Hirdetés

Total Commander ingyen és legálisan



|

Linux és Mac OS X alatt is fut a Double Commander fájlkezelő.

Hirdetés

A Total Commander pont annyira a nép kétpaneles fájlkezelője, mint a Nokia 3210 a mobilja. A Christian Ghisler által eredetileg még Windows Commander néven kiadott fájlkezelő ipari standarddá vált az elmúlt két évtizedben, szinte minden számítógépen megtalálható. A probléma pusztán annyi, hogy az alkalmazás nem ingyenes, valójában 9984 forint plusz áfába kerül meglicencelni a számítógépre. Ez teljesen független attól a ténytől, hogy a fejlesztő soha semmilyen technikai lépést sem tett a jogtalan használatának ellehetetlenítése céljából, a szoftver a 30 napos próbaidőszak lejárta után is tökéletesen használható marad.

Hirdetés


Double Commander

Számos jól használható, valóban ingyenes kétpaneles fájlkezelő létezik, a legismertebb talán a FreeCommander. A fő problémájukat az jelenti, hogy a TC-hez képest itt-ott eltérő módon működnek, így szokni kell őket. A különösen nehezen váltók számára akad egy jó hírünk: az ingyenes és nyílt forráskódú Double Commander bevallottan a Total Commander klónja, ráadásul Windows mellett Linux és Mac OS X rendszereken is natívan fut.


Az alkalmazás első pillantásra összekeverhető a Total Comanderrel, a fejlesztők tényleg kicsit tovább mentek a belőle való inspirálódásnál. Ugyanazt a benyomást kelti, a menük és menüpontok elhelyezése szinte teljesen azonos, még néhány párbeszédablak is kiköpött mása a Total Commanderből megszokottnak. Aki megszokta a TC-t, az rögtön otthon fogja érezni magát, bár Windows alatt lehetne egy kicsit esztétikusabb és kisebb méretű az alapértelmezett betűtípus (az illusztrációs képeken már egyénileg át lett állítva a Beállítások ablakban). A Double Commander magyar nyelven is használható: a lokalizáció jó minőségű, bár a cikk írásakor elérhető 0.6.3-as változatban néhány helyen foghíjas volt.


Funkcionalitás tekintetében is szinte azonos a kettő alkalmazás, a Double Commander tartalmazza az összes napi szinten és időnként hasznos lehetőséget. Képes tömöríteni és kitömöríteni, létrehozhatóak vele szimbolikus linkek (hivatkozások fájlokra és mappákra), tud fájlokat szeletelni, cserélni a fájlok időbélyegeit, kiszámítani az ellenőrzőösszegeket, támogatja a csoportos átnevezést. Időnként kapóra jöhet a fájlok tartalom szerinti összehasonlíthatósága, továbbá a könyvtárak összehasonlítása és szinkronizálása. A „lapos nézet” lehetőséggel kilistáztathatóak az adott könyvtárban lévő mappák és állományok, ha ez éppen praktikusnak bizonyulna valamiért.


Nagy tudású és részletesen testre szabható keresőfunkció is akad a Double Commanderben, sejthetően fájlokon belüli szövegre is lehet keresni. A panelekben maszkok segítségével ki lehet emelni egyes fájlokat, „mutasd az összes txt kiterjesztésű állományt” stílusban. A panelek felett több fület is létrehozhatunk, ezzel megkönnyítve gyakran használt mappák elérését. A Double Commander funkcióit napestig lehetne sorolni, már csak két fontos dolgot emelnénk ki: van benne FTP-kliens, továbbá kompatibilis a Total Commander WCX, WDX és WLX beépülőivel.


Röviden összefoglalva a Double Commander az ingyenesen is teljesen legális Total Commander. A szoftver megismerése után remélhetően senki sem tud majd jó okot mondani arra, hogy miért is parkoltat egy regisztrálatlan Total Commandert a számítógépén.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.