Hirdetés

Tovább nyomul a Firefox



|

A HTML 5 körül forog manapság a webfejlesztés világa. Ennek örömére a Microsoft is HTML 5 kompatibilissé teszi böngészőjét, már el is érhető az Internet Explorer 9 béta. Persze a Mozilla sem akar lemaradni, csak ők egyszerre több vasat is tartanak a tűzben.

Hirdetés

A minap jelent meg a Firefox 3.6.4 Beta Build 4, ez az aktuális Firefox következő biztonsági hibajavításának első hírnöke, ám eközben már készül a 3.7-es Firefox is (jelenleg a 3.7 Alpha Build 4-nél tartanak), ami már újabb hasznos funkciókat is tartalmazni fog:

- A Flash plugin elszeparálva fut a böngészőtől Mac OS alatt, így egy Flash-hiba nem rántja magával a Firefoxot;

- A CSS-ben hivatkozott SVG grafikák immár egyszerűen animálhatóak a SMIL leírónyelv segítségével;

- Linux alatt mintegy 4%-kal gyorsul a Firefox;

- A felhasználók képesek átméretezni a korábban fix méretű HTML űrlapokat;

- A teljes képernyős videolejátszás hardveres gyorsítása, ha az adott gépen ez lehetséges;

- A weboldalak gátolva vannak a :visited attribútum kiolvasásában, így nem tudják a böngészési előzményekből kiolvasni a felhasználók korábban meglátogatott oldalainak listáját.

 

A 3-as főverzió készítése mellett természetesen elindult a 4-s változat tervezése is. Ez első tervek itt olvashatók.

 

 

 

 

Bár a Mozilla teljes erővel támogatja a HTML 5-re való átállást, szabadalmi okokból nem foglalkoznak a h.264 videokodek használatával. Mivel a h.264 támogatása sokak számára fontos lehet, ezért egy független fejlesztő, Maya „Elledan” Posch nekifogott a Wild Fox, azaz a Vad Róka elkészítésének, ami a hivatalos Firefox böngésző h.264 kodekkel kiegészített változata.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.