Hirdetés

Vírusos volt az Audacity és a Classic Shell telepítője



|

Betörtek a FossHub rendszerébe, majd lecserélték a letöltéseket.

Hirdetés

Nagyon rosszul járhattak azok, akik augusztus másodikán a FossHub által üzemeltetett hivatalos szerverekről töltötték le az Audacity és a Classic Shell alkalmazásokat. Egy hackercsoport teljeskörű hozzáférést szerzett a szolgáltatáshoz, átmenetileg az adminisztrátor e-mail fiókját is elérték, majd betyárkodtak egy kicsit a letöltésekkel.


Hirdetés


A rendszerhez való hozzáférés után a betörők vírusosra cserélték az Audacity hangszerkesztő és Classic Shell alternatív Start menü alkalmazások telepítőkészleteit. A kártevő a számítógépek háttértárának MBR-jét (Master Boot Record) tette tönkre, azaz megakadályozta a Windows elindítását. Szerencsére a Windows telepítőkészletének Javítás funkciójával helyreállítható az MBR. A Classic Shell fertőzött változatát olyan 300 alkalommal töltötték le a felhasználók, az Audacity problémás letöltéseinek számáról nincs információ.



A fertőzött telepítők terjesztésével a hackerek nyilvánosan bevallott célja az volt, hogy rávilágítsanak a megbízhatónak vélt letöltések veszélyeire, az ellenőrzőösszegek és digitális aláírások ellenőrzésének fontosságára. Természetesen a magánakció nem csak arrogáns, de a hackelés miatt konkrétan illegális volt.



(Forrás: Bleeping Computer | Nyitókép: Lobster-Kaito)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.