Hirdetés

Vista próba egyszerűen



|

Az interneten rémtörténetek keringenek arról, hogy a különféle Windows Vista bétaverziók hogyan alázták porba a gyorsnak tartott gépeket. A rémüldözés helyett egy egyszerű program megmondja, jó lesz-e gépünk a Vistához.

Hirdetés

Hiába hall sok szépet és jót az ember a Vistáról, annak hardveréhsége könnyen elrémisztheti a Microsoft legújabb üdvöskéjének megvásárlásától, mi több, a próbaverziók (béták, RC-k stb.) kipróbálásától is. A vason túl pedig ott vannak a régebbi szoftverek is; vajon futni fognak-e az új Windowson? Nézzünk akkor utána a gyakorlatban, hogy gépünk melyik komponense, melyik programja felel meg a Vistának, és melyik nem!

A Microsoft TechNet oldalain megtaláljuk a linkeket a különféle CPU- (Intel, AMD és VIA) és grafikus lapka (Intel, ATI, NVIDIA, S3 és Via) gyártók Vista kompatibilitással foglalkozó oldalaira. Két kattintás után kiderül, hogy többnyire csak a ma is gyártott termékekről találunk adatokat, az Intel például elfelejtette a felsorolásba belevenni a „hagyományos”, hiperszálas működésre képtelen Pentium 4-eket. Pedig tudjuk, ezeken is fut a Vista. Van megoldás!

Szerencsére mindenki számára letölthető a Microsoft Windows Vista Upgrade Advisor programja, ez egy mezei, 32 bites Windows XP-re feltelepítve kielemezi gépünk és a rajta futó programok Vista tűrési képességeit. Korábbi, illetve 64 bites Windowsokon sajnos nem fut. A program telepítéséhez szükséges a legújabb MSXML Windows-összetevő, ha ilyenünk nincs, a program először kivisz annak közvetlen letöltési oldalára.

Miután feltelepítettük a Windows Vista Upgrade Advisort, akár azonnal el is indíthatjuk a tesztet - de ne tegyük! Mint arra a program bejelentkező képernyője is figyelmeztet, először csatoljuk gépünkhöz az összes külső eszközünket (nyomtatók, lapolvasók, USB-s meghajtók stb.), mert a teszt ezek vistás használhatóságát is felderíti.

Most már rákattinthatunk a Start Scan gombra. Míg a teszt fut, a programablak alsó gombjain „végigzongorázva” egy kis összefoglalót láthatunk, mi a különbség a Vista Home Basic, Home Premium, Business és Ultimate verziói között. Érdekes módon az Enterprise verzió lemaradt a listából, valószínűleg ugyanazt kívánja, mint a Business. A program időnként hazalátogat a Microsofthoz, hogy frissítse adatbázisát, nem árt, ha tűzfalunk ki is engedi.

A felderítés után válasszunk magunknak Vista verziót, majd tételes listát kapunk, hogy ehhez gépünkben mi jó és mi nem. A program osztályozza hardvereinket, ezek meghajtóprogramjait és telepített szoftvereinket is. Az egyes hardverekről azt is megtudhatjuk, hogy bár az alap Vista-telepítő nem ismeri őket, a Windows Update oldalról letölthető-e már hozzájuk meghajtóprogram. Az igazi gond a programokkal lehet, főleg a biztonsági alkalmazásokra (vírus- és kémprogram keresők, tűzfalak stb.) érzékeny a Vista, ezekből többnyire újabb, már Vistához készített verziókra lesz szükségünk.
Mint említettük, a program adatbázisa folyamatosan bővül, napról napra egyre kevesebb „ismeretlen” elemet talál gépünkben. Mivel maga a program is frissül időnként, a végleges Vista megjelenésekor és azt követően is érdemes lesz belőle mindig a legújabbat letölteni.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.