Hirdetés

Ubuntura vált a francia csendőrség



|

A jövő év közepére már 92 ezer számítógépükön fut majd Linux.

Hirdetés

Úgy tűnik nem csak a németek haladnak a nyílt forráskódú szoftverek államigazgatásban való bevezetésével, ugyanis néhány nappal ezelőtt a francia csendőrség bejelentette az Ubuntu Linuxra való szinte teljes átváltást.

Hirdetés


A szervezet még 2004-ben kezdte meg a nyílt forráskóddal való kalandját, akkor 90 ezer számítógépen vált előtelepítetté az OpenOffice irodai programcsomag, az átállással 20 ezer Microsoft Office landolt a kukában. A következő fázisban 2006-ra a Firefox és Thunderbird lett a szabványos böngészőjük és levelezőjük, majd az utána következő évben a GIMP és VLC is debütáltak a PC-iken.


A Windows XP platform Linuxra való lecserélésének ötlete 2008-ban merült fel: abban az évben 5000 gépre telepítették elő az Ubuntut, 2011-re a szám 20 ezerre nőtt, most pedig 37 ezer gépükön fut a rendszer. A csendőrség jövő nyárig további 72 ezer számítógépét fogja átmigrálni a nyílt forráskódú operációs rendszerre, az ismeretlen mennyiségű maradék eszközön feltehetően rendkívül nyomós okkal marad Windows.


A francia rendfenntartó szerv tapasztalatai alapján a nyílt forráskód használata 40 százalékkal csökkenti a számítógéppark fenntartási költségét; a licencdíjak mellett a szervizelés is jóval olcsóbb.


(A kép forrása: Jean-François Gornet / Flickr)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.