Hirdetés

Veszed, viszed: Ashampoo File Wiper

|

Egy törlés nem törlés, pláne ha a Windows csinálja. A lomtárból kihajított fájlok ugyanis a Recuvával könnyedén visszaállíthatóak, kivéve ha bevetjük az Ashampoo programját.

Hirdetés

Sokan úgy hiszik, hogy a Lomtár kiürítésével alapos takarítást lehet elérni, majd jön a szomszéd informatikus és a Recuvával, vagy más adatvisszaállító programmal a sírból is visszahozza a kidobott fájlokat. Valójában a Windows egy kissé csal akkor, amikor kiönti a szemetesét, hiszen az állományokat nem írja felül, csak az arra mutató vektorokat nullázza. Így az adat csak akkor tűnik el véglegesen, ha azt egy másik bitcsomaggal felülírjuk azt a háttértáron, ami bekövetkezhet órákon belül, de akár több hétig is olvashatóak maradhatnak a hagyományos módszerekkel már elérhetetlen fájlok.


Ez komoly biztonsági kockázatot hordoz magában, hiszen ha gyors törléssel, vagy formázással tisztítjuk meg a használtan értékesített gépünket, akkor az új tulajdonos könnyen kinyerheti a gépről a családi képeinket, vagy a céges dokumentumainkat. Mindez fokozottan igaz a hordozható adathordozókra, hiszen a pendrive-okat előszeretettel cserélgetjük, miközben csak kevesen figyelnek oda a megfelelő törlésre.

 

A visszaállíthatatlan fájlokhoz tehát nem elég, ha a Windows lenullázza a megfelelő indexét, felül is kell írnunk a megfelelő tárterületet. Egyszer, háromszor, minél többször. E célnak tökéletesen megfelel az augusztusi PC World mellé adott egyik teljes verziós programunk, az Ashampoo File Wiper (a másik a Movie Studio), ami alapértelmezésen a törlés során háromszor is áthalad az adott tárterületen, így csak szakemberek tudják kinyerni a kiindulási fájlt. Emellett kérhetünk – SSD és pendrive meghajtók esetén – egyszeres, valamint jóval biztonságosabb hétszeres (DoD 5220.22-M eljárás) és harmincötszörös (Gutmann-módszer) felülírást is. Minél többszörös értéket választunk, annál nehezebb lesz az adattolvajok dolga és annál hosszabb lesz a törlési eljárás.

A program kezelése szerencsére pofonegyszerű. Drag ’n’ drop módszerrel áthúzhatjuk a törlendő fájlokat és mappákat, kijelölhetjük azokat a programon belül, sőt a Lomtár és a háttértárjaink szabad területeit is belefoglalhatjuk a szanálandó csoportba. Ezen felül a File Wiper beépül a Windows Exporerbe (és így az Intézőbe) is, így jobb klikkel biztonságosan törölhetjük a Lomtár tartalmát, valamint egyes fájlokat és könyvtárakat. Erre mind képes az Ashampoo programja, ám többre nem, mondhatni egy célszoftverrel van dolgunk, ami a WinOptimizer segédprogram egyik funkcióját terjeszti ki. Ez véleményünk szerint rendjén is van így, hiszen ha valaki csak egy biztonságos adattörlőre vágyik, annak nem kell egy összetettebb – azaz nagyobb tárhely- és memóriaigényű – szoftvert installálnia.

Hirdetés

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.