Hirdetés

Teszt: Vector Magic



|

Egyszerű bitképből vektoros grafikát készíteni evvel az olcsó online szolgáltatással.

Hirdetés

A bitképek vektorossá alakítása nem igazán új probléma a számítógépes grafikusok körében, valószínűleg sokaknak nem kell bemutatni például a CorelTRACE-t (új nevén Corel PowerTRACE-t), az Adobe Streamline-t, amit a Creative Suite 2 megjelenését követően „felváltott” az Adobe Illustrator Live Trace funkciója – ahogyan ma már a legtöbb vektorgrafikus program képes ilyesmire. Ám nem véletlen, hogy a Stanford Egyetem Mesterséges Intelligencia laboratóriumában külön projektet indítottak egy még pontosabban vektorizáló program elkészítéséért. Ebből a projektből született meg a Vector Magic. A sikeres projektből azonban hamarosan vállalkozás, az ingyenes programból pedig fizetős szolgáltatás lett. A két fejlesztő, James Diebel és Jacob Norda azonban szerencsére úgy látja, hogy sok kicsi sokra megy, így a Vector Magic havidíja mindössze nyolc dollár, azaz kb. 1800 forint.

 

 

vm_04_final_viking.jpg

 

 

De mit is tud a Vector Magic, mikor és miért lehet rá szükségünk? A Flash-alapú program tulajdonképpen nem más, mint egy online bitkép-vektorizáló alkalmazás, amelyet (egyelőre) fényképek, de még inkább emblémák vektorizálására fejlesztettek ki.

 

 

vm_01_type.jpg

A Vector Magicet elsősorban logók vektorizálására „hegyezték ki”


 

A munka a JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF vagy PSD formátumú, legfeljebb 10 MB méretű vagy 10 megapixel nagyságú kép feltöltésével kezdődik. Ezt követően meg kell adnunk, hogy a kép tulajdonképpen mit is ábrázol: fotót, élsimított vagy élsimítás nélküli emblémát. Első esetben mindössze azt kell még megmondanunk a programnak, hogy a vektoros képen mennyire részletesen szeretnénk viszontlátni eredeti fotónkat.

 

 

vm_02_quality.jpg

A program figyelembe veszi a bitképek minőségét


 

Emblémák esetében először is abban kell segítenünk a Vector Magicnek, hogy szerintünk mennyire (JPEG) zajos a bitkép – vagyis az egyes „foltokat” zajnak vagy inkább hasznos információnak tekintse. Ezt követően eldönthetjük, hogy szeretnénk-e a vektoros kép színeit korlátozni, vagy a programra bízzuk, hogy minden színt külön objektumként hozzon létre. Előbbi esetben némi elemzést követően, a Vector Magic különféle palettákat állít össze a kép színeiből. Nem meglepő módon az esetek többségében érdemes elfogadnunk az általa ajánlott variációt, de ha úgy gondoljuk, akkor néhány kattintással bővíthetjük vagy szűkíthetjük a színek számát, sőt, azok árnyalatát is megváltoztathatjuk.

 

 

vm_03_colors.jpg

Meghatározhatjuk, megváltoztathatjuk a képek színeinek számát


Ezt követően az eredeti állomány méretétől függően a program pár másodperc vagy pár perc alatt vektorossá alakítja át a bitképet. Ha úgy látjuk, hogy ez túl sokáig fog tartani, akkor addig tovább böngészhetünk, vagy akár el is kezdhetjük a következő kép feltöltését, az elkészült eredményhez a későbbiekben még akkor is visszatérhetünk, ha közben másik oldalra navigáltunk volna.

 


vm_04_final.jpg

Az eredetit és a vektoros változatot osztott képernyőn hasonlíthatjuk össze

 

 

Az eredeti, vagyis pixelgrafikus és az átalakított, azaz a vektorgrafikus képet osztott képernyőn vagy „egymásra vetítve” is összehasonlíthatjuk. Szükség esetén kisebb átalakításokat végezhetünk az „élsimítástól mentesített” bitképen (pl. eltüntethetjük a színhibákat, zajos részleteket), ami után természetesen a Vector Magic újra elvégzi a vektorizálást.

 


vm_05_edit.png

Az utólagos javításnál kicsit ijesztően néz ki a bitképünk


 

Amennyiben az alapos ellenőrzést követően elégedettek vagyunk az eredménnyel, kattintsunk az Enable download linkre, hogy a vektoros képet letölthessük EPS, SVG vagy PDF formátumban.

 

A szolgáltatás működését ingyen is kipróbálhatjuk. A regisztrációt követően két – egyes akciók esetében négy – ún. tokent kapunk, ami lehetővé teszi, hogy ingyen tesztelhessük a Vector Magic működését, pontosságát. Akár több képpel is kísérletezhetünk, ugyanis a tokent csak akkor „veszi el” a program, amikor engedélyezzük a kép vektoros formátumú letöltését.

 

 

Adatok

  • Flash-alapú online alkalmazás
  • Bitképek vektorizálása
  • Aszinkron működés
  • JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF és PSD raszteres formátumok betöltése
  • Legfeljebb 10 megabájtos és 10 megapixeles képek kezelése
  • EPS, SVG, PDF vektoros formátumok mentése
  • Fejlesztő: Vector Magic, Inc
  • Ár: 7,95 dollár/hó

 

Értékelés

Előny: egyszerű használat, áttekinthető felület, gyors működés, átlagosnál pontosabb eredmény

Hátrány: minimum három hónapra kell előfizetni, a görbék szerkesztésére nincs online lehetőség

 

Teljesítmény: 4,5

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 4,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.