Hirdetés

Virtual DJ 5.0 - A császár új ruhája



|

Feltörekvő lemezlovasok és hobbiszinten érdeklődők számára kiváló program az Atomix Productions Virtual DJ-je, amelynek most jelent meg a legújabb verziója.

Hirdetés

Kezdettől fogva komolyabb piacot célzott meg az AtomixMP3 nagyobb testvére. A leírás szerint mindent felkínál, amit egy professzionális keverőpult - ez persze nem teljesen igaz. A grafikus felület két decket (lemezjátszó) kínál: ezekbe tölthetjük be a forrásnak használt hangfájlokat. Az ezeket kezelő zenetár is megújult: apró, animált felületen láthatjuk állományaink és albumaink eredeti lemezborítóját, már amennyiben sikerül ezeket letölteni.

 

vdj.jpg

 

A középen található, testre szabható keverő háromsávos hangszínszabályzóval, valamint crossfaderrel rendelkezik. A lemezjátszókra különféle, meglehetősen egyszerű effektusokat, valamint testre szabható hangmintákat aggathatunk. Sokat fejlődött a loop szekció, amellyel az általunk kiválasztott ütemhosszúságban kellemes hangzású, szakadásmentes ismétléseket iktathatunk be a zenébe.

 

Hangos gondok

 

A legtöbb számítógépes keverőprogram sarokköve a DJ feladatát elvégző automatikus szinkronizáció, vagyis a két decken egyszerre játszott zene közös tempóra és ütemre hozása - nekünk már csak a potenciométert kell áthúzni. Ez az a funkció, amely a Virtual DJ-ben sosem volt képes elfogadható minőségű munkára - sajnos most sincs ez másképp. Bár a komoly lemezlovasok alapból elítélik, és nem használják ezt a funkciót, a program célcsoportja valószínűleg másképp vélekedik, számukra nyilvánvalóan fontos lenne a megfelelő működés.

 

528165858_60aa1608f3.jpg

 

Csalódást okozhat még a hangminőség. Minden feldolgozási opciót maximumra véve sem feltétlenül kielégítő a valós idejű tempóváltoztatás minden hanganyag esetében, különösen nagy léptékű módosításkor: az algoritmus pluszzajt, szerencsétlenebb esetben pedig recsegést kever a kimenő jelhez.

 

 

A Virtual DJ vitathatatlan előnye a szabad alakíthatóság, a beépülőkkel való bővítés lehetősége: ezekből tonnaszámra érhetők el különböző változatok a fejlesztő honlapján. Nagyon jó továbbá a külső, virtuális keverőpultok kezelése is, amilyen például a Hercules DJ Console nevű eszköz. Szabványos DJ-eszközöket is használhatunk a Virtual DJ vezérlésére: ha megvásároljuk a speciális, „időindexelt” bakeliteket, majd az eszközök kimenetét összekötjük számítógépünkkel, egyszerű analóg módon is vezérelhetjük a virtuális deckeket.

 

4-hercules_dj_console_2.jpg

 

Az egyik legnagyobb újítás a programban a mozgóképes anyagok keverésének lehetősége. Ezeket betöltve ugyanúgy kezelhetjük a képeket, mint a hangokat. Különféle effektusokkal átkeverhetjük őket, ismétléseket helyezhetünk el bennük, oda-vissza játszhatjuk eltérő sebességekkel – így a VDJ-zés (visual DJ) lehetősége is elérhetővé válik.

 

vdj2.jpg

 

 

Jó program-e a Virtual DJ? A kérdés az, hogy milyen szempontból vizsgáljuk. Bővíthetőség, funkciólista és megjelenés szempontjából mindenképp ötösre vizsgázik, bár a kezelhetőség nem túl fényes. Az érdekesség azonban az, hogy pont a hanggal kapcsolatos funkciók (nyújtás, gyorsítás), valamint az általános hangminőség szenvednek csorbát. Ezért az árért cserébe már e tekintetben is elvárható lenne a korrektség, pláne ha beleszámoljuk, hogy a Traktor DJ teljes verziója 30 euróval olcsóbban kapható.

 

 

Adatok:

  • Dupla deckes DJ program
  • Pluginekkel bővíthető
  • Videokeverési lehetőség
  • Beépített Napster-médiatár
  • PC-s és Mac-verzió

 

Értékelés:

Virtual DJ 5.0

Előny: bővíthető, látványos eszköz

Hátrány: gyenge hangminőség

Teljesítmény: 79

Szolgáltatás: 95

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.