Hirdetés

VMware Workstation 6.0



|

A VMware cég nagyot rúgott a virtualizációs labdába: piacra dobta PC-emulátorának új verzióját.

Hirdetés

Első találkozásunk óta (majdnem nyolc éve) igen szép utat járt be a VMware. Nem törték magukat a fél-egy évenkénti verziófrissítéssel, és egy új változat sohasem csicsás kiegészítőket hozott, hanem minden esetben hasznos újdonságokat. A jelenlegi „fél tucat”, sorszámot viselő emulátor újdonságlistáján kiemelkedő helyen pózol a Windows Vista támogatása – de akad más is ebben a felsorolásban.

 

vmw61.png

Induláskor a hatos Workstation ügyesen leplezi nóvumait


Vista, kívül-belül

Kísérleti Vista-támogatás már volt az előző, 5.5-ös Workstationben is, mostanra azonban már tökéletesen együttműködik a legújabb Windows operációs rendszerrel. Gazda- és vendégrendszerként a 32 és 64 bites Vista egyaránt szóba jöhet. A VMware nem válogatós!

 

vmw66.jpg

Virtuális Windows Vista a fizikai Windows Vistán, alig 25 perc alatt


A program szerves részét képező WMware-Tools kiegészítő immár Vista-kompatibilis VGA- és hangkártya-meghajtóprogramot (64 bitest is) ad a vendégrendszernek. Egy 64 bites vendég operációs rendszert csak 64 bites gazdagépen és megfelelő operációs rendszeren tudunk kipróbálni. Magyarán nem elég egy Core 2 Duo vagy AMD Athlon64 CPU, kell hozzá 64 bites Windows vagy Linux is.

 

Akik szeretnék fizikai gépük szétbombázása nélkül személyesen próbára tenni a Vista Aero felületét, azok csalódni fognak. A VMware egyelőre még nem képes a 3D-s megjelenítés emulálására, marad a Vista Basic vagy a klasszikus Windows-felület. Az Aero felület hiányát ellensúlyozandó a VMware alól azonnal működik a Vista hálózati elérése is, nem kell az áprilisban bemutatott InnoTek VirtualBoxhoz hasonló problémákkal számolnunk.

 

Konvertálás, oda-vissza

A Workstation 6.0 második nagy újdonsága a beépített importálófunkció, amely gyakorlatilag (majdnem teljes egészében) kiváltja az áprilisban (2007. április, 92. oldal) bemutatott VMware Converter programot.

 

vmw64.png

A beépített Converter Wizard segítségével percek alatt készíthetünk virtuális másolatot fizikai gépünkről

 

Az Import menüponttal indítható varázsló képes „maga alá gyűrni” és saját formátumúvá tenni, használni a fizikai gépet (helyi vagy hálózati), a VMware ESX Servert vagy a más formátumú, konkurens virtuális gépeket (Microsoft Virtual PC vagy Virtual Server, Symantec Backup Exec System Recovery, Norton Ghost-állományok). Ez a funkció csak Windows-gazdarendszerekkel működik, a linuxos tábor továbbra is kerülőutakon lesz kénytelen járni. Ugyanígy problémákkal fog szembesülni, aki vistás fizikai gép konvertálására adja a fejét.

 

Nem szigorúan, de a konvertáláshoz tartozik az upgrade/downgrade funkció. Ezzel egy adott virtuális gép verziószámát és kompatibilitását szabadon változtathatjuk a VMware 4-5-6 verziók között.

 

Hardverek itt-ott

A VMware mindig is élen járt a hardverek minél tökéletesebb emulációjában. Most sincs ez másképpen, az emulátorba bekerült a nagy sebességű USB 2.0-s eszközök támogatása. Természetesen a régi, 1.1-es USB-kiegészítők is használhatók.

 

vmw62.png

A beállítómenükben bóklászva kerülnek elő a hasznos újdonságok


Az USB-eszközök emulátor alatti üzemeltetésének elengedhetetlen feltétele, hogy azok a gazdagép operációs rendszerében is tökéletesen működjenek. Például: ha a gazdagépen Windows Vista működik, és nincs meghajtónk a régi szkennerünkhöz (nagyon is valós probléma), akkor VMware alá telepített Windows XP-ben sem fog menni a szkennelés.

 

Érdekes újítás a programban a többmonitoros beállítás, amikor például egy egymonitoros gazdagépen futtathatunk egy két- (vagy több) monitoros rendszert. Természetesen a gazdagépen nagy felbontású és/vagy widescreen monitorok elengedhetetlenek eme szolgáltatáshoz.

 

Mobilgépek felhasználói értékelhetik, hogy most már a vendégrendszer alól figyelhetik a gazdagép tápellátását, és a beállított energiatakarékos séma szerint futtathatják a vendéggépet.

 

A bővített memóriakezelésnek köszönhetően már nem lehetetlen egy 8 gigabájt memóriával ellátott virtuális gépet építeni. Persze csak ha a gazdagépben is megvan a szükséges RAM-mennyiség. Természetesen a gazdagépen mindig több memóriára van szükség, mint az éppen futó virtuális gépeken.

 

Apró és sokak számára jelentéktelen újítása a hatos Workstationnek a megnövelt számú virtuális hálókártya. Egy virtuális gépbe mostantól akár tíz kommunikációs eszközt is telepíthetünk.

 

Segítség a programozóknak

A Workstation 6.0 az első olyan termék, amely támogatja a paravirtualizációs Linux-kernelek használatát. Ezzel a rendszer egyszerűsített, hardvertámogatású virtualizációra képes, ennek köszönhető a nagyobb elérhető teljesítmény.

 

vmw63.png

A Record/Replay funkció nem egy egyszerű filmet készít, hanem a virtuális gép működésének minden mozzanatát rögzíti a későbbi „visszajátszhatóság” érdekében

 

Szintén az újdonságok listájának fontos szolgáltatása a Virtual Debugger. A Microsoft Visual Studio és az Eclipse-programozók munkáját könnyíti meg a lehetőség, hogy ezekből a fejlesztési környezetekből közvetlenül futtathatók és debugolhatók a virtuális gépben futó programok.

 

A hibakereséshez szorosan kapcsolódik a VMware új, még kísérleti stádiumban lévő felvevő/lejátszó technológiája. Ez nemcsak egy egyszerű filmet forgat a működésről (erre van másik menüpont) hanem pontosan rögzíti a virtualizált gép minden rezdülését, amely később természetesen többször visszajátszható. Ez a technológia segít megtalálni a nehezen megismételhető hibákat.

 

Működés közbeni apróságok

Az első ilyen apróság a virtualizált gép háttérben való futtatása. A VMware Workstation sajátossága, hogy egy közös programablakon belül jelenik meg minden emulált gép, Excel-szerű fülekkel elválasztva. Most már be lehet zárni a Workstation programot úgy, hogy éppen futó virtuális gépünk átkerül egy önálló ablakba, mint az Innotek VirtualBoxnál.

 

vmw65.png

A virtuális gép merevlemezét két kattintással felcsatolhatjuk fizikai gépünk meghajtói közé

 

Sokkal hasznosabb segítség a virtuális merevlemezek menet közbeni felcsatolásának lehetősége a gazdagépen. Ekkor operációs rendszerünkbe egy új betűjellel ellátott meghajtó formájában kerül az adott .vmdk merevlemez-állomány. Ezt az előző VMware-emulátorok korában is meg lehetett oldani, de csak szabad forrásból származó segédprogramokkal, most pedig itt a gazdagép Windows Intézőjében a jobb egérgombra megjelenő Map Virtual Disk menüpont.

 

A VMware-tools által biztosított Shared Folders szolgáltatás is némi finomhangoláson esett át, azaz tiltható lett. A netről szabadon letölthető virtuális összeállítások tartalmazhatnak problémás dolgokat is, nem biztos, hogy célszerű azonnal automatikusan megnyitni ezt a fizikai gépünk felé vezető utat.

 

A Workstation régi tulajdonsága a fizikai és a virtuális gép közötti adatmozgatás lehetősége. Ez történhet sima copy/paste menüpontok használatával, de működik az egeres vidd és dobd módszer is. Mostantól ez oda-vissza megy Windows, Linux és Solaris rendszerek között.

 

***

A letölthető VMware Workstation 6.0 ára 189 dollár, a dobozos változatért pedig 209 dollárt kell legombolni. Kicsit soknak tűnik, főleg, hogy a nagy konkurencia, a Microsoft a Virtual PC 2007-et ingyen adja. Persze ott egy sor VMware-szolgáltatás és -technológia elérhetetlen.

 

És akkor még nem említettük a sebesség kérdését. Egy mai, korszerűnek egyáltalán nem mondható, AMD Athlon64 3000+ processzorral szerelt gépre virtuális Vistát telepíteni nem tart tovább 25 percnél. Ha eltekintünk a 3D-s funkciók hiányától, a sebességre és a működésre biztosan nem lesz panaszunk!

 

Ha valaki mégis ingyen szeretne lubickolni a VMware tengerben, megvan rá a lehetősége. Egy ingyenes regisztrálással letölti a Workstation 30 napos próbaváltozatát, és az e-mailben kapott sorozatszámmal telepíti azt a számítógépére. A próbaidő letelte után a beépített VMware Player 2.0 ingyenes programmal szabadon használhatja már meglévő virtuális gépeit.

 

De mi van, ha később szeretne újat építeni, vagy a meglévőt módosítani? Ilyen célra a lejárt Workstation minden probléma nélkül továbbra is használható! A 30 nap leteltét csak abban az esetben fogja szóvá tenni, ha a Workstation alól akarjuk beindítani a virtuális gépet.

 

Egy nagyon fontos dolgot ne feledjünk! Virtuális gépre csak olyan operációs rendszert telepíthetünk, amelyhez megvan a szükséges licencünk!

 

 

vmw67.jpg

 

Virtuális gép két monitorral, mint a moziban

Adatok

  • Teljes Windows Vista- és kísérleti Longhorn béta-támogatás
  • Számtalan Linux használható gazda- és vendégrendszerként
  • 32 és 64 bites operációs rendszerek támogatása
  • Impozáns emulálási sebesség és szolgáltatáslista
  • Az elkészült virtuális gépek korlátozott képességekkel az ingyenes VMware Player alatt is használhatók
  • Ár: 189/209 USD (letölthető/dobozos)

 

Értékelés

Előny: sebesség, szolgáltatások

Hátrány: drága, nincs 3D-támogatás

Teljesítmény: 95

Szolgáltatás: 90

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.