Hirdetés

Új böngészővel védhető a magánszféra



|

Nem szükséges informatikai tudás az Epic Privacy Browser hatékony használatához.

Hirdetés

Az átlagosnál némileg szélesebb körű informatikai ismeretekkel rendelkezők számára évek óta nem titok, hogy a hirdetőcégek minden lehetséges trükköt bevetnek az internetezők profilozására, ráadásul az összegyűjtött információkat a személyre szabott saját reklámok megjelenítésén túl harmadik feleknek is értékesíthetik. A tulajdonképpen kémkedő vállalatok természetesen nem győzik hangsúlyozni ezen adatok anonimitását, azonban ha valóban azok lennének, akkor nyilván számukra sem érnének sokat.

Hirdetés


A problémára közvetett módon a nagyközönség figyelmét Edward Snowden dokumentumai (pontosabban a belőlük kerekedett botrány miatti ellenintézkedések) hívták fel, így minden eddiginél többen tisztában vannak azzal, hogy a netezésük során egy láthatatlan iparágat tartanak el. Természetesen a népszerű böngészők szinte mindegyikéhez érhetőek el hatékony követést és profilozást szinte lehetetlenné tevő kiegészítők, ám ezek felkutatása és beállítgatása nem feltétlenül mindenki számára magától értetődő.


Különösen az utóbbiak táborát gyarapítóknak jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a Hidden Reflex elérhetővé tette az Epic Privacy Browser (a továbbiakban csak Epic) nevű webböngészőjét, amely már gyárilag úgy lett beállítgatva, hogy minél hatékonyabban anonimmá tegye a felhasználót. Sejthetően nem egy Tor Bundle csomagról van szó, bár valójában az átlagos netezők számára az indiai cég megoldása számottevően jobb annál.


Az Epic már első pillantásra is egyértelműen a nyílt forráskódú Google Chromium böngészőre épül, ennél pontosabban cikkünk írásának idején a legfrissebb 29-es verzióról volt szó. Ettől függetlenül a fejlesztők első lépésben kiszedtek belőle minden a keresőcéggel kapcsolatos adalékot, amelynek köszönhetően például a könyvjelzők és jelszavak szinkronizálásra sincs lehetőség, sőt: a Chrome Web Store-ból kiegészítők sem telepíthetőek hozzá. Mindez jelen esetben teljesen normális.


Cserébe az Epic számos beépített extra lehetőséggel rendelkezik: a címsávból való kereséskor a Hidden Reflex nevével fémjelzett Google keresőmotor tűnik fel, ám minden egyes lekérés elküldésekor véletlenszerű proxyn keresztül csatlakozik a böngésző. A többszintű szűrés miatt a keresőcég nem tudja egyértelműen beazonosítani a felhasználókat.


A címsáv további érdekessége, hogy a végén található ikonnal egyetlen kattintással engedélyezhető a proxyk globális használata, ilyen üzemmódban egyetlen olyan lekérés sem hagyhatja el a böngészőt, amelyhez a felhasználó valódi IP-je van társítva – a netező mindig valaki másnak fog tűnni.


Az alapjáraton mindig inkognitó üzemmódban működő böngészőben az említetteken túl egyetlen komoly érdekesség található, ez pedig a Hidden Reflex saját fejlesztésű magánszféra-védelmi kiegészítője: itt kapcsolható ki- és be a harmadik felektől származó sütik blokkolása, a beépülőmodulok használata, a HTTPS adatkapcsolat kényszerítése (amennyiben a meglátogatott szerver támogatja), a Do Not Track, a reklámcégek kiszolgálóinak blokkolása.


Összességében elmondható, hogy a jelenleg Windows és Mac OS X platformokon elérhető Epic Privacy Browser ha nem is bolondbiztos, de kiváló eszköz a privát szféra védelmére, a teljes ingyenességét figyelembe véve pedig tökéletes „vétel”.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.