Hirdetés

VMware Player 3



|

Immáron akár 3D-s játékokkal is játszhatunk a virtuális gép alatt, ehhez még Windows 7-sem kell!

Hirdetés

Mind az ingyenes Playerben, mind a legújabb, 7-es verziószámra váltott VMware Workstationben megtalálhatók az újdonságok. Mivel olvasóink nagyobb része valószínűleg az előbbit fogja használni, ezen mutatjuk be az izgalmas új funkciókat.

 

 

vmware_player_3_win7aero.jpg

Nem csalás, nem ámítás, itt bizony egy Windows 7 fut ablakban, teljes Aero felülettel!


 

A Playerrel eddig csak készen kapott virtuális gépeket tudtunk futtatni – innen a neve –, mostantól viszont újakat is létre tudunk hozni, illetve a meglévők konfigurációját is meg tudjuk változtatni. Aki jogosult Windows 7 alatt a Windows XP-mód használatára, az az ehhez kapott licencelt, aktivált virtuális XP-jét képes a VMware rendszer alá is importálni, és azon akár 3D-s alkalmazásokat is futtatni.

 

Hasznos új funkciók

Mint mindig, a VMware termékeit most is hozzáigazították a legújabb operációs rendszerekhez, nemcsak a Windows 7-hez, hanem az aktuális UNIX/Linux variánsokhoz is. Szinte bármi alatt (gazdagép) futtathatunk bármit (vendégrendszerek), beleértve a 64 bites rendszereket is.

 

 

vmware_player_3_xpmode-import.png

Számos virtuális lemez- és rendszermentés-képfájlt és virtuális gépet importálhatunk, köztük a Microsoft XP Mode-hoz adott aktivált XP-jét is

 

 

Mostantól kihasználhatjuk a kétmonitoros rendszerek minden előnyét – a virtuális gép is képes 2 képernyőt nyitni a gazdagép monitorjain. Egy jó tanács: kevés memóriával ellátott, alaplapi grafikus vezérlőkkel ezt ne próbálgassuk!

 

Nagy durranás a virtuális nyomtatási lehetőség is. Ha a virtuális gép beállításai közt engedélyezzük, akkor az mindenféle printermeghajtó telepítése nélkül használni tudja a gazdagépen elérhető nyomtatókat.

 

Jelentősen javult a linuxos gazdagépeken a hangkezelés; erről mostantól az ALSA-eszközmeghajtó gondoskodik.

 

Javítottak a gazda- és vendéggép közti adatcserén is. Korszerűsítették a gépek közti húzd és ejtsd adatmozgatást, de a leállított virtuális gépek merevlemezei mostantól a gazdagép Intézőjébe is becsatolhatók.

 

Valódi 3D, virtuális gépen

A Windows Vista fájó hozadéka volt, hogy a korábbi DirectX-es játékok nagy részéről le kellett mondanunk alatta. Mostantól ezek futni fognak Vista és Windows 7 alatt is, csak egy virtuális XP-re kell telepítenünk őket. A hardveresen gyorsított DirectX 9-funkciók teljes kihasználásához a VMware szerint legalább egy ATI Radeon HD 2600-as, vagy egy NVIDIA GeForce 8800-as kártyára lesz szükségünk. Persze sokszor ennél kevesebb is elég, például a Windows Aero felület virtuális gép alatti megjelenítéséhez már egy egészen egyszerű DirectX 9-es alaplapi videolapka is elég. Bár a VMware asztali termékei nem igénylik a processzoralapú virtualizációs technikákat (Intel-VT, vagy AMD-V), a 3D-s megjelenítéshez ez melegen ajánlott.

 

 

vmware_player_3_directx6.jpg

Újraélednek a feledésre ítélt kedvencek


 

A DirectX technológia a Windows XP-s, vistás és Windows 7-es vendégrendszerek alatt érhető el. XP alá az OpenGL 1.4-et és Shader Model 3-at támogató XPDM-meghajtókat telepíti a VMware, ez alkalmas a régebbi DirectX 6–9-es játékok futtatására. A Vista és Windows 7 vendégrendszerek alá az Aero felület futtatásához szükséges WDDM-meghajtók kerülnek automatikusan telepítésre a VMware Tools csomag segítségével, de kézzel beállítható az XPDM-csomag használata is.

 

*

Kétségkívül népszerűek lesznek a VMware új virtualizációs termékei – főleg az ingyenes Player –, hiszen a Microsoft megoldásával szemben nem kötik a felhasználót egy Windows 7-es gazdagép használatához, ráadásul teljes Direct3D-használatot kínálnak az XP, Vista és Windows 7 vendégrendszerek alatt, emellett az MS-DOS-tól az aktuális Linux/UNIX rendszerekig szinte minden valaha készült operációs rendszer támogatott alattuk, beleértve a 64 biteseket is. Érdemes egy próbát tenni!

 

 

Adatok

  • Fejlett virtuális PC
  • Minden korszerű 32/64 bites Windows (XP-től felfelé) és Linux rendszeren futtatható
  • Támogatott vendégrendszerek az MS-DOS-tól napjaink összes lényeges operációs rendszeréig
  • Teljes 64 bites támogatás
  • 1–4 virtuális processzor a vendégrendszerek alatt
  • Használatához nem szükséges (de ajánlott) az Intel VT-, illetve AMD-V-képes processzor
  • Használatához minimum 1 GB memória (2 GB ajánlott) és legalább 1,3 gigahertzes processzor szükséges
  • Hardveresen gyorsított OpenGL- és Direct3D-támogatás
  • Windows Virtual PC és XP Mode gépek, és számos rendszermentési lemezkép-formátum importálása
  • Teljes USB-használat és virtuális nyomtatás támogatása a vendégrendszereken
  • Vágólap- és mappamegosztás a gazda és vendéggép közt, valamint húzd és ejtsd fájlcsere
  • Unity mód a virtuális gépen futtatott alkalmazások ablakának a gazdagép asztalán való megjelenítéséhez
  • Forgalmazó: VMware Inc.
  • Ár: ingyenes

 

 

Értékelés

Előny: Direct3D és OpenGL támogatása a korszerűbb Windows vendégrendszerek alatt

Hátrány: továbbra sincs lehetőség a virtuális gépekről visszaállítható pillanatképet (Snap shotot) készíteni, csak a VMware Workstation alatt

Teljesítmény: 5

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.