Hirdetés

Újra a térképre kell tegye a Windowst a Microsoft



|

Satya Nadella belülről változtatja meg a Microsoftot, és hatalmas feladat áll előtte.

Hirdetés

Ha igazán ki akarnánk sarkítani a dolgokat, akkor Steve Ballmer a Windowsra igazi fejőstehénként tekintett, amiből az utolsó centet is ki kellett taposni. Satya Nadella vezetésével a Microsoft merőben másképp néz az operációs rendszerre, és inkább olyan megbecsült igáslóként használja, amelynek a feladata az, hogy újra felemelje a redmondi céget. 

Hirdetés

Nadella a Microsoft történetének harmadik ügyvezetője, és folyamatosan azon dolgozik, hogy a fejlesztők és a felhasználók szemében újra fontossá tegye a Windowst. Nincs könnyű dolga, hiszen az okostelefonok terjedésével a vállalata eddig háttérbe volt szorítva - ami azt illeti, most is csak 2,7 százalékát teszik ki a mobilpiacnak, kilométerekkel lemaradva a Google Androidjától és az Apple iOS-étől. 

 

A virtuális megoldások világában is mozgolódik a Microsoft

 

Új Microsoft

A 23 éve a vállalatnál lévő Nadella jó időben vette észre, hogy a Microsoft túllépett a hőskorán, és az életben maradáshoz megújulásra, valamint mobilos nyitásra is szüksége van. A Windows 10 többek között erre is alkalmas, hiszen míg az Apple és a Google arra kényszeríti a fejlesztőket, hogy külön dolgozzanak számítógépekre és mobilokra, addig a Windows 10 univerzális appjai bármilyen eszközön elfutnak majd. Ezzel talán tényleg el tudják csábítani a fejlesztőket, és megkapják a jó minőségű, nagy számú app-kínálatot, ami ahhoz kellene, hogy egyenlő ellenféllé lépjenek elő a konkurensekkel szemben. 

A megújulásnak a része az is, hogy a Windows 10 ingyenes frissíthetőségű lesz - ezzel pedig hamar a háttérbe szoríthatja a régi Windowsokat. A kedvezmények ráadásul az Office-t is gyakran érintik - például mobilon -, illetve az Outlook levelezőapp is ingyenes iOS-en. Természetesen az ilyen ajánlatok hátterében is az áll, hogy mindezeken felbuzdulva az emberek majd előfizetnek az Office 365-re is. 

 

Outlook app iOS-en

 

Nadella az Xbox-divízióval is jó irányba indult. Miközben a befektetők közül sokan évekig követelték az Xbox leépítését, addig Nadella sokat fektetett ebbe az ágazatba, és az addigi játékfejlesztésért felelős Phil Spencer kezébe adta az egész Xbox-egységet. Az eredmény remek eladásokban mutatkozott meg, és a komoly gamerek figyelmét is egyre jobban felkeltették. Tavaly ősszel még a népszerű Minecraft fejlesztőjét, a Mojangot is megvették 2,5 milliárd dollárért. 

 

Redmond is képes rá

A Microsoftot sokan olyan cégnek tekintették az elmúlt években, amely képtelen volt alkalmazkodni a trendekhez és az újdonságokhoz. Elég csak az okostelefonokra, a táblagépekre, a zenei streamingre, a tévés szolgáltatásokra, a közösségi hálózatokra és a mobilos üzenetküldésre gondolni. Mindez csak néhány példa azokból a területekből, amelyeken a Microsoft képtelen volt bármi igazán használhatót vagy sikereset felmutatni. 

 

A Windows 10 már egy új korszak jelképe Redmondban

 

Sok szakértő szerint Steve Ballmernek egyáltalán nem volt érzéke ahhoz, hogy jó irányba vezesse a Microsoftot. Nadellával kapcsolatban azt tartják, hogy stabilabb és kiegyensúlyozottabb kézzel kormányozza a redmondiak hajóját, így nagyobb eséllyel tudja megújítani, ezáltal pedig életben tartani és újra a csúcsra emelni az egykor szinte egyeduralkodó óriást. 

 

Szerintetek milyen irányba kellene még nyitni a Nadella-féle Microsoftnak?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.