Hirdetés

Trójai ló volna az érintős Microsoft Office?



|

Bajban az OpenOffice, ha számítógépen is ingyenes lesz a Word, Excel és Powerpoint.

Hirdetés

Az otthoni felhasználók többségének nincs különösebb szüksége irodai programcsomagra, dokumentumok készítése helyett inkább csak már meglévő állományok megnyitása miatt szokásuk efféle szoftvert telepíteni a számítógépre. Hogy pontosan mit telepítenek, az már változó, azonban az elmúlt évek személyes tapasztalatai alapján alaposan megnőtt az OpenOffice és LibreOffice láthatósága, az „office” iránti igény már nem feltétlenül jelenti a Microsoft Office iránti igényt. Így vagy úgy, de a Microsoft nem sok pénzt lát az otthoni felhasználókból, lemondani viszont nem kíván róluk.
 

Hirdetés


Formátumok Bábele

A Microsoft régóta az irodai programcsomagok első számú beszállítója, a nyílt forráskódú alternatívák készítői és pártfogói jó ideje lobbiznak a cég ellen, legyen szó állami szervek, cégek vagy iskolák Office-beszerzéseiről. Általában kettő negatívumot hoznak fel a Microsoft Office ellen: egyrészt szimplán pénzbe kerül a licencelése, másrészt pedig a Microsoft a múltban ellenségesen viselkedett a sajátjaival alternatív fájlformátumok támogatása kapcsán. Nem törekedett a formátumok tökéletes megnyithatóságára és menthetőségére a programjaiban, továbbá a saját formátumainak más programokban való implementálhatóságát is nehézzé tette.
 

Univerzális Microsoft Excel: egy alkalmazás mobilra, táblagépre és számítógépre


Emellett a saját formátumaival is hadakozik a vállalat: nem garantált, hogy egy régi Office verzióval létrehozott fájl tökéletesen fog megjelenni a legújabb kiadásban. De miért is jelent ez problémát? Hosszú távon a dokumentumok archiválásáról van szó: a nyílt forrású szoftverek és formátumok mellett kardoskodók aggódnak, hogy fontos állományok nem lesznek megnyithatóak néhány évtized múlva, ugyanis az akkor elérhető programok már nem fogják támogatni ezeket, technikai dokumentáció hiányában pedig nehéz vagy lehetetlen lesz importáló eszközt írni hozzájuk.


A cégek és önkormányzatok már most sem képesek csak úgy átpattanni az OpenOffice vagy LibreOffice csomagokra, ugyanis a velük kommunikálók többsége Microsoft Office-t használ: formázási problémákkal küzdenek, a dokumentumok egymás közti szerkesztésekor és küldözgetésekor nem lehet tudni, hogy például elveszik-e valami az állományból, vagy konzisztensnek bizonyul-e a képletek kezelése. A Microsoft fájlformátumokhoz való hozzáállása minden téren pozitív irányban javult az elmúlt években, de a kritikusok meggyőzése nehéz feladat.


Bajban az alternatívák?

A Microsoft még 2013 júniusában jelentette be, hogy a kisméretű táblagépre hajlandó ingyenes Office licencet adni. Ezen a tipikusan hangos kritikusok sem akadtak ki: a kérdéses eszközök rosszul fogytak, a Microsoftnak ez nem tetszett, így hajlandó volt egy értéknövelő extrát bedobni a kalapba. Ezt követően viszont érdekes fordulatot vettek az események: mára a dokumentumok szerkesztésére is alkalmas Microsoft Office nem csak Windows Phone, de Android és Apple iOS rendszereken is részben ingyenessé vált. A Microsoft az elmúlt hetekben bemutatta a Windows 10 rendszerű univerzális Office alkalmazásokat is, a Word, Excel és Powerpoint előzetes változatai jelenleg ingyenesen tesztelhetőek.
 

„Csak olvasható: kérjük konvertálja a Microsoft Office fájlformátumba a szerkesztéshez”


Azt biztosan tudjuk, hogy okostelefonokon és kisebb táblákon ingyenesek és előtelepítettek lesznek a kérdéses Office programok, azonban az asztali számítógépeken és laptopokon való elérhetőségük egyelőre rejtély. A Microsoft sajtósai rendkívül óvatosan fogalmaznak: nem tudni, hogy fizetősek vagy ingyenesek, esetleg az androidos és iOS-es alkalmazásokhoz hasonlóan Office 365 előfizetés nélkül korlátozott funkcionalitással lesznek-e ingyenesek a programok. Valószínűleg még nincs döntés az ügyben.


Annyi viszont biztosnak tűnik, hogy a Microsoft az ingyenességgel torpedót indíthatna az OpenOffice és LibreOffice hajójának irányába, a lépés hatására az ingyenes csomagok rengeteg otthoni felhasználót veszíthetnének el. Olyanokat, akik alapvetően nem hajlandóak fizetni a teljes értékű Microsoft Office-ért, hiszen csak annyira alapvető funkcionalitásokra van szükségük, amit az erősen limitált univerzális Office alkalmazások is képesek lesznek nyújtani; az „office” otthon is újból a Microsoft Office szinonimája válhatna.

 

Csak Microsoft docx formátumba ment az univerzális Word


Itt megemlítenénk, hogy a Windows 10-es univerzális Office programok előzetesei egy online konvertáló közreműködésével ugyan képesek megnyitani az OpenDocument formátumú fájlokat (ODT, ODS és társai), de menteni nem tudnak ezekbe. Ez természetesen változhat a jövőben, de a cikk írásakor elérhető verziók nem kínáltak ilyen funkciót. Meglátásunk szerint ha valaki feltétlenül aggódni kíván a teljesen nyílt, beszállítótól független dokumentumformátumok jövője miatt, akkor itt az ideje hallatni a hangját.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.