Hirdetés

Webhelyekre is bejelentkezhetünk a Windows Hellóval



|

Az Edge böngészőben mutatkozik be a nyílt és szabványos protokoll.

Hirdetés

A Windows 10-ben bemutatkozott Hello biometrikus azonosítórendszer egyelőre kevés felhasználó számára érhető el, hiszen az arcfelismerő rutinjai Intel RealSense 3D kamerarendszert követelnek meg. Alternatív módon persze az ujjlenyomat-olvasókat is támogatja a Windows Hello, ám a szenzor csak a komolyabb üzleti laptopokon alaptartozék.

Hirdetés


A jelenlegi problémák ellenére remélhetően a számítógépek esetében is gyorsan terjed majd a biometrikus azonosítás, továbbá magától értetődő, hogy a webhelyekre való bejelentkezéskor is lehetne használni jelszavak helyett a Hellót. A Microsoft tegnap a BUILD 2016 konferencia nyitóelőadásán bejelentette, hogy a Google és Nok Nok Labs közreműködésével már dolgozik ennek megvalósításán. Az első biometrikus bejelentkezést támogató böngésző az Edge lesz, a funkció a Redstone / Anniversary Update frissítéstől lesz benne elérhető.


A fenti közreműködőkből sejthetően a Microsoft teljesen nyílt szabványban gondolkodik, a vállalat ugyanis nem szeretné, ha eltérő standardok bonyolítanák a fejlesztők és felhasználók életét. A tervek szerint a megoldás az idén véglegesedő FIDO 2.0 része lesz.


Végfelhasználói szempontból elméletileg egyszerűen fog működni a biometrikus bejelentkezés, de a webhelyeknek támogatniuk kell majd a technológiát. A kívánt weboldalakra való regisztrációkor jelszó kérése helyett a biometrikus hitelesítést kell majd választani, mire a böngésző átadja a felhasználó teljesen egyedi, publikus azonosítókulcsát a webhelynek. Bejelentkezési szándék esetén lefut az azonosítás, az operációs rendszer legenerálja újból a publikus kulcsot, majd ezt a böngészőn keresztül átadja a webhelynek ellenőrzésre. A webhelyek soha nem kapnak annyi információt, amely alapján vissza tudnák fejteni a felhasználók ujjlenyomatait, arcképeit, vagy retinamintáit.


(Forrás: Tom's Hardware)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.