Hirdetés

Webkamerás gondokat hozott az Anniversary Update



|

Számos alkalmazás és kamera vált használhatatlanná a frissítéssel.

Hirdetés

Nem csak fagyási problémákkal küszködik a Windows 10 Anniversary Update-re frissített felhasználók egy tábora, mostanra ugyanis kiderült, hogy az operációs rendszer egy belső működésbeli változása rengeteg webkamerát használó alkalmazást, továbbá komplett webkamerát is használhatatlanná tett.


Hirdetés


A Microsoft beszámolója alapján a problémákat az Anniversary Update átalakított kamerakezelő interfésze miatt tapasztalják a felhasználók. A modul újratervezésére azért volt szükség, mert egyre gyakrabban fordulhat elő, hogy szimultán több alkalmazásnak is hozzá kell kell férnie a kamera képéhez. A Windowsban eddig használt szisztéma erősen változó hatékonysággal és megbízhatósággal működött, ha párhuzamosan számos program akaszkodott rá a webkamera videofolyamára. Például a különféle alkalmazások eltérő formátumokban és beállításokkal kérhették le a kamerák képét, ilyen esetekben problémát jelenthetett, hogy egymással párhuzamosan több képfeldolgozási folyamatnak is futnia kellett. A szimultán futó folyamatok interferálhattak egymással, teljesítménybeli gondokat okozhattak, csökkenthették az akkus üzemidőt.



Emiatt a Microsoft úgy döntött, hogy az Anniversary Update-től kezdődően egyetlen univerzális videofolyamot biztosít az alkalmazások számára, így létrehoztak egy virtuális kameraeszközt. A valódi webkamerával közvetlenül már csak ez a virtuális kameraeszköz kommunikálhat. Az alkalmazások a virtuális kamerán keresztül érhetik el a webkamera képét, méghozzá dekódolt MJPG vagy H.264 adatfolyam formájában, és kizárólag YUY2 képkódolással.


Ez alapvetően szép és jó, azonban egyes programokat teljesítménybeli vagy funkcionális megfontolásokból úgy írtak meg, hogy közvetlenül kérjék le és dolgozzák fel a webkamera által hardveresen kódolt MJPG vagy H.264 videofolyamokat. Ez most lehetetlenné vált, így egyszerűen nem működnek a Windows 10 Anniversary Update-en. Hab a tortán, hogy a beszámolók szerint a webkamerák meghajtóprogramjai sem feltétlenül állnak a helyzet magaslatán, például egyes drága Logitech modellek jelenleg egyáltalán nem működnek az operációs rendszeren.


A Microsoft tájékoztatása szerint mihamarabb meg lesz oldva a probléma, az alkalmazások képesek lesznek a virtuális kameraeszközön keresztül elérni a webkamera kódolt videofolyamát. Az újratervezés által okozott gondokat megoldó javítás a tervek szerint szeptemberben válhat elérhetővé, a telepítése után elvileg egycsapásra "megjavulnak" majd a váratlanul használhatatlanná vált programok és webkamerák.


(Forrás: Neowin, Microsoft | Nyitókép: David Burillo)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.