Hirdetés

Valóban spywarenek minősül a Microsoft WGA?



|

Megoszlik a szakértők véleménye, de annyi bizonyos, hogy a Microsoft végezhetett volna jobb munkát a WGA-val, azaz a Windows eredetiségét vizsgáló szoftverrel.

Hirdetés

Más anti-spyware cégeknek nincs ezzel problémájuk. „Minden joga megvan a Microsoftnak, hogy védje magát a kalózkodástól” – nyilatkozta J.J. Schoch, a Panda Software marketing igazgatója.

Általánosságban a spyware meghatározása: olyan nem kívánt szoftver, mely információkat gyűjt a számítógépfelhasználóról és/vagy magáról a gépről és továbbítja is azt a spyware kiadójának, a felhasználó tudta és hozzájárulása nélkül.

A WGA kalózellenes program együttműködik a Windows Update-tel, hogy megvizsgálja, a számítógép érvényes szoftverlicenccel rendelkezik-e. Két per is indult a múlt héten a Microsoft ellen, a beadványok a felhasználók félrevezetésével és kémkedéssel vádolták a céget.

Tavalyi indításakor még csak akkor aktiválta magát a WGA Windows-eredetiséget ellenőrző modul, ha a felhasználó az Automatikus Frissítés lehetőséget telepítette. Áprilisban azonban változtattak a rendszeren és a vizsgálat – attól függetlenül, hogy használjuk-e a Frissítést vagy sem – időnként lefut.

Egyes anti-spyware fejlesztő cégek a WGA ellentmondásos jellegzetességeit látva fontolgatják, hogy felveszik azt programjaik spyware feketelistájára. Mások – ugyanazon iparág képviselői – azonban alap nélkülinek tartják az utóbbi hetek hisztériáit. A Sunbelt Software például még nem tette meg ezt a lépést, de gondolkodnak rajta. A cég képviselője elismeri ugyanakkor, hogy a Microsoft – válaszul a közfelkiáltásra – sokat javított a WGA felhasználót tájékoztató modulján.

A Microsoft elismerte, hogy a WGA hardver- és szoftverinformációkat gyűjt ugyan, de ezeket csak arra használja fel, hogy meggyőződjön róla, hogy ugyanazon Windows kópia csak egyetlen gépre lett telepítve.

Sajnos a „rossz fiúk” is beszálltak a meccsbe. Az AIM (AOL Instant Messenger) csevegőkliensen terjedő féreg WGA-nak álcázza magát. Létezik olyan internetes weboldalakon terjedő féreg is, mely ugyanezekkel a tollakkal ékeskedik, képes letiltani a tűzfalat és külső irányításnak kitenni a rendszert. (Történetesen éppen ennek pusztító erejét csodálhatják meg az áprilisi PC Studióban szereplő böngésző tesztünkben is).

A Webroot Software eleve azt nehezményezte, hogy a WGA ellenőrzését visszautasító PC nem kaphatja meg a fontos biztonsági frissítéseket és nélkülöznie kell a tűzfal használatát is. Ezzel pedig fokozott veszélynek teszi ki a WGA a rendszert.

Howes, a Sunbelt szakértője rámutat, hogy még a Windows Defenderben, azaz a Microsoft saját anti-spyware programjában lefektetett definíciók szerint is kémalkalmazásnak minősül a WGA. „A Microsoftnak fel kell ismernie, hogy a szabályok a Microsoftra is vonatkoznak”, nyilatkozta Howes.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.