Hirdetés

Vigyázz, a Vista harap!



|

A Microsoft közleménye a Windows Vista védelmét szolgáló irányelvekről.

Hirdetés

REDMOND, Washington, 2006. december 14. A szoftverkalózkodás folyamatosan változó, ám állandó fenyegetés, amely egyaránt veszélyezteti a gyanútlan számítógép-felhasználókat és a szoftveripart. Most, hogy sok felhasználó tervezi az új Windows Vista operációs rendszer telepítését, vagy előtelepített Vistával működő számítógép vásárlását, talán még soha nem volt ennyire fontos megérteni, mekkora értéket képviselnek az eredeti szoftverek. A nem eredeti programokban az Internetről származó módosított kódok, rosszindulatú makrók és kémprogramok, valamint más fenyegetések bújhatnak meg. A szoftverkalózok eredetinek tűnő másolatot készítenek a programról, amelyet aztán az Interneten, üzletekben és az utcán árulnak.


A tájékozatlan felhasználók, akik a szoftver olcsó változatát keresve megvesznek egy ilyen példányt, az érte kiadott pénz elvesztését kockáztatják, de ami még ennél is rosszabb, kiteszik magukat a hamisított szoftverek megvásárlásával és futtatásával kapcsolatos biztonsági kockázatoknak is.


A vásárlók ezellen eredeti Microsoft szoftvert vásárlásával védekezhetnek, amelyhez mindig Eredetiséget Igazoló Tanúsítvány jár. Ha a programot a PC gyártója értékesíti, akkor a hordozó médiát - CD-ket, DVD-ket - a gyártó látja el márkajelzéssel, s a lemezeken annak a Microsoft szoftvernek a neve is olvasható, amelynek futtatására a PC licenccel rendelkezik. A termékkulcsot a felhasználóknak kell megóvniuk a visszaéléstől; az eredeti Windows termékkulcs csak egyetlen Windows Vista példány aktiválására használható fel. Eltekintve a nagyvállalati felhasználók számára kiadott termékektől, a vásárlók biztosak lehetnek abban, hogy a 2007. január 30-i általános megjelenés előtt megvételre vagy letöltésre kínált Windows Vista példányok mindegyike hamisítvány. Ugyanez érvényes az említett dátum előtt vásárolt, előtelepített Windows Vistát tartalmazó új PC kre is, amelyek operációs rendszere biztosan licencproblémás vagy hamisított, s így a feltörés, a trójai jellegű vírusok és más rosszindulatú programok jelenlétének kockázatát hordozza.


A Windows Vista operációs rendszer január végi általános megjelenésére készülve a Microsoft újra megerősíti a rendszerfájl-manipulálással, hamisítással és licencmegkerüléssel kapcsolatos álláspontját, s szeretné tájékoztatni a felhasználókat arról, milyen reakciókra számíthatnak ilyen esetekben a Microsoft részéről a kiadás előtti s az azt követő időszakban.


A vásárlók védelmét célzó folyamatos erőfeszítései részeként a Microsoft időszakosan átvizsgálja a jogtalanul kiszivárogtatott vagy lopottnak tűnő termékkulcsokat, és tüzetesen kivizsgálja a rendszerfájl-manipulációra utaló jelentéseket. Mivel a rendszerfájlok manipulációja az operációs rendszer integritását veszélyezteti, és kockázatot jelent a felhasználó számára, előfordulhat, hogy az operációs rendszer újratelepítésére lesz szükség. A Microsoft blokkolni fogja azokat a termékkulcsokat, amelyeket illegálisan szerzettnek vagy terjesztettnek minősít. E blokkolás eredményeként a rendszer nem fér hozzá a termékfrissítésekhez, és néhány funkciója használhatatlan lesz. Egyes esetekben a felhasználót felkérjük, hogy aktiválja újra a programot - ezúttal eredeti termékkulccsal. Ha ez nem történik meg, akkor a Windows Vista érintett példánya csökkentett funkcionalitású üzemmódba kerül.


Amennyiben illegális megkerülő megoldások és egyéb hamisított Windows Vista kódok kerülnek fel az Internetre, vagy más módon válnak hozzáférhetővé, a Microsoft megteszi a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megóvja szellemi termékét, és megvédje felhasználóit a hamisított szoftverek kockázataitól.


A Microsoft ezen a héten adott ki egy frissítést, amely felleli a Windows Vista licencmechanizmusainak megkerülését célzó - a szoftver különböző tesztverzióiból és a végleges változatból származó állományok elegyítésével létrehozott - manipulációkat. Az így kiszűrt, jogosulatlan programpéldányok tulajdonosai 30 napos türelmi időt kapnak, amelynek lejártakor az operációs rendszerek csökkentett funkcionalitású üzemmódba kerülnek.


A Microsoft bízik abban, hogy a most megtett lépések üzenetértékűek lesznek a hamisítók és a leendő hamisítók számára, és egyúttal megóvják a tisztességes vásárlókat a manipulált termékektől. E lépéseket a Microsoft saját szellemi tulajdonának védelme érdekében teszi, de segítségükkel minimalizálja a csalások áldozatainak számát is - hiszen sokan abban a hitben vásárolnak szoftvert, hogy jogtiszta termékhez jutnak, és csak utólag derül ki számukra, hogy ez nem így van. Számítunk rá, hogy ezen álláspont jegyében fogant intézkedéseink - így a mostani is - támadások és megkerülő megoldások célpontjává válnak. Ennek ellenére továbbra is lépéseket fogunk tenni annak érdekében, hogy minél ellenállóbbá tegyük a Windows Vista rendszert a hamisítással és a manipulációval szemben, valamint hogy a Microsoftot, partnereinket és tisztességes vásárlóinkat megvédjük.


Ha szeretné megtudni, hogy az Ön által használt Microsoft Windows XP vagy Windows Vista eredeti-e, látogasson el a www.microsoft.com/genuine webhelyre!"


Hát ennyi. El lehet rajta gondolkozni.



Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.