Hirdetés

Továbbra is a Google a Mozilla keresője - Androidon is



|

További három évre terjesztették ki az együttműködést.

Hirdetés

Sok találgatás látott napvilágot azt illetően, hogy vajon miként alakul a Mozilla és a Google partneri viszonya. A veszedelmes tempóban előretörő Google Chrome böngésző birtokában ugyanis a Google-nak már nincs igazán szüksége még egy Microsoft-független böngészőszoftverre, így sokan arra gondoltak, hogy a keresőóriás felhagy a Mozilla Firefox támogatásával, ami akár a projekt végét is jelentheti. A Mozilla 121,1 millió dolláros 2010-es költségvetéséből ugyanis a Google Search megegyezés - vagyis az, hogy a Mozilla Google keresőlapja az alapértelmezett oldal - 84 százalékot tett ki.

 

Az eddigi megegyezés a Mozilla és a Google között 2011. novemberben járt le, talán ennek is tudható be, hogy a Mozilla kiadta böngészőjének Bing keresővel integrált változatát, nem kevés spekulációt indítva ezzel útjára. Most azonban bejelentette a Mozilla, hogy megegyeztek, a Google lesz a Firefox hivatalos keresője további három évre. Pénzügyi részletek még nem láttak napvilágot, de annyi bizonyos, hogy a két cég böngészői közötti rivalizálás kevés volt ahhoz, hogy szétszakítsa a sikeres együttműködést.

 

 

Ezzel szinte egy időben, tegnap jelent meg hivatalosan a Firefox 9, mely számos újdonságot vonultat fel és a Mozilla szerint 30 százalékkal gyorsabb az előző verziónál. A legfontosabb, hogy már nem „csak" Windows, Linux és Mac alá érhető el, hanem Android alapú táblagépekre és Mac OS X Lionra optimalizálva is.

 

A JavaScript 30 százalékos sebességnövekedését a SpiderMonkey JavaScript motorral integrált JaegerMonkey JIT compilernek tulajdonítja a Mozilla. A JaegerMonkey felelős a szkriptek elemzéséért és hatékonyabb kódra fordításáért. A fürgeséget fokozza az is, hogy az XHR-kérések darabolása révén a Firefox már letöltés közben meg tudja jeleníteni az oldalakat, ami különösen a nagy adattömegeket letöltő és az AJAX alapú weblapok esetében jár látványos eredménnyel.

 

A Mozilla a Firefox for Mac OS Lion jellegzetességei közül a kétujjas navigációs gesztusokat, a felújított megjelenést és a könnyedebb többmonitoros használatot emelte ki.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.