Hirdetés

Veszélyesek lehetnek a Windows asztali kütyüi



|

A Microsoft melegen ajánlja a minialkalmazások teljes kikapcsolását.

Hirdetés

Szokásos hibajavító keddjén a Microsoft nem csak fontos foltozásokat adott ki szinte minden támogatott termékéhez, hanem viszonylagos csendben bejelentette, hogy minden ügyfelének ajánlja a Windows Vista / 7 operációs rendszerekben megtalálható asztali kütyük (avagy Windows-minialkalmazások platform) végleges kikapcsolását.


A tájékoztatás szerint speciálisan megírt kütyükkel extrém esetben akár ártalmas kódok távoli futtatását is el lehet érni, amely rendkívül meglepő annak fényében, hogy az Asztalra kitűzhető minialkalmazások HTML / CSS / JavaScript trió segítségével készíthetőek el. A Microsoft az ügyben való fellépése komoly aggodalomra ad okot, hiszen efféle malőrök napvilágra kerülésekor foltozást szokás kiadni a sérülékeny komponensekhez, nem pedig gyökerestül kitépni azokat: valószínűleg egy nagyon csúnya, alapvető architektúra szintjén lévő tervezési hibáról van szó.


A mostani bejelentés pikantériáját az adja, hogy Mickey Shkatov és Toby Kohlenberg úgy két hét múlva a Black Hat biztonsági konferencián pont a Windows-minialkalmazások platformját fogják ízekre szedni, valószínűleg a kutatók felfedezései késztették a Microsoft illetékeseit a szokatlan tanács kiadására.


Ugyan a Windows 8 eddigi előzeteseiben mind megtalálhatóak voltak a kütyük, ám a hírek szerint az operációs rendszer végleges változatában már nem lesz benne az amúgy is kevesek által használt komponens.


Az érintett operációs rendszerek felhasználói a kütyük platformját a Microsoft ezen célra kiadott Fix It alkalmazásával, vagy a Vezérlőpult „Programok telepítése és törlése” részlegének a „Windows-szolgáltatások ki- és bekapcsolása” panelén irthatják ki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.