Hirdetés

Világhódító úton az olcsó Windows



|

Hirdetés

A Microsoft bejelentette, hogy az olcsó Windows XP Starter Edition operációs rendszerét elérhetővé teszi a mexikói és argentin felhasználók számára. A későbbiekben pedig az összes latin-amerikai országban megjelenhet a "butított" operációs rendszer. A szoftver már kapható Thaiföldön, Malajziában és Indonéziában és harmarosan meg fog jelenni Brazíliában, Indiában és várhatóan Oroszországban is, amennyiben a kormányzat véglegesíti az "olcsó PC" programot. Mexikóban az Intel, a Dell, a Telmex távközlési szolgáltató, valamint a helyi PC-gyártók közül a Texa, a Lanix és a Hergo támogatják a Microsoft kedzeményezését. A redmondi vállalat emellett együtműködik az Infonavit nevű, állami kézben levő jelzáloghitelező céggel, amely lehetőséget biztosít a kedvezőtlen anyagi helyeztben levő családok számára PC-vásárlásra.

A Windows XP Starter Edition célja, hogy a fejlődő piacokon növelje a Microsoft részesedését és visszaszorítsa a szoftverkalózkodást. Az operációs rendszer csak új számítógépekkel együtt kapható, önmagában nem megvásárolható. A beszámolók szerint azonban az érdeklődés egyelőre igen csekély. A hírek szerint a legtöbb PC-gyártó a felsőbb kategóriás rendszereihez inkább a Windows XP Home Editiont csomagolja, a olcsóbb konfigurációihoz pedig vagy Linuxot ad, vagy semmit. Láthatóan a legtöbb cég a szoftverek kérdését a vevőre hárítja, ha valakinek megfelel a Linux, akkor azt használja, ha Windowst szeretne, fillérekért kap kalózmásolatot. Kisebb PC-gyártók eleve kalóz Windowszal kínálják gépeiket. A közeljövőben a szoftver meg fog jelenni Brazíliában, Indiában és várhatóan Oroszországban is, amennyiben a kormányzat véglegesíti az "olcsó PC" programot.


A Windows XP Starter Edition egy időben legfeljebb 3 alkalmazást enged futtatni és a hálózati képességei is csonkításon estek át. A szoftver legfeljebb 800x600 pixeles felbontást támogat. A kevesebb képesség alacsonyabb árral jár együtt, a PC-gyártók a Windows XP Home Edition árának töredékéért hozzájuthatnak a Starter Editionhöz. A Starter Edition később teljes értékűvé tehető egy hagyományos Windows XP megvásárlásával.

A Gartner egy korábbi elemzésében élesen kritizálta a Windows XP Starter Editiont, a cég szakemberei szerint ugyanis az operációs rendszerben található korlátozások bosszantani fogják a felhasználókat. A Microsoft szerint a Windows XP Starter Editiont összesen több mint 6 ezer tesztelő próbálta ki és nem érkezett panasz a korlázotott funkcionalitással kapcsolatban.

Az olcsó Windowsba épített további korlátozás, hogy az csak az olcsó processzorral - Celeronnal, Sempronnal - szerelt PC-ken futtatható. Egy indiai PC-gyártó egy Pentium-alapú rendszerre szerette volna feltelepíteni a Windows XP Starter Editiont, ők szembesültek azzal, hogy a processzorazonosító kiolvasása után az operációs rendszer betöltődése megállt.

A korlátozás nyilván arra irányul, hogy a Starter Edition ne vegyen el piaci részesedést a "nagy" Windows XP-től. A Microsoft attól tartott, hogy a Starter Edition piacain a helyi PC-gyártók akár üzleti célra szánt gépekre is feltelepítenék az olcsó operációs rendszert. "A Windows XP Starter Editiont a kezdő otthoni felhasználóknak fejlesztettük, akik elérhető árú számítógépet szeretnének. Ilyenformán [az operációs rendszert] úgy terveztük, hogy olcsó, belépő szintű processzoros gépeken fusson" -- közölte a Microsoft.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.