Hirdetés

VMware Converter 3.0, az ingyenes gépköltöztető



|

Költöztessük át valós gépünket egyszerűen a VMware Workstation/Player virtuális világába!

Hirdetés

Bár a VMware-nek eddig is volt rá eszköze, a P2V Assistant költöztetőprogramhoz nem lehetett olcsón hozzáférni, ráadásul kezelése enyhén szólva is pilótavizsgát kívánt. Szerencsére elkészült a VMware Converter, amellyel meglévő gépeinket több-kevesebb kézi tuningolással beköltöztethetjük a virtuális világba.

 

vmwc.png

 

Természetesen az, aki akarta, eddig is át tudta tenni Windowsát egy virtuális gép alá, ám ez a művelet meglehetősen sok pepecseléssel járt, és megbízhatatlan eredményt adott – arról nem is beszélve, hogy igencsak érteni kell az elkövetőnek a Registry szerkesztéséhez. Minthogy ugyanis valós gépünk hardvere nem él a virtuális gép alatt, annak összes hardverkomponensét el kell távolítani a virtuális gép alá költöztetett Windows regisztrációs adatbázisából. Lehetőleg egy külső – „external” vagy „offline” – Registry editorral, mert a Windowst lebeszélni beállított meghajtói kereséséről még csökkentett módban való futtatáskor sem mindig egyszerű. Ezt követi a virtuális géphez való meghajtók telepítése, és ha szerencsénk van, talán elsőre el is indul az átköltöztetett gép. Gépenként mindössze 1-2 óra babramunkával megúszhattuk az egészet. Aki nem érti, miért kerül ennyi időbe mindez, az nézzen utána a PC World 2006-os novemberi számának Mesterfogások rovatában.

 

Konvertálás egyszerűbben

A most elkészült VMware Converter segítségével a Registry-buherálásban és a Norton Ghost használatában kevésbé képzettek is képesek Windows XP-jüket virtuális hardverre költöztetni. Az eszköz a lokális és a hálózaton keresztül elérhető gépekről is készíthet másolatot, ráadásul e művelet során a valós hardverek meghajtóprogramjait és a rájuk mutató Registry-bejegyzéseket a VMware saját eszközeire tudja cserélni. Tapasztalataink szerint ez a csere időnként felemásra sikeredik; a régi meghajtók sikeresen eltűnnek, ám az új virtuálisak esetenként csökkent funkcionalitással, hibásan települnek. Ekkor manuálisan kell rátelepíteni az új virtuális gépre a VMware drivercsomagját, a VMware Toolst, ez megoldja a problémát. Mivel a program első nyilvános verziójáról van szó, várhatóan gyorsan kijavítják e hibát.

 

A költöztetéssel egy apró probléma lép fel, erről viszont már nem a VMware cég tehet: az átköltöztetett Windows XP a „hardvercsere” okán újabb aktiválást követel, ami mint tudjuk, OEM-kiadás esetén nem feltétlenül hajtható végre. A dobozos és vállalati licencű Windowsok felhasználói szerencsére jobb helyzetben vannak.

 

Nemcsak egy futó gépet képes lementeni a VMware Converter, hanem a Microsoft Virtual PC és Server gépekből, illetve a Norton Ghost és Symantec Backup Exec rendszermentésekből is képes VMware virtuális gépeket létrehozni VMware Workstation/Player vagy valamely VMware Server alá – elméletileg. Gyakorlatilag a Ghost-képállományokból való konvertálás csak a termék prospektusában olvasható, maga a program nem kínálja fel. A szoftver ingyenes változata nem képes nagyobb kötegelt konvertálásokra, és a gyorsabb, CD-ről bootolható „cold convertert” sem tartalmazza. Ez utóbbi jóval gyorsabban és biztosabban dolgozik, mint az éppen futó Windowst lementő változat.

 

Áttelepítés tucatnyi lépésben

Magát a konvertálási folyamatot megelőzi a szükséges beállításokat lehetővé tevő varázsló futtatása. Ha már valamennyire otthon vagyunk a VMware virtuális gépek kezelésében, a kérdések többségét magától értetődőnek találjuk: például a lementendő fizikai gép és a mentett virtuális gép elérési útja, a kimenet típusa (VMware Workstation 5.x az ajánlott). Az egyetlen problémásabb rész az identitás megadása. Mivel erre elsősorban vállalati környezetben lehet szükség, inkább hagyjuk ki.

 

Ha mindent beállítottunk, indulhat a konverzió. Sajnos a folyamat meglehetősen sok pepecseléssel jár – 1-2 órát is igénybe vehet –, azaz a VMware programja jóval lassabb a múlt hónapban bemutatott Parallels Transporternél.

 

Végezetül egy apró tipp: a VMware Converter nem boldogul az ékezetes betűkkel, semmilyen beállításában ne alkalmazzunk ékezetes gép- és állományneveket!

 

Adatok:

  • Windows NT 4/2000/XP Professional/Server 2003, valamint Microsoft Virtual PC és Server gépek VMware virtuális géppé konvertálása
  • Magánhasználatra ingyenesen regisztrálható Starter változat
  • Fizetős, nagyobb tudású Enterprise verzió

 

 

Értékelés

Előny: az első ingyenes megoldás a piacon

Hátrány: lassú

Teljesítmény: 50

Szolgáltatás: 90

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.