Hirdetés

Ulead DVD MovieFactory 6



|

A Corel egy régi versenyző új mutatványával száll be a házi DVD-készítő szoftverek versenyébe.

Hirdetés

A MovieFactoryt a Ulead eredetileg arra tervezte, hogy a digitális vagy digitalizált videóinkból minél egyszerűbben komplett DVD-Video lemezeket tudjunk létrehozni. Az első verziók szinte tényleg csak arra voltak alkalmasak, hogy a videók elejéről és végéről levágjuk a felesleges be- és kifutó részeket, majd a kiválasztott sablon segítségével elkészítsünk egy állóképes menüt, végül az egészet kiírjuk DVD-re. Azóta eltelt pár év és a legújabb DVD MovieFactory körülbelül annyira hasonlít az első verzióra, mint a Nero 8 „monstrum" a Nero Burning ROM 1.0-ra.

 

udvdmf6_createmenu_.jpg

A DVD MovieFactory 6-tal létrehozott menüket sok gyári lemez megirigyelné

 

Természetesen a fő cél továbbra is a DVD-Video lemezek készítése, ezen a területen is hatalmas előrelépések történtek az elmúlt években és verziókban. A DVD MovieFactory 6 beépített videoszerkesztő modulja, ha nem is ér fel például az Adobe Premierrel, de még a Premier Elementsszel sem, de azért az alap feladatok elvégzésére bőven elegendő. Vágáskor választhatunk idősávos és storyboard nézetet, amelyek között egyetlen kattintással tudunk váltani. Előbbinél ráadásul olyan nagyítást is beállíthatunk, amelynél akár frame pontossággal is meg tudjuk határozni a vágás és fejezetpontokat. A vágás már természetesen nem csak azt jelenti, hogy „ledobáljuk" a felesleges be- és kifutó részeket. A Multi-trim Video funkciót választva tetszőleges számú darabot metszhetünk ki videóinkból, ráadásul, ha tévéből felvett anyagból szeretnénk a „kereskedelmi blokkokat" kimetszeni, akkor ezek kezdő- és végpontjainak felkutatását rábízhatjuk a program Ad Zapper moduljára is.

 

udvdmf6_pan_zoom_.jpg

A fotók természetesen megmozdul(hat)nak a diavetítés során

 

Az egyes fejezeteket különféle áttűnésekkel különíthetjük el egymástól, vagy választhatunk a program által kínált különböző témák közül, amelyek automatikusan látványos be- és kivezető (intro/outro) betétekkel fűszerezik videóinkat. Mindezeken túl a mozgóképeket aláfestő zenével, narrációval vagy - a lejátszás során ki/bekapcsolható - feliratokkal láthatjuk el (ezek szerkesztéséhez sajnos külön programra lesz szükségünk).

 

A mozgóképek pedig természetesen nemcsak videók, hanem szó szerint mozgó képek is lehetnek. A DVD MovieFactory 6 segítségével ugyanis profi vetítéseket készíthetünk fotóinkból, amiket nemcsak többféle áttűnéssel, hanem Ken Burns-effektussal, vagyis nagyítással és mozgatással tehetünk még szemléletesebbé, élvezhetőbbé.

 

A DVD MovieFactory erőssége mindig is a DVD-menük készítése volt. A 6-os verzió „mindössze" 15 különféle témájú és stílusú sablont kínál, azonban ezek már nem egyszerűek, állóképesek, mint a régiek, hanem olyan látványos mozgóképes, izgő-mozgó menük, amelyeket nem egy profi(nak mondott) kiadvány megirigyelhetne. Ahhoz azonban, hogy az ékezetes betűkkel ne legyenek problémáink a menükben (és a feliratokban), feltétlenül telepítenünk kell a Corel és a Ulead oldaláról egyaránt letölthető 126 megabájtos patch 2-t!

 

Ha valakinek lehetősége van nagy felbontású videók készítésére és HD DVD vagy Blu-ray lemezek írására, mindenképpen érdemes rászánnia a Plus verzióra azt a plusz hétezer forintot. A Ulead DVD MovieFactory 6 Plus ugyanis nemcsak azért Plus, mert ebben a csomagban megkapjuk az InterVideo WinDVD Player 8.0 és a DVD Copy 5 programok némiképp egyszerűsített változatait, hanem azért is, mert ezzel a verzióval 1920×1080 (vagy 1440×1080) pixeles HD MPEG-2-es anyagokkal is dolgozhatunk, amelyekből HD DVD vagy Blu-ray lemezeket hozhatunk létre. Abban az esetben is a Plusra lehet szükségünk, ha lemezeinknél a kiváló hangminőségre helyezzük a hangsúlyt, vagyis szeretnénk Dolby Digital 5.1-es hangokkal dolgozni, valamint DVD-Audio lemezeket létrehozni.

 

udvdmf6_burnnow_.jpg
A Ulead Burn.Now automatikusan több lemezre szabdalja a túl nagy archívumokat

 

A DVD MovieFactory program mellett a csomagban több hasznos kiegészítőt találunk, amelyek közül mindenképpen ki kell emelnünk a különböző helyekről „összevadászásra kerülő" anyagok archiválását jelentős mértékben leegyszerűsítő Quick-drop alkalmazást, és a gyakorlatilag szinte bármilyen lemez létrehozására képes Burn.Now-t, amely szükség esetén akár több lemezre is képes „szétdarabolni" archiválandó anyagainkat.

 

udvdmf6_quickdrop.jpg
  Hasznos apróság, de (biztonsági)mentésekkor jól jöhet a Ulead Quic-drop ablakocska

 

 

 

 

 

 

Adatok

  • Videók beolvasása standard és HD videokamerákból, DVD-kről
  • HD DVD videók kódolása és exportálása (Plus)
  • Blu-ray videók kódolása (Plus)
  • HD (1920×1080/1440×1080) MPEG-2 videók exportálása/importálása (Plus)
  • Diavetítések létrehozása Ken Burns-effektussal is
  • Videók szerkesztése idősávos és storyboard módban
  • Bevezető és kivezető videosablonok
  • Dolby Digital 2.0 hangsávok kódolása
  • Dolby Digital 5.1 hangsávok kódolása (Plus)
  • DVD-menük készítése sablonok alapján
  • HD DVD menük készítése sablonok alapján (Plus)
  • DVD-lemezek írása
  • HD DVD és Blu-ray lemezek írása (Plus)
  • Adatlemezek készítése
  • Jelszóval védett adatlemezek készítése (Plus)
  • Lemezborítók és -címkék tervezése
  • LightScribe és Labelflash technológiák támogatása
  • InterVideo WinDVD Player 8.0 Silver (Plus)
  • InterVideo DVD Copy 5 Silver (Plus)
  • Vista kompatibilis
  • Ár: 7952/15 918 Ft (alap/Plus verzió)

 

 

Értékelés

Előny: egyszerű kezelés, látványos sablonok, sokféle formátum/szabvány támogatása

Hátrány: a személyre szabhatóság eléggé korlátozott, nincs feliratszerkesztő, jelszóval védett lemezek készítése csak a Plus-ban

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4,5

Ár/érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.