Hirdetés

Új ablakkezelő az Ubuntu 13.10-ben



|

Nagy meglepetésre már a következő verzióban debütál a Mir.

Hirdetés

Március elején a Canonical meglehetősen nagy vihart kavarva bejelentette, hogy egy dedikált fejlesztői csapata már dolgozik a Mir névre hallgató új ablakkezelő szoftverén, amely az akkori tervek szerint az Ubuntu 14.04-ben váltotta volna le az „ipari szabvány” X Servert. Az ablakkezelő az operációs rendszer grafikus felületének megjelenítéséért felelős.


A terv időközben jelentősen módosult, ugyanis a vállalat csütörtöki blogbejegyzése alapján az októberben érkező Ubuntu 13.10-ben már a Mir lesz az alapértelmezett ablakkezelő, ám ezt egyelőre csak a nyílt forráskódú grafikus meghajtók (intel / nouveau / radeon) támogatják. Éppen ezért kompatibilitási okból előtelepített X Server is helyet kap a következő Ubuntuban, azaz elméletileg az összes X-szel működőképes driver használható lesz vele.


A Canonical állítása szerint a Mir támogatásán már dolgoznak a grafikus lapkák tervezői, amelynek köszönhetően jövő áprilisra már nem lesz szükség az X Serverre, valószínűleg az Ubuntu 14.04-ben egyáltalán nem is lesz jelen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.