Hirdetés

USA: börtön járhat linuxon való DVD-zésért



|

A pingvinesekre akár rohamosztag is rárúghatná az ajtót az otthoni mozizás miatt.

Hirdetés

Pár nappal ezelőtt a linuxos témákkal is rendszeresen foglalkozó How To Geek rendkívül érdekes problémára hívta fel a figyelmet, ugyanis a portál cikke alapján az Egyesült Államokban lényegében törvénysértő Linux operációs rendszer alatt megtekinteni az egyébként teljes legális módon megvásárolt DVD filmeket.


A pingvines rendszert használók vagy próbálgatók jól tudják, hogy a disztribúciók nagyja alaptelepítés mellett nem képes lejátszani például a DVD videókat és MP3-akat, noha a lejátszóprogramok többsége automatikusan felajánlja a dekódereket tartalmazó „restricted-extras” csomag saját felelősségre való installálását.


A Linux esetében „out-of-box” nem támogatott médiafájlok esetében számos probléma áll fenn, ám mind közül a legfontosabb talán, hogy a pingvines dekóderekben szabadalmaztatott eljárások kerültek felhasználásra, amelyek után senki nem fizetett licencdíjat, sőt: általában még az sem nyilvánvaló, hogy egyáltalán kinek kellene kinyitnia miattuk a pénztárcáját. Hab a tortán, hogy a szabadalmaztatott eljárások sokszor reverse engineeringgel kerültek be a dekóderekbe, amely elvileg már önmagában is illegális.


Felmerülhet a kérdés, hogy ezek után a jogtulajdonosok miért nem tesznek jogi lépéseket. Erre vélhetően két magyarázat van: egyrészt a Linux otthoni felhasználók körében való rendkívül alacsony részesedése miatt nem éri meg foglalkozni az üggyel, másrészt pedig egyszerűen nem tudják, hogy kit pereljenek.


Az eredeti témához visszakanyarodva mint a HTG kiemelte, a „restricted-extras” csomagban található DVD dekóder a szokásosnál is problémásabb, ugyanis a műsoros DVD-k lejátszása esetén nem szimplán a szükséges video- és hangkodekeket kell biztosítani, mivel a médium rendelkezik egy 40 bites titkosítással is. Ha valaki egy asztali DVD lejátszót, vagy éppen egy DVD lejátszásra alkalmas programot kíván piacra dobni, akkor a kodekek mellett meg kell licencelnie a DVD Copy Control Association nevű szervezettől a DRM dekódolásához szükséges jogot és szoftvert, plusz garantálnia kell az egyéb másolásvédelmi megoldások – például a régiókódos rendszer – termékébe való implementálását is.


A Linux esetében itt kezdődik az igazi probléma, ugyanis a DVD-k pingvines rendszeren való lejátszása esetén a dekóder első lépésben néhány másodperc alatt, brute-force módszerrel egyszerűen feltöri a rendkívül gyenge másolásvédelmet. A világ legtöbb országában ez nem legálisabb vagy illegálisabb a szabadalmaztatott kodekek fizetés nélküli használatánál, kivéve az Egyesült Államokat.


Az USA törvényhozása által 1998-ban elfogadott, a jogvédők kedvencének mondható DMCA (Digital Millenium Copyright Act) ugyanis egyszerűen megtiltja „a technológiai védelmi intézkedések” kikerülését, gyakorlatilag aki a „restricted-extras” csomagban található szoftverrel játszik le DVD-t a linuxos számítógépén, az bűncselekményt követ el az Egyesült Államokban. A How to Geek szerint nemrég Kanadában is elfogadtak egy nagyon hasonlónak tűnő törvényt, hazánkban legjobb tudomásunk szerint nem illegális linuxos DVD lejátszás.


Szerencsére a Linux felhasználóknak sem kell feltétlenül átállniuk a sötét oldalra egy kis DVD-zés miatt, az Ubuntu Szoftverközpontban például 25 dollárba kerül a minden licenccel rendelkező Fluendo DVD Player, annak megvásárlásával bárki biztosíthatja a tökéletes jogtisztaságot.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.