Hirdetés

Túl az XP-n – a Vista fontosabb beállításai



|

A Vista kezelése jelentősen hasonlít az XP-ére, ám mégis sok, az XP-től eltérő funkcióval találkozhatunk, érdemes rendszerünk felfedezését ezek beállításaival kezdeni.

Hirdetés

Egy friss telepítés után elsőként az illesztőprogramok telepítésével kell kezdenünk, ezért lépjünk az Eszközkezelőbe. Az első újdonság a Vezérlőpulton fogad: az Eszközkezelő külön ikont kapott. De természetesen a régi helyén, a Rendszer lapon is megtaláljuk, amely immár nem párbeszédablak, hanem egy központi vezérlő szerepét látja el. Az összes fontos információ (sorozatszám, munkacsoport, gép neve, a gép minősítése, a telepített rendszer és még sorolhatnánk) egy ablakban kapott helyet.

 

vb_rendszer.jpg

A Vezérlőpult Rendszer lapján végre mindent fontos beállítást egy helyen találunk


Alapbeállítások

Ha egy beállítást szeretnénk elvégezni, a bal oldali hivatkozások közül válogathatunk. Máris szembesülünk a Vista egyik legfontosabb újításával, a Felhasználói fiókok felügyeletével (UAC). Amelyik beállítás mellett kis pajzsikont látunk, ott biztos, hogy a Vista egy figyelmeztető ablakot dob fel, hogy változtatni próbálunk egy rendszererőforrás tulajdonságain. Munkánk során többször is számíthatunk majd erre a figyelmeztetésre, de mindig érdemes elolvasnunk a tartalmát, nehogy kártékony kódot futtassunk le gépünkön!

 

A hangkártya telepítésénél kiderülhet, hogy Windows XP-s illesztőprogramunk nem fut tökéletesen Vista alatt. Ilyenkor új meghajtószoftvert kell letöltenünk, kifejezetten Vistára, ugyanis a programozók új alapokra helyezték a hangrendszert. Az új meghajtóhoz legegyszerűbben a Windows Update-en keresztül juthatunk hozzá, de ha tudjuk a gyártó webcímét, ott is érdemes körülnéznünk. Sokaknak szomorú hír, hogy a hangkártyákon lévő MIDI/Gameport kimenet már nem támogatott eszköz, helyette csak az USB-n csatlakoztatott hardverek használhatók. Ellenben egy roppant hasznos újítást fedezhetünk fel: a fő hangerőhöz képest minden egyes multimédiás alkalmazás külön hangerő-szabályozót kap, tehát a Messenger hangjait akár le is vehetjük, miközben DVD-filmet nézünk, vagy zenét hallgatunk.

 

A hálózat telepítése után érdemes ellátogatni a Vezérlőpulton belül található új Hálózati és megosztási központba. Az előző Windowsokhoz képest sokkal áttekinthetőbb lett kapcsolataink állapota, a hálózaton történő megosztások, engedélyek kezelése. Mindössze pár kattintás, és máris megnyílik az út távol tárolt állományainkhoz, nyomtatóinkhoz. Egy-egy kis nyíl segítségével nyithatjuk le a beállításokat, ám módosítás előtt mindenképpen olvassuk el a tájékoztató szöveget! A hálózattal kapcsolatos feladatokat baloldalt leljük, többek között az ADSL-kapcsolat létrehozásához szükséges hivatkozást is.

 

vb_halocenter.jpg

Minden hálózati beállítást egy helyen találunk


Miután végeztünk a hardverbeállításokkal, teszteljük le újra gépünk teljesítményét, és nézzük meg, milyen élményidexet kapunk a Vistától. Ezt a Vezérlőpulton, a Teljesítményadatok és -eszközök lapon indíthatjuk el.

 

vb_elmeny.jpg

Nagyobb pontszám, nagyobb élmény a Vistában


 

Központban a vezérlőterem

Legfontosabb eszközeink telepítése, illetve beállítása után nézzünk körül még alaposabban a Vezérlőpulton! Új funkciókkal találkozhatunk, mint például a Windows Cardspace, amelyben a weboldalakhoz szükséges adatlapokat tárolhatjuk, vagy a Kezeléstechnikai központ, amely a beviteli eszközök alap- és a sérült emberek számítógép-használati beállításait vette egy kalap alá.

 

vb_kezelestech.jpg

Mindenkinek hasznos lehet az új Kezeléstechnikai központ


A Hangfelismerő sajnos csak a nagyobb világnyelveken és a Vista fejlettebb verzióiban érhető el. Ennek megfelelően a Vista Enterprise és Ultimate tulajdonosai a megfelelő MUI (Multiuser interface – felhasználónként állítható, többnyelvű felület) letöltésével hozzájuthatnak és kipróbálhatják, hogyan vezérelhető a számítógép hanggal, mondjuk angolul.

 

A Vezérlőpult elemeinek legvégén a megújult Windows Update található, amely a webes felület helyett már a sajátját használja a frissítésekhez, és a Microsoft Update-et is támogatja. A Dátum és idő beállítópanel szintén megváltozott, ezentúl az alapértelmezett mellé még két másik időzóna óráját is felvehetjük.

 

Ha az illesztőprogramok és alkalmazások telepítésénél gond lépne fel, a hiba okát és megoldását a Problémajelentések és megoldások helyen nézhetjük meg. Ezzel egy olyan funkció került a Vistába, amely nagyban segít a hibák elhárításában, hiszen a kódok alapján az internetes adatbázisban nem nekünk kell körülnézni, hanem ebben az ablakban olvashatjuk el a konkrét megoldásokat.

 

vb_problema.jpg

Problémák és megoldások egy helyen, egyelőre más nyelveken

 

Ami nem megy, nem kell erőltetni: ha tehát egy program helytelenül működik, el kell távolítani, új verzió után kell nézni. A szoftverek törlését is új felületen végezhetjük, a Programok és szolgáltatások ablakban, melynek felépítése a Windows Intézőére hasonlít, hiszen többféle nézet közül választhatunk, kereshetünk alkalmazásokat, és a Vistában szokásos módon, baloldalt láthatók a szükséges feladatok. Az egységesített felület okán sokkal egyszerűbb lett a kezelése, mint régebben volt, az eltávolítógombot is ugyanazon a helyen találjuk.

 

vb_szolgalt.jpg

Sokkal átláthatóbban tudjuk eltávolítani vagy módosítani a telepített szoftvereket


Ha módosítanánk az alapértelmezés szerint használt programokat, már nem a társításon keresztül kell átküzdenünk magunkat, hanem a Vezérlőpulton vagy a Start menüben külön központot találunk erre, az Alapértelmezett programokat. Itt négyféle kategóriába szervezve leljük a fontosabb beállításokat: az Alapértelmezett programok beállításai elsősorban a Vista saját programjainak viselkedését és állománytársításait kezeli, a Fájltípus és protokoll társításánál kapjuk meg a régi Társítás ablak adatait. Az Automatikus lejátszás beállításainál sokkal több eseményre lehetünk hatással, egyszerűbben módosíthatjuk az eseményre indítandó programokat, mint az XP-ben. Végül lehetőségünk van minden beállítást alaphelyzetbe tenni.

 

vb_alapertelmezett.jpg

Egy felületen állíthatjuk be az összes állománytársítást


Lakberendező

Ha túl vagyunk a programok alapbeállításain, tegyük otthonosabbá környezetünket! A Windows 95 óta szinte ugyanazt az ablakot használtuk a hátterek és színek beállításaihoz vagy a képernyővédő és az ablakok megjelenésének testreszabásához. A Vistában ez is átalakult: a többfüles ablak helyett egy központban válogathatunk, amely a Személyre szabás nevet kapta. Ebbe a csoportba kerültek a hangok és az egérmutató tulajdonságai is. Az ablak színe dinamikusan változtatható, ráadásul a színpalettát is felhasználhatjuk új színek kikeveréséhez, tehát teljesen egyedivé tehetjük operációs rendszerünk küllemét. Az asztal háttérképeiből gazdagabb a választék, ráadásul a 16:9-es képernyőkre külön optimalizáltakat is találunk. A beépített képernyőkímélők között olyan is van (Windows energia), amelyet kifejezetten csak a DirectX 9-es vagy újabb kártyák képesek megjeleníteni.

 

vb_szszabas.jpg

Változtassuk meg a Windows külsejét a Személyre szabás központ segítségével


Pár apróság – nagy segítség

A Vistának már nem része egy Messenger szolgáltatás sem, ezért a Windows Live Messengert külön kell letöltenünk és telepítenünk. De szerencsére ez nem jelenti azt, hogy a Távsegítségtől is meg kellene válnunk, továbbra is megtalálhatjuk a szokott helyén. Megjelent egy új szolgáltatás, az Asztaltársaság is, amellyel biztonságos, egyenrangú kapcsolatokat építhetünk fel, valamint a Windows Tárgyaló indításához is elengedhetetlen. Ha megjelennek az erre épülő programok, könnyen kapcsolódhatunk majd barátainkhoz egy-egy összejövetel erejéig.

 

Egy másik apró, de nagyon hasznos fejlesztés, hogy az elfelejtett jelszavak visszaállításához szükséges kulcsállományt már nemcsak flopira, hanem USB-kulcsra is menthetjük. Valljuk be, a hajlékonylemezes meghajtó már csak kevés helyen van jelen.

 

A rendszer kikapcsolását nehogy rutinból végezzük! A Start menü alján két gomb található: egy gyorsgomb, amelyre kattintva a Vista egy előre beállított módon leáll vagy aludni tér, a kék lakattal pedig zárolhatjuk a gépet. Ha mégis mi akarjuk eldönteni, hogy mit tegyen a rendszer, a lakat melletti kis nyílra kell rákattintanunk, és máris választhatunk a listából. Alapértelmezés szerint nem a kikapcsolás, hanem az alvó állapot van beállítva – ha ezt támogatja alaplapunk, akkor sokkal gyorsabban éled fel a rendszer. Pár másodperc, és már folytathatjuk is a munkát, ott, ahol abbahagytuk.

 

vb_kikapcs.jpg
Természetesen átállíthatjuk ennek a gombnak a funkcióját, ehhez rendszergazdai jogosultságokra is szükségünk lehet. Lépjünk be a Start menün keresztül a Vezérlőpultba, majd itt a bal oldali sávon váltsunk Klasszikus nézetre. Az Energiagazdálkodási lehetőségeken belül válasszunk sémát, majd kattintsunk a Séma beállításainak módosítása pontra. A következő ablakban a Speciális energiaellátási beállítások módosítását válasszuk, majd a megjelenő ablakban nyissuk ki a Tápkapcsolók és fedél csoportot az előtte lévő pluszjellel. A Start menü kikapcsológombja csoport megnyitása után a beállítás értékét állítsuk át Leállításra. Az összes ablak nyugtázása és bezárása után a Start menü alján lévő gomb piros színűre változik, jelezve a kikapcsolást.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.