Hirdetés

Új MI-alapú asszisztensen dolgoznak a Siri fejlesztői

|

A Viv állítólag olyan feladatokat is képes lesz megoldani, amelyek elvégzésérere nem programozták be.

Hirdetés

Új, mesterséges intelligencia (MI) alapú digitális személyi asszisztens kifejlesztésén dolgoznak a Siri alkotói. Az Apple rendszere bemutatásakor igen nagy és kedvező visszhangot keltett a szakemberek és a felhasználók körében – ám a lelkesedés hamar alábbhagyott, miután kiderült, hogy a képességei meglehetősen korlátozottak.

Hirdetés

A Wired beszámolója szerint a Siri fejlesztőinek egy része fejébe vette, hogy létrehoznak egy jóval fejlettebb MI-t, a Vivet. Miután kiléptek az Apple-től, és megalapították saját Viv Labs nevű startupjukat: céljuk, hogy olyan asszisztenst hozzanak létre, amely képes az összetett parancsok értelmezésére, és a bonyolultabb feladatokat is önállóan meg tudja oldani.

A hírek szerint a Viv más alkalmazásokkal is együttműködik majd: ha kell, repülőjegyet foglal, taxit rendel, információkat kutat fel a számunkra. De ami a legfontosabb: olyan feladatokkal is megbirkózik majd, amelyek ellátására nem programozták be.

A Wired cikke szerint a Vivet a szó szoros értelmében véve „tanuló alkalmazásnak” tervezték. Minden egyes példánya rá tud csatlakozni egy, a felhőben trónoló „digitális agyra”, amely folyamatosan gyűjti az információkat a felhasználóktól, így – legalábbis elméletben – a legkülönbözőbb témákról szerezhet széles körű ismereteket.

A fejlesztők szerint a rendszer már most is képes az olyan, meglehetősen összetett kérések teljesítésére, mint például az, hogy „Szerezz nekem jegyet július 2-ára a legolcsóbb, az SFO-ról a Charles de Gaulle-ra tartó járatra, hétfői visszautazással.”

A Viv Labs-t a Siri két kitalálója, Dag Kittlaus és Adam Cheyer, valamint Chris Brigham alapította, aki valamivel később csatlakozott az Apple személyi asszisztensét fejlesztő szakembergárdához. Nem akarják egyetlen cégnek sem eladni a rendszert, céljuk, hogy idővel a lehető legtöbb platformon és eszközön – köztük okostelefonokon, PC-ken és TV-ken is – elérhető legyen.

Hirdetés
Ügyfélszolgálati változás!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.