Hirdetés

Turbózd fel a játékod: ezek az effektek nem fájnak annyira

|

Nem sikerül elérni a 30 fps-t? Belassul, zavaróan megakad a játék? Néhány effekt lekapcsolásával elodázhatjuk a videokártya-cserét.

Hirdetés

Nagyon szomorú pillanat egy játékos életében, amikor a játékok elkezdenek szaggatni, akadozni és többé már nem lehet minden csúszkát az egekbe tolni komolyabb lassulás nélkül. A kevésbé hardcore játékosok még megelégszenek azzal, ha az átlagsebesség valahol 30 fps környékén, esetleg egy leheletnyit alatta van, de ahogy a komplex jeleneteknél már élvezhetetlenre lassulnak a játékok, azonnal cselekedni kell. A legegyszerűbb, kézenfekvő megoldás, ha leszaladunk a szaküzletbe és veszünk egy 3x erősebb videokártyát, de sajnos ezt nem adhatjuk tippnek, hiszen ezt csak nagyon kevesen engedhetik meg maguknak. Ugyan a játékmotorok merőben eltérő felépítésűek és sok gyártó túl nagy beleszólást sem enged a grafikai beállításokba, de mi azért látogassunk el ide, és bármilyen fájó is, néhány effektet kapcsoljunk szerényebb szintre.
 

Hirdetés


Fizika

Az NVIDIA PhysX rendszere ötletes megoldás és ugyan a játékmenetet nem befolyásolja, de jól néz ki, hogy például egy lövésnél ezerfelé repülnek a repeszek, a tűz felett pernye száll és a füst is sokkal realisztikusabb. A kifejezetten GeForce-oknál ajánlott kiegészítést azonban nem mindig érdemes bekapcsolni, mert bármit is hirdessen róla az NVIDIA, azért jelentősen leterheli a GPU-t.


Élsimítás

Az élsimítás nagyon hasznos és fontos effekt, a képminőséget jelentősen javítja, de vannak olyan megvalósításai, melyek még a legerősebb GPU-kat is megizzasztják. Ha belassul, szaggat a játék, ellenőrizzük, milyen élsimítást kapcsoltunk be és ezt váltsuk át egy szerényebb terheléssel járó változatra. A legnagyobb erőforrást a Super-Sampling AA igényli, amit kapcsoljunk át FXAA, MFAA (ez a GeForce-oknál egy újdonság), vagy MSAA megoldásra. Emellett az élsimítás mértékét is csökkenthetjük például nyolcszorosról négyszeresre.


Le az ultrával

Az ultra, very high és maximum beállítások jó érzéssel töltenek el minden játékost, de nem biztos, hogy megéri ezeket bekapcsolni. Sokszor ez az opció már értelmetlenül bonyolítja meg valamelyik 3D effektet, amelyet szinte nem is veszünk észre, csak a GPU-nak kell 20%-kal többet dolgoznia. A beállításokban vegyük vissza ezeket egy lépéssel és teszteljük magunkat, hogy mekkora különbséget veszünk észre: meg fogunk lepődni (eláruljuk: nem sokat).
 


Amire érdemes odafigyelni, az a tárgyak, emberek részletessége. Ezt érdemes maximálisan tartani, mert látványos romlásnak indul a képminőség, ha ezt csökkentjük. Ehhez hasonlóan az árnyékot se kapcsoljuk le teljesen. Ronthatunk a valósághű beállításokon, de arra mindig ügyeljünk, hogy bármennyire is számításigényes effekt, árnyékok legyenek.


Kevés a vRAM

Ha kevés a videokártya memóriája, és igazából a GPU bírná a terhelést, lehet, hogy egyetlen beállítás is elegendő. Ez a textúra felbontásának és minőségének csökkentése, amelynek hatására rengeteg vRAM is felszabadul.


Gyenge a CPU

Ha a CPU a szűk keresztmetszet, a kép komplexitását csökkentsük. Például vegyünk vissza a látótávolságból, így kevesebb objektumot kell kirajzolnia a GPU-nak, a felszabadult grafikai erőforrást pedig fordíthatjuk komplexebb effektekre is.


Raptr és GeForce Experience

Sok játékos nem szereti, de be kell látni, hogy hasznos segédprogram az AMD és NVIDIA driverekbe integrált, automatikus konfigurálást lehetővé tevő Raptr és GeForce Experience.
 


Ezek a programok figyelnek a driver frissességére, továbbá felkutatják telepített játékainkat, kiolvassák azok beállításait, meghatározzák, hogy mire képes számítógépünk és ehhez igazítják a lehető legjobb beállításokat. Érdemes egy próbát tenni velük, mert sokszor hasznos beállítási tanácsokat kaphatunk, amelyeket persze nem kötelező elfogadni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A Project029 Magyarország Kft. közleménye
Bezár