Hirdetés

Eltűnhet Németországból a Windows 7 és az Xbox



|

A Mannheim-i bíróság döntése értelmében a Microsoft megsérti a Motorola szabadalmait, így akár Németországban leállhatnak a Windows 7 és az Xbox eladások. De nem eszik olyan forrón a kását.

Hirdetés

A pereskedés egyre komolyabb stratégiai eszköz az üzleti világban, ezen belül is a szabadalmakkal kapcsolatos ügyletek. Gondoljunk a Samsung vs Apple botrányra, vagy akár a még mindig aktuális Google vs Oracle ügyre, ahol utóbbi a Java illetéktelen felhasználása miatt haragos a keresőóriásra. Utóbbi ügy nagy hatással lehet az Androidos telefonok jelenére és jövőjére, azonban egy még nagyobb vihar van készülőben ez pedig nem más, mint a Motorola és a Microsoft párbaja. Ha ugyanis a Motorola végül teljes mértékben megnyeri a pert, akkor veszélybe kerülhet a Windows Media Player, az Internet Explorer, a Windows 7 sőt, sokak kedvenc Xbox konzolja is. A Motorola az első körből ugyan győztesen került ki, de az ügynek még koránt sincs vége. A Microsoft a Motorola állítása szerint az 1992-ben és 1994-ben benyújtott videófeldolgozással kapcsolatos, EP0538667 és EP0615384 jelű szabadalmait sértette meg, amik azonban nélkülözhetetlenek a szabvány H.264 videó kodekhez.

 

 

A webes videók nagyjából 80%-át ebben a H.264 formátumban rögzítik, ezért a Motorola köteles az említett szabadalmakat mindenki számára elérhetővé tenni tisztességes és ésszerű keretek között, megkülönböztetéstől mentesen(FRAND). Ennek ellenére ahelyett, hogy betartotta volna az alkalmazható trösztellenes törvényt, évi 4 milliárdos összeget állapított meg a szabadalmakért a Microsoft számára. A Microsoft ebbe a buliba érthető módon nem ment bele és fellebbezett a Motorola tisztességtelen ajánlatának ügyében mondván, hogy ezzel megsérti a FRAND feltételeit. A Motorola Mobility ellen egyébként az Európai Bizottság is vizsgálatot indított áprilisban a FRAND szabadalmak versenyellenességének ügyében. A Motorola azonban számított a Microsoft elutasító válaszára és csak a megfelelő pillanatra várt, hogy elindítsa perhadjáratát. A végső győzelemhez azonban a Motorolának egy 100 millió euró, vagy akár még nagyobb összeget kell letennie az asztalra biztosítékként arra az esetre, ha a Microsoft nyerne.

Ebben az esetben ugyanis ebből az összegből kártalanítanák a Microsoft Corporation-t és annak ír, illetve német kirendeltségét. A második akadály és egyben a következő lépés a Karlsruhei Regionális Bíróság, ami feloldhatja a Motorola által megnyert tiltást abban az esetben, ha a Microsoft-ot ítéli meg győztesnek az előzetes vizsgálatok során. A harmadik nagy akadály a Washington állambeli bíróság, ahol még 2010-ben kezdeményezte a Motorola a FRAND alapelvek világszintű betartását. Ha itt a jövőhéten túlzottnak találják a 4 milliárdos összeget, akkor összedől a Motorola kártyavára és a német bíróságon való siker ellenére, sehol sem tilthatja meg az érintett Microsoft termékek forgalmazását. A Motorola a Microsoft mellett azonban az Apple-t is pereli többet között a vezeték nélküli adatforgalom, azaz a GPRS technológia ügyében és emiatt átmenetileg el is kellett távolítaniuk néhány terméket a Német Store-ból. Úgy tűnik a pereskedés még eltart egy darabig, de reméljük olyan végeredményt kapunk majd, ami nem lehetetleníti el a Microsoft felhasználói élményt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.