Hirdetés

Váltsunk Windowsról OS X-re!



|

Mikor szóba kerül, hogy valaki Apple számítógépre cserélje a PC-jét, szinte mindig ugyanazok az ellenérvek merülnek fel - az egyik természetesen az ár kérdése. Ez is megérne egy külön írást, de most inkább a másik alapvető problémát feszegetünk: a kompatibilitást.

Hirdetés

Sőt, sokkal inkább az aggodalom, hogy az eddig megszokott szolgáltatásokat hogyan fogjuk igénybe venni, hiszen újra kell tanulnunk a segédprogamok neveit. Egyáltalán, mihez milyen segédszoftvert használjunk?

Irodai Programcsomagok

Az egyik legtöbbet használt szoftver a Windows alatt a Microsoft Office. OS X alatt ugyanúgy megtalálható ez a csomag, és még csak nem is drágább az eredeti verziónál. Tartalmazza a Word, Excel, PowePoint programokat, valamint a Microsoft Outlookot, amelyek teljes mértékben kompatibilisek a windowsos kiadásukkal. A csomag verziószáma mindig eggyel az aktuális wines verzió felett jár (mivel később adják ki), most éppen a 2011-es Office for OS X-et gyűrhetik az Apple-felhasználók. A programok felületeit kissé Apple-felületre szabták, így az újoncoknak tanulniuk kell a rendszer kezelését, de nagyon hamar bele lehet jönni a használatba.

 

 



Az Office ingyenes alternatívái természetesen szintén megtalálhatók OS X rendszerre írva is, ilyen például az OpenOffice utódja, a LibreOffice, de a neten találhatunk NeoOffice-t is az almás gépünkre. Az Apple saját irodai rendszere egyébként szintén rendelkezésre áll: az iWork szövegszerkesztő, táblázatkezelő, valamit prezentációkészítő programot egyaránt tartalmaz.

 

 

 



Abban az esetben azonban, ha – mint a legtöbb felhasználó – csupán a Word-fájlok megnyitására és szerkesztésére használnánk az Office csomagot, akár ne is telepítsük fel. Az OS X beépített TextEdit programocskája ugyanis minden további nélkül megnyitja szerkesztésre akár a .docx kiterjesztésű szöveges fájlokat is.

Fájlkezelés/FTP

Az ablakos fájlkezelő alkalmazás sajnos nem található meg OS X alatt, ám természetesen ennek is vannak alternatívái. Az egyik ilyen az XFolders, amely mind kinézetében, mind pedig szolgáltatásaiban meglehetősen hasonlít a Total Commanderre. Abban az esetben viszont, ha csak részfeladatok elvégzésére használtuk a programot a Windows alatt, érdemes inkább ezek megoldására keresni egy alternatívát.

A Total Commander remek FTP-kezelését például könnyedén hozza OS X alatt a Panic nevű fejlesztő Transmit alkalmazása, amely nagyon fejlett felülettel és egyszerű kezelhetőséggel hozza testközelbe az FTP-alapú kommunikációt. Kétablakos rendszerben működik, és létrehozhatunk benne kedvenceket is, amelyeket a lehető legegyszerűbben átmenthetünk későbbi verziókba is. A szoftver fizetős, de ingyenes verzióban is használhatjuk, ebben az esetben viszont sajnos le kell mondanunk az elmenthető kedvencek funkcióról.

 

 

 



Csevegőprogramok

A csevegőprogramok területén szintén nem lesz gondja senkinek, aki az almás cég rendszerén képzeli el a munkáját a jövőben. A Skype, az MSN Messenger, a Google chat, és a Facebook chat egyaránt működik e rendszeren. Az MSN Messenger egyrészt az Office for OS X-ben is megtalálható, de természetesen a Microsoft oldaláról is letölthető. A Skype for OS X szintén letölthető a gyártó oldaláról, sőt itt még olyan funkciót is találunk, amely a Windows alatt futó verzióban nem is lelhető fel. Ez pedig a fizetős Skype szolgáltatásban szereplő, csoportos képernyőmegosztás, ami annyit takar, hogy videokonferencia közepette is megoszthatjuk a kijelzőnk képét a munkatársainkkal.

Ha pedig több csevegőszolgáltatásba szeretnénk egyszerre bejelentkezni, arra például az Adium nevű szoftvert ajánlhatjuk, ami rendkívül magas szinten testre szabható felületén keresztül enged hozzáférést a piacon lévő szinte összes fontosabb csevegőszerverhez, a Skype-ot kivéve.

Tömörítőprogramok

A leginkább ismert tömörítőalkalmazások .zip fájlokba tömörítik az állományokat. Ezen fájlokat szinte minden operációs rendszer alapértelmezettként kezeli, ki- és betömöríti, de például egy .rar már képes kiakasztani a legtöbb rendszert – így természetesen az OS X-et is. De sebaj, erre is van megoldás: a Stuffit Explorer.

A program fizetős formában érhető el a neten, de ha nem vesszük meg, akkor abból annyi hátrányunk származik, mintha Windows alatt nem vesszük meg például a WinRart. Nevezetesen, hogy tökéletesen működik, remekül csomagol ki, azonban ha meg szeretnénk nyitni a szoftvert magát, akkor egy kis hisztibe fog, hogy ugyan vásároljuk már meg.

Képmanipulálás

A képmanipulálás területe igazi hazai pálya az Apple gépeken dolgozó grafikusoknak, ezzel tehát biztosan nem is lesz semmi gondja a „megtérő” felhasználóknak sem. Lássuk csak, miből is gazdálkodhatnak ők: az Adobe programcsomagjai sokak szerint jobban futnak Apple gépen, mint PC-n. Ezt a vitát nem szeretnénk eldönteni, és a szoftvercsomag ára sajnos OS X alatt sem olcsóbb, mint a windowsos verzióé, így nem professzionális felhasználók számára szinte megfizethetetlen.

 

 

 



Nem úgy, mint az Apreture program, amely 50 000 forintért az igazi profik által használt képmódosító eszközöket nyúltja nekünk. Ennél lényegesen olcsóbb az iPhoto, amely az iLife programcsomag részeként vágó, zeneszerkesztő és weboldalépítő programmal egyszerre érkezik, és mindezért cserébe összesen mintegy 16 ezer forintot kell fizetnünk. Az iPhoto nagyon fejlett képkezelési funkciókat vonultat fel, és képmanipulálásra is alkalmas. Abban az esetben pedig, ha tényleg ingyenes alkalmazással szeretnénk megoldani a dolgot, választhatjuk a Gimpet, amit a Linux-oldalról érkező felhasználók bizonyára jól ismernek.

Weboldalszerkesztés

A weboldalszerkesztés egyre inkább online iparággá változik a CMS-eknek köszönhetően. Ezek a tartalommenedzsment rendszerek online, böngészőn keresztül adminisztrálhatók, és így teljesen kiküszöbölhető a helyi honlapszerkesztő alkalmazás használata. Annak viszont, aki mindenképpen a számítógépén szeretné felépíteni a honlapját, és ehhez valamilyen programot is szeretne igénybe venni, annak természetesen a Deamweaver mellett – ami az Adobe csomag része – az iWeb alkalmazást érdemes választania.

 

 

 



 Ez a szoftver amellett, hogy pofonegyszerűvé varázsolja a weboldalépítést, még az oldalaink szerverre való feltöltését és menedzselését is megoldja a lehető legérthetőbb felületen. Természetesen a forráskódban ez az alkalmazás is elhelyezi a maga szemetét, és az általa készített oldal sem a végtelenségig testre szabható.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.