Hirdetés

Vírusíróktól tanul a Microsoft



|

A Microsoft olyan frissítési technikákon dolgozik, amelyek a férgek által is alkalmazott terjesztési módszerekre épülnek.

Hirdetés

virus_writer1.png
A biztonsági szakértők már régebb óta foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy miként lehetne védelmi szoftvereket és megoldásokat a lehető leghatékonyabban terjeszteni a számítógépek között. Sokszor felmerült már a gondolat, hogy ötletet kellene meríteni a kártékony programok működéséből. 2001-ben például egy német programozó elkészített egy olyan antivírus megoldást, amelynek célja a Code Red féreg elleni küzdelem segítése volt. Azóta a botnet hálózatok is felvetették már az önmagukat terjesztő biztonsági eszközök lehetőségét, de komolyabb előrelépések - többek között jogi problémák miatt - eddig nem történtek. Pedig sokan úgy vélik, hogy a fertőzött számítógépekből felépülő, egyre nagyobb kiterjedésű botnet hálózatok mérete jelentősen csökkenthető lenne ilyen megoldásokkal.

Egyes hírek szerint a férgek esetében alkalmazott terjesztési technikákból a Microsoft is próbál tanulni. A cég Cambridge-i kutatói ugyanis olyan megoldások fejlesztésén dolgoznak, amelyek terveik szerint a szoftveres frissítések eddigieknél hatékonyabb telepítését szolgálná. Az szakemberek elképzelése arról szól, hogy a megfelelően összeállított hibajavításokat "szabadjára engednék" az Interneten, és annak terjesztése a férgekéhez hasonlóan történne, azaz egyik számítógépről kerülnének át a másikra. Milan Vojnović, a Microsoft egyik kutatója szerint olyan stratégiát dolgoztak ki, amely a frissítésekhez szükséges, globális hálózati adatforgalmat is képes minimalizálni.

 

Viták a módszer körül>>>

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.