad, aminek fajlagos ára magas. Rootolt eszközöknél könnyebb a helyzet, mivel ezek OTG (On The Go) módban kezelik az USB-n csatlakoztatott tárolókat is. Ha ilyet használunk például egy közepes vagy nagyméretű külső, 2,5 colos HDD-vel, ügyeljünk arra, hogy a táblagépek az USB-porton nem képesek leadni a szükséges árammennyiséget.
 


A védelemhez mindenképpen használjunk egy rezidens vírusvédelmi appot (például ESET, AVG) – ez ugyan nem nyújt tökéletes védelmet, de legalább a kritikus veszélyeket távol tartja eszközeinktől. Végül ellenőrizzük a Wi-Fi-elérést, mert adott esetben ez is szűk keresztmetszet lehet a tablet esetében; arról nem is beszélve, hogy a huzamosabb fájlcserékhez mindenképpen hálózatos töltés mellett ajánlott hozzáfogni.


Hálózati letöltőállomás

Nem olcsó, de sok területen nagyon hasznos eszköz a hálózati fájltároló. Ilyet ma már viszonylag olcsón, 20-30 ezer forintért beszerezhetünk, és miután beépítettük a lehetőleg minél nagyobb tárhelyet kínáló HDD-t, rengeteg feladatra rávehetjük a miniszervert. A NAS-ban minden adott ahhoz, hogy torrentállomás legyen, és ezt a gyártók is viszonylag hamar felismerték. Az ismertebb NAS-ok mindegyikére készült torrentkliens, sőt, ezeket egybeintegrálják a firmware-rel, így akár távolról, saját applikációval is vezérelhetjük a folyamatokat.
 


Mielőtt megvásárolnánk a kiszemelt NAS készüléket, győződjünk meg arról, hogy megfelelő torrentkliens is elérhető-e hozzá. Ennek konfigurálása a legtöbb esetben nem különösebben nehéz (erről lásd a következő oldalt), a végeredmény pedig egy alacsony fogyasztású, gyors netkapcsolattal rendelkező, de óriási tárhelyet kínáló torrentközpont, amit akár mobileszközünkről, távolról is vezérelhetünk.
 

 

NAS beállítása torrentezésre

1) A hálózati fájltárolók nagy többsége már rendelkezik beépített torrentklienssel, ám mielőtt ezt aktiválnánk vagy feltelepítenénk, frissítsük a firmware-t és esetlegesen appokat, hogy egészen biztosan ne legyenek biztonsági rések az eszközön. Ezt a kezelőfelületre belépve a Firmware update pontban tehetjük meg.
 


2) Ha még nem lenne gyárilag fent az alapszolgáltatások között a torrentkliens, keressük meg a gyártó weboldalán, és a mellékelt leírás alapján telepítsük. Lépjünk be a beállítási menübe, ahol adjunk meg egy célkönyvtárt a letöltött tartalmaknak, valamint ezt a mappát osszuk meg a helyi hálózatos eléréshez is.
 


3) Állítsuk be a sebességkorlátokat le- és feltöltésre. Itt nagyon vigyázzunk, nehogy a rossz beállítás miatt netelérésünket túlterhelje a torrentkliens. Ha visszatöltést is elvárnak tőlünk, állítsuk be ennek százalékos arányát, így ezt a program automatizálja minden fájlnál.
 


4) Letöltendő torrentet úgy adhatunk a listához, hogy a böngészőben belépve a NAS felületére rákattintunk az [Add] gombra, majd ide bemásoljuk a torrentfájl elérési útját, vagy feltöltjük a torrentfájlt – a többit a NAS már automatikusan elvégzi, kliensgépünket akár ki is kapcsolhatjuk.
 


5) Ahhoz, hogy távolról, a helyi hálózaton kívülről is elérjük az otthoni fájltárolót, fix címre van szükségünk. Ezt a DynDNS.org szolgáltatásról vagy egyéb, ingyenes alternatívából szerezzük be, és adjuk meg routerünkben. A NAS eléréséhez a leírásában szereplő portot is át kell felé engednünk.
 


6) Mobilunkról távolról is kezelhetjük torrentközpontunkat. Ehhez töltsük le a NAS-hoz tartozó dedikált appot, vagy ennek hiányában használjuk a böngészőt. A megadott fix címen elérjük a tárolót, ahol belépve távolról menedzselhetjük a torrenteket.
 


(Nyitókép: Robin)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.