Hirdetés

Újból támogatott lesz Linuxon az Adobe Flash



|

Eddig arról volt szó, hogy jövőre teljesen kukázzák az NPAPI plugint.

Hirdetés

Látszólag mindenki legnagyobb örömére rohamtempóban tűnik el az Adobe Flash az internetről, a hétköznapi böngészés során a többségnek ritkán van már szüksége a beépülőre. Linuxon nagyon régóta csak a Google Chrome-ban szállított PPAPI-s beépülő volt naprakész, a klasszikus NPAPI-s pluginhoz négy éve csak biztonsági frissítések érkeztek.


Hirdetés


Az Adobe most váratlanul bejelentette, hogy mégis visszatér a sírjából Linuxon az NPAPI-s plugin, így a Firefox és hasonló szoftverek is az éppen aktuális verziót használhatják majd, ráadásul a beépülő támogatása sem szűnik meg 2017-ben. Persze nem eszik ilyen forrón a kását: az azonos verziószám ellenére a PPAPI-s plugintől eltérően az NPAPI-s Adobe Flash egyáltalán nem, vagy csak részlegesen fogja támogatni a GPU-gyorsításhoz, a Stage 3D-hez, vagy éppen a DRM-es mozgóképek lejátszásához hasonló funkciókat.



A cég saját bevallása szerint biztonsági okai vannak a váratlan hátraarcnak. Az elmúlt években óriási különbségek alakultak ki a Linuxon elérhető kétféle Flash kódbázisai között, nehezen vállalható teherré vált az őskövületnek titulálható NPAPI-s verzió biztonsági karbantartása. Az elavult szoftver támogatását nem képesek csak úgy megszüntetni az illetékesek, így inkább a két kiadás kódbázisának újbóli összhangba hozása mellett döntöttek. A lépéssel nem csak az Adobe programozói, de a felhasználók is jól járnak.


Az Adobe Flash jelenlegi stabil NPAPI-s kiadása Linuxon a 11.2-es verzió, az érdeklődők innen tölthetik le a v23 bétáját.


(Forrás: OMG!Ubuntu, Adobe | Nyitókép: izarbeltza)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.