Hirdetés

Újdonságok, amik akár igazán nagyot durranhatnak



|

Sokan mondják, hogy manapság lelassult a fejlődés. A notebook notebook marad, legfeljebb gyorsabb és kisebb, a filmeket még mindig nem hologramon nézzük és a telefon sincs az agyunkra kötve... De tényleg nincs semmilyen kiemelkedő újítás? Mi azért bemutatunk párat.

Hirdetés

Néha nem kellenek óriási, csillogó újdonságok, a forradalmak indulhatnak egyszerű, apró ötletekből is. Az alábbi gyűjtemény egy sorozat első darabja, melyben olyan innovációkat szedünk csokorba, amelyek egy kicsit másfelé vihetik az informatika egyes területeit. Ne számítsunk tehát lézerkardokra vagy a mesterséges intelligenciára, azonban ezek a kis ugrások valami nagyobb kezdeteivé is válhatnak.


Presto - amikor a PC azonnal indul


Ha elegünk volt a hosszadalmas bootolásból, eddig nem sokat tehettünk. Igaz, a HP Voodoo Envy133 vagy a Lenovo IdeaPad S10e modelljeiben már találkozhattunk egy olyan Linux alapú megoldással, mely alapfunkciókat kínálva villámgyorsan indította el a gépeket, de mivel ez egy BIOS-ba égetett módszer volt, ezt nem minden PC támogatja. Most azonban itt az egyelőre béta változatban elérhető Presto, amelyet a fejlesztők szerint bármilyen meglévő PC-re vagy noteszgépre installálhatunk hasonló funkciókkal. A szabadon letölthető béta március 16-tól elérhető, bátrabbak mindenképpen tegyenek vele egy próbát


20090312-presto_desktop_img_slide.jpg


Xmarks - mesélek a könyvjelzőidről


Mostanában minden a szociális hálóról, a közös munkáról, az internetes közösségek erejéről szól, miért ne használnánk ezt arra is, hogy megtudjuk, milyen fontosak a böngészőnkbe mentett hivatkozások? Ugye, mindenkinek volt már olyan tapasztalata, hogy egy éve elmentett és azóta ide-oda pakolgatott könyvjelzőit nézegeti, és azon gondolkozik, kéne már egy nagytakarítás, de vajon melyik mi is? Eddig végig kellett látogatni ezeket a hivatkozásokat, azonban a Firefox alatt már sikeres Foxmarks add-ont fejlesztő csapat az Xmarks segítségével próbál segíteni a káosz feletti uralom megszerzésében. Egyrészt az xmarks.com-on kereshetünk rá egy-egy hivatkozásra, ahol összesen hárommillió felhasználó hatszázmillió könyvjelzője található - és ebben az egyre bővülő adatbázisban mindenki szabadon kommentálhatja, értékelheti ezeket. Az oldal persze csak a kezdet, az Xmarks beépülője segítségével minden Google-on, Yahoon vagy Microsoft Live-ontörténő keresésünk eredményei mellé automatikusan odakerülnek az xmarks júzerek véleményei és értékelései.
 
20090312-xmarks.jpg

 
Project Guru -a távsegítség közel van

Sokan vagyunk úgy, hogy a leglehetetlenebb helyzetben hívnak fel családtagjaink vagy kevésbéIT-közeli ismerőseink, hogy telefonon keresztül adjunk tanácsokat lerobbant gépük felélesztéséhez, vagy akár így vezényeljük le egy komolyabb hiba elhárítását. A Symantec által fejlesztett módszer ebben segít majd: egy online eszköz segítségével úgynevezett "Guru hálózatokba" csatolhatjuk ismerőseinket, akik így távolról is csak pár kattintásnyira lesznek baj esetén. Persze voltak már hasonló megoldások, de a Guru egy igazi minden-az-egyben megoldásnak ígérkezik, távvezérléssel, távfelügyelettel, biztonsági eszközökkel, teljesítmény-tesztekkel és még tonnányi hasznos"szerszámmal", ráadásul a hibák sikeres elhárításának módjait elmenti a rendszer, így kétszer senkinek nem kell elmagyarázni ugyanazt.

A csomag megjelenését erre az évre ígéri a Symantec, de azt még nem tudni, fizetős lesz-e a szolgáltatás, és ha igen, milyen konstrukcióban.

20090312-symantec-project-guru.jpg



SmartyCard - tanulás ajándékokért

Hányszor hallottuk már kölyökkorunkban, és talán az utóddal rendelkező olvasók mondják is gyakran: Ha még ezt az oldalt megtanulod, megkapod a csokit, ha még az a dolgozat ötös lesz, tiéd a bicikli...  A SmartyCard fejlesztői azonban gondoltak az IT-korszak gyermekeire is, akiket már jobban érdekelnek a PC-n elérhető ajándékok. A folyamatosan bővített oktató-oldalon előre beállíthatjuk, milyentípusú és szintű feladatokat kell megoldani csemeténknek, és ezért milyen ajándékok érhetőek el számára. Természetesen azért a számítógépes játékok és média-tartalmak mellett "valódi" játékok és könyvek is szerepelnek a kínálatban.

20090312smartycard.jpg


TouchBook - egyszer netbook, egyszer tablet

Az Always Innovating mérnökei sokat gondolkozhattak azon, mivel lehet még tovább vinni a netbookok fejlődését. Ezek a mini-noteszek az Eee felbukkanása óta divatot teremtettek, kis méretük és sokáig működő akkumulátoraik miatt sokan használják őket. Most azonban egy kissé elfeledettebb technológia, a Tablet PC éled fel a TouchBook személyében - Az apró netbookról könnyen leválasztható a felső, tehát a képernyő rész, amely így egy önállóan működő tabletté válik, melyen könnyen futtathatunk prezentációkat, olvashatunk e-bookokat, de akár videózhatunk is, méghozzá még kompaktabb méretben, mintha egy netbookon tennénk mindezt. Az ARM processzor hűtését ráadásul mindennemű ventillátor nélkül oldották meg, így lecsatlakoztatva az "interaktív képernyő" gyakorlatilag teljesen zajtalan, és akkuja állítólag akár 15 órás működésre is képes. A masina ráadásul nem is vészesen drága, 399 angol fontért kapható, ráadásul a képernyőt külön is megvehetjük 299 fontért.

20090312-touchbook.jpg

Innovációs sorozatunk ezen kezdő cikkét további gyűjteményekkel szeretnénk folytatni, de talán olvasóink is ismernek olyan ötleteket, hasznos programokat, ígéretes hardveres újításokat, amelyeket megosztanának velünk és másokkal, ne habozzon tehát senki virtuális tollat ragadni és megírni nekünk e-mailben, e cikk kommentjeiben, vagy fórumunk kapcsolódó topicjában!
 
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.