Hirdetés

Változtat bármin is a Windows 8.1?



|

Rengeteg hasznos apróság került a rendszerbe, ám a csempékkel továbbra is koncepcionális szintű a probléma.

Hirdetés

Rendszeres olvasóink az utóbbi hónapokban rengeteg Windows 8.1 újdonságairól szóló írással találkozhattak a joviális úriember módjára például virtuális hasáboknak is titulálható online felületeinken, számukra a rendszer hivatalos bemutatása során az előadók kevés fontos újdonsággal szolgálhattak.


Nagyon dióhéjban összegezve a Windows 8.1 tulajdonképpen az, aminek a Windows 8-nak tavaly október végén lennie kellett volna, ám szerencsére a Microsoft ezt felismerve – nem felebaráti szeretetből, hanem üzleti megfontolásból – ingyenes frissítésként minden Windows 8 licenccel rendelkezőnek biztosítja a rendszert.


Elődjéhez képest a szabadon tesztelhető Windows 8.1 két téren jelent előrelépést: egyrészt a modern grafikus felület rengeteg apró-cseprő funkcionalitást és ráncfelvarrást kapott, másrészt pedig a metro és hagyományos interfészek vizuálisan jobban illeszkedhetnek egymáshoz.


Utóbbi esetében a legnevetségesebb a kivitelezés egyszerűsége, hiszen a Tálca bal szélére került egy Start gomb, továbbá az asztali háttérkép már a Kezdőképernyőn is használható. Ezen két dolog kombinálva már meglehetősen egyértelművé teszi a felhasználók számára, hogy megszokott Start menü nem tűnt el, csak átalakult. Végül nagyon hasznos, hogy aktiválható az asztalra való bootolás, plusz a Start gombra való kattintáskor a Kezdőképernyő helyett az összes alkalmazást felsoroló képernyő megjelenítése is bekapcsolható – ezek már tényleg csak a porcukrot jelentik a süti tetején.


Sajnos vagy szerencsére, de a Windows 8.1 esetében a Microsoft továbbra is manőverezni próbál a modern és hagyományos grafikus felületek közt, amely egyik egyértelmű jele, hogy például számos rendszerbeállítás a Vezérlőpultban és Gépházban egyaránt megtalálható. Tehát annak ellenére nem került ki például az automatikus lejátszás kapcsolgatása az előbbiből, hogy benne van az utóbbiban. A Microsoft továbbra is minden erejével próbálja a metro felületet, továbbá annak zárt szoftveres ökoszisztémát erőltetni, de az ilyen apróságokból eléggé úgy tűnik, hogy hatalmas vész esetére akad a redmondiaknak egy B-tervük...


A Windows 8.1-ben továbbra is jelen lévő fejetlenséget kiválóan illusztrálja, hogy a fentebb emlegetett asztali háttérkép a Kezdőképernyőn + asztalra bootolás duó egy olyan panelen állíthatóak, amelynek logikailag az égvilágon semmi köze sincsen a háttérképekhez, vagy éppen a bejelentkezési beállításokhoz. Nem: ezek az opciók a Tálca jobb egérgombos „Tulajdonságok” ablakában vannak, méghozzá például a felső „forró sarkok” kikapcsolásának lehetőségével együtt. Viszont a forró sarkok a Gépházban is állíthatóak, nyilván.


A Windows 8.1 bemutatása során a Microsoft rendkívül büszke volt a rendszer alaposan megújult, immáron „bingelésre” is alkalmas univerzális keresőjére, ám igazság szerint a megoldás egyszerűen buta, hiszen nem képes részleges találatokat megjeleníteni. Példának okárt ha az Internet Explorert szeretnénk megkeresni, akkor szigorúan az elejétől kezdve kell gépelni a nevét, olyanra egyáltalán nincs találat, mint mondjuk a „net exp”. A keresőben ráadásul nem jelennek meg a hagyományos Vezérlőpult elemei sem, noha a BUILD konferencián Julie Larson-Green (a redmondiak Windows divíziójának vezetője) olyasmit emlegetett, hogy tulajdonképpen ezen kereső az operációs rendszer új parancssora – hát van még mit dolgozni rajta.


Végszóként elmondható, hogy a Windows 8.1 minden hibája és furcsasága ellenére egy mindenképp hatalmas előrelépés az elődjéhez képest, a megjelenése után a Windows 8-as – vagy Windows RT-s – eszközökkel rendelkezőknek a saját érdekükben mindenképp kötelező a telepítése. Viszont a Windows 8 identitászavarának kezelése helyett a Blue kódnevű megapatch inkább csak tovább bonyolítja a helyzetet; talán érdemes lenne újragondolni a Microsoftnál, hogy egyáltalán lehetséges-e univerzális rendszert készíteni tabletekre és hagyományos számítógépekre.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.