Hirdetés

Windows 10: az új időszámítás?



|

Megpróbálta teljesen új alapokra helyezni az asztali operációs rendszer használatát a Windows 8, amibe belebukott. A Windows 10 éppen ezért nem akar forradalmár lenni - már most nyugodtabb, mondhatni érettebb platform benyomását kelti.

Hirdetés

Kiváló jósnak bizonyultak az InfoWorld szerkesztői, hiszen már 2013 tavaszán arról írtak, hogy a Windows 9 sosem kerül napvilágra, helyette a Microsoft rögtön a tízes verziószámra ugrik. A dolog szépsége, hogy a cikket még írója sem gondolta komolyan, áprilisi tréfának szánta. Redmondban mégis értékelhették a poént, hiszen egy váratlan húzással tényleg két verziószámot ugrottak; nincs egzakt magyarázat arra, hogy miért. Az egyik teória szerint az angol „seven eight nine” mondás, azaz a hetes megeszi a kilencest miatt lett így, de ezt érdemes a vicc kategóriába sorolni.
 

Hirdetés


Egy fokkal komolyabban vehető teória szerint a Windows 9 a német marketingeseknek okozott volna fejtőrést a „neun” (kilenc) és nein” (nem) hasonló hangzása miatt. A Microsoft ugyanis minden verzió kiadása előtt megfuttatja a helyi leányvállalatoknál az elnevezéseket, nehogy az adott nyelven nevetségessé váljanak. Így volt ez a Vista esetén is: a litvánok hiába jelezték, hogy a kiválasztott név nagyon hasonlít „tyúk” szavukra (višta), kis jelentőségük miatt a központ nem változtatott döntésén.


A német piac azonban más; ettől függetlenül nem hisszük, hogy ez állt volna a meglepő keresztelés hátterében. Az eddigi legéletképesebb magyarázat szerint a lehetséges kompatibilitási hibák miatt maradt ki a kilences, mivel sok program a futása előtt azt ellenőrzi, hogy az aktuális platform milyen karakterrel kezdődik, így a Windows 9 egy kalap alá került volna a 95 és 98 verziókkal.


Kikupált nyolcas

Persze hivatalos indoklás is érkezett a Microsofttól: az eszközökön futó platformegységesítés miatt a kilences szám nem tükrözte volna az egységet, s mivel az egyes szám már foglalt volt, a Windows 10 kézenfekvő választásnak tűnt. Jól hangzik, ám ezt sem érdemes készpénznek venni, e magyarázatra a „mindig a páratlan verzió a jó” érveléssel könnyedén rálicitálhatunk, ha már a marketingszempontokat nézzük. Ráadásul az új operációs rendszer egyelőre inkább tűnik egy kipofozott Windows 8-nak, a 8.2-es frissítésnek, mint egy újraépülő ökoszisztéma zászlóshajójának.
 

Start menü: visszatért, és csempéket is kapott


Ugyanakkor működik a számmisztika: sokan azok közül is lelkesednek a Windows 10-ért, akik a Windows 8-at örökre eltemették. Elég nekik csupán annyi, hogy a Microsoft a rendszer bejelentésekor a klasszikus asztalra fókuszált, illetve újragondolt formában visszahozta a Start menüt. Nagyjából ugyanaz történt, mint anno a Vistánál, amelynek első szervizcsomagja hiába javította ki az alaprendszer hibáját, csak a Windows 7-ért tudtak a vásárlók újra lelkesedni, ami pedig valójában mindössze a kikupált Vista volt. Az új, tízes verzióval a történelem megismételheti önmagát: szintén az elődjére épít, csak éppen sokkal jobban, eladhatóbban csomagolja újdonságait.


Nincs több forradalom

A számozás mellett érezhetően változott a Microsoft hozzáállása, vélhetően az új vezérigazgató személyének is köszönhetően. Az elmúlt években még úgy hitték, hogy az asztali gépek szegmensében elnyert több mint 80 százalékos piaci részesedésüknek köszönhetően formálni tudják az emberek gondolkodását és az egész technológiai iparágat. Tévedtek. Immár nemcsak a PC-kel, hanem az összes, internetre kötött eszközzel számolni kell; a telefonokkal és a táblákkal is, mert azokon az Android és az iOS bebetonozta magát az elmúlt években. S a jelek szerint téves volt az a megközelítés, amely szerint egy asztalokra és táblákra szánt hibrid platform életképes lehet, miközben az iOS és az Android is csak a touchos mobileszközöket célozza. Nem tudtak változtatni a dolgok menetén; azt hitték, hogy a Windows 8 új felületét erőből el tudják fogadtatni az emberekkel, de nem ment. Úgy vélték, hogy az új Xbox bejelentésekor jó, ha a termék médiacenter-képességeire fektetik a hangsúlyt, alaptulajdonságát – a játékkonzolt – háttérbe szorítva; de az eladási adatok rájuk cáfoltak.


Az operációs rendszer fejlesztése ennek megfelelően már nem felülről vezérelt, sokkal inkább a felhasználók véleménye alapján alakítják. A Windows 10 technológiai előzetese nem más, mint egy fókuszcsoportos kutatás, amivel a redmondiak azt figyelik, hogy vásárlóik milyennek akarják látni a rendszert. Az előzetes verzióban ezért rendkívül hangsúlyos a feedback gomb, illetve a rendszer az eddigieknél több információt gyűjt a tesztelőktől, amit a bulvár szaksajtó azonnal tiltott megfigyelésként aposztrofált. Természetesen nincs szó ilyesmiről; a Microsoft nem leplezi, hogy adatokat gyűjt használati szokásainkról, ennek segítségével tud javítani termékén, cserébe ingyenesen átadja a Windows 10-et, amit vagy telepítünk, vagy nem. Mi megtettük; megnéztük, hogyan képzeli el a szoftveróriás a Windows jövőjét.
 


Sok jót és rosszat láttunk, ám mivel egy fejlesztés alatt álló platformról van szó, nem lenne elegáns, ha rögtön véleményt alkotnánk róla. Okosabbak jó eséllyel januárban leszünk, mivel az ütemterv szerint a szoftvercég akkor mutatja be a platform felhasználói újdonságait, majd áprilisban a fejlesztőknek szánt bejelentés következik, hogy körülbelül 2015 közepére megszülethessen a végleges rendszer.


Új és átalakult Start menü

Teljesen egyértelmű, mi okozta a Windows vesztét: a Microsoft trójai falóként akarta használni az asztali PC-ket és notebookokat arra, hogy feltörjenek a felpörgő mobilpiacra. Ezért erőltették a kezdőképernyőt, a modern alkalmazásokat, és közben abban reménykedtek, hogy az új, érintőkijelzővel rendelkező hibrid eszközök gyorsan elterjednek, és így a felhasználók értékelni fogják az új felületet. Nem így lett; az átalakítható noteszek nem robbantottak bankot, ezért a továbbra is billentyűzettel és egérrel dolgozó vásárlók kegyeit nem tudta elnyerni az érintésre tervezett platform. A törekvés legnagyobb és egyben szimbolikus vesztese a Start menü volt, amelynek hiánya ezek szerint Windowsokat képes buktatni. Nem véletlen, hogy a Windows 10 bejelentésekor a Microsoft főként erre helyezte a hangsúlyt.


Két világ ötvözése

Most visszatért és nem is akárhogyan! Egyrészt megkapjuk a klasszikus menüt egy kissé átalakított formában, ám az igazán elegáns húzás az volt a redmondiak részéről, hogy az egyhasábos hagyományos felület mellé kitűzhetők lettek a csempék – úgy, mint a Windows 8-as kezdőképernyőn –, dinamikusan frissülő tartalommal, átméretezhető módon. Ezáltal mindkét felület előnyeiből részesülünk, és közben egy pillanatra sem kell elhagynunk az asztalt.
 


A megoldás előnye, hogy ha egyáltalán nem akarjuk látni a modern appokat, akkor teljesen eltüntethetjük őket (egyszerűen csak ne kattintsunk a „Pin to Start” utasításra), illetve ha nekünk a kezdőképernyő szimpatikusabb, akkor a tálca és a Start menü konfigurálásakor azt is beállíthatjuk alapértelmezettnek (vegyük ki a pipát a „Use the Start menu instead of the Start Screen” mellől) – semmi sincs ránk erőltetve. Úgy használjuk a rendszert, ahogy kedvünk tartja, de a PC-k-en immár az asztal vált az elsődlegessé, míg a modern felület háttérbe szorult. Hibrid gépeken már kissé más a helyzet, ahol a Continuum (nem része a technológiai előzetesnek) gondoskodik az optimális megjelenésről: amennyiben ügynöke érzékeli, hogy az eszközhöz billentyűzetet kapcsoltak, felajánlja a hagyományos felület használatát, míg klaviatúra nélkül, csak érintőképernyő birtokában azonnal a modern képernyőt kínálja.


A kezdőképernyőre egyébként vélhetően fontos szerep hárul majd a jövőben, mivel azt már tudjuk, hogy a Microsoft egységesíti platformjait és áruházát, azaz nem lesz külön Windows Phone, csak egy Windows lesz, amelynek beágyazott rendszereken, mobilokon, táblákon és az Xbox konzolon is futnia kell. Mérget vennénk rá, hogy a kezdőképernyő lesz a közös felület, amelyről vélhetően januárban tudunk majd meg többet.


Ablakos csempék, okosabb Snap

Addig is itt vannak nekünk a hagyományos felület újdonságai, és bőven van miből csemegézni. Fontos változás, hogy a modern programok immár nemcsak teljes képernyőn, hanem átméretezhető ablakokban futnak, pontosan úgy viselkednek, mint a hagyományos szoftverek. Egyedüli különbséget esetükben a bal felső sarkukban megtalálható „…” ikon jelenti (reméljük, hogy találnak majd neki jobb megjelenést), amivel elérhetjük a Charms által kínált lehetőségeket, válthatunk teljes képernyős nézetre, illetve az „App Commands” segítségével aktiválhatjuk a korábban jobb klikkel előcsalható vezérlőket. További változás, hogy asztali üzemmódban immár nincsenek forró sarkok, azaz a képernyő bal oldalának tetején nem jelenik meg az ablakváltó, a jobb oldalon pedig a Charms vezérlő, utóbbit csupán a [Windows+C] kombinációval csalhatjuk elő.
 

Modern programok: teljes képernyő helyett ablakban jelennek meg


Fejlődött a Snap is, minden bizonnyal a Windows 7 legkedveltebb újítása. Megjelent a Snap Asszisztens, amely ha érzékeli, hogy az egyik ablakot fél képernyő méretben dokkoljuk, automatikusan felajánl egyéb programokat is a rendelkezésre álló hely kitöltésére. Mivel általában az emberek e funkciót jellemzően két program párhuzamos megtekintésére használták, ez rendkívül hasznos újdonság, főként hogy immár 2×2 programot is elhelyezhetünk így. Kapunk ezen felül külön ikon formájában egy intelligens keresőt is (egyszerre keres a lokális fájlok és a webes találatok között), illetve egy új Task View nézetet (a virtuális asztalokat és a futó programokat láthatjuk át és kezelhetjük).


Nem igényel továbbképzést

Kritikus fontosságúak az üzleti felhasználók, hiszen ők azok, akik nagy tételben veszik a licenceket, megnyerésükkel gyorsan feltornázható egy operációs rendszer piaci részesedése. A Windows 8 nem tudta elnyerni kegyeiket, így rosszabb esetben maradtak az XP-nél vagy a Windows 7-nél. Mint kiderült, a kezdőképernyőkkel operáló platformnak szinte esélye sem volt, mivel Joe Belfiore, a Microsoft operációs rendszerekért felelős divízió alelnökének elmondása alapján a legtöbb cég azzal hárította el közeledésüket, hogy túl sok időt emésztene fel dolgozóik átképzése a csempés rendszerre. Az üzleti felhasználók számára éppen ezért a legfontosabb hír, hogy újra visszakerült a Start képernyő, így nem kell a belső tréningek miatt aggódniuk. Ezen felül a Microsoft mindent megtett azért, hogy visszanyerje a cégek kegyeit, és ennek csak egy része volt, hogy a Windows 10 bejelentésekor főként az üzleti újdonságokra fókuszált.

 

Task nézet: elszeparált virtuális asztalokkal


Elkülönített asztalok

A korábban már említett Snap Asszisztens az egyik olyan funkció, ami gyorsíthatja a mindennapos munkát, ám ugyanennyire fontos a virtuális asztalok megjelenése, melyeket egy ideje néhány rivális operációs rendszerben már megtalálhatunk. Segítségükkel a dolgozók markánsan elkülöníthetik a munkájukkal és a magánéletükkel kapcsolatos programokat, illetve projektek alapján is külön asztalokat nyithatnak, hogy ne kelljen mindig az éppen aktuális programokat keresgélniük. Az aktív desktopok közötti gyors navigáláshoz több segítséget is kapunk: az Alt+Tab ablakváltót, ami nem szorítkozik az éppen nyitott asztal tartalmához; a Start gomb mellett elhelyezett Task View ikont, melyet megnyomva áttekinthetjük az éppen futó programokat és felületeket; illetve akárhol járunk, a tálcán mindig áttekintjük a futó alkalmazásokat, a rendszer az ikonok alatti vékony csíkkal jelzi a más asztalokon futó szoftvereket. Érdemes kipróbálni, otthoni felhasználóknak is jól jöhet e funkció.


Vállalatoknak szeretettel

Felügyelet és üzembe helyezés terén is előrelépést jelenthet az új rendszer. Nagyvállalati környezetben jól jöhet, hogy Windows 7-ről vagy 8-ról váltva az eszközök formázása és újratelepítése nélkül is lehetséges lesz az újabb verzióra frissíteni. Az Active Directory és a System Center közreműködésével a windowsos eszközök teljes mértékben felügyelhetők lesznek. A Windows Update frissítéseknél pedig eszközönként egyéni ütemezést is beállíthatunk, hogy csak a biztonsági és kritikus frissítéseket kapják meg a kliensek, a funkcionális bővítéseket pedig addig ne, amíg arra nem készül fel a szervezet.



Érkezik majd a modernizált Windows Áruház is, amelyben lehetőség lesz a mennyiségi licencelésre, illetve ennek megfelelően a licencek visszanyerésére és újrahasznosítására. Sőt, a vállalatok saját, testre szabott áruházat is létrehozhatnak majd dolgozóik számára, ahol a céges alkalmazások mellett a Windows Áruház szelektált alkalmazásai közül is válogathatnak. Az adatvédelem terén szintén előrelépést jelent az új rendszer, mivel a felhasználói identitások alapján is lehet majd kezelni az eszközökhöz, alkalmazásokhoz és webhelyekhez történő hozzáférést, valamint érkezik majd a hordozható BitLocker titkosítás, amely immár nemcsak az adott tárhelyen lesz képes védelmet nyújtani egy dokumentum számára, hanem bárhol, akár a felhőben is.


(Nyitókép: Microsoft)

Hasonló érdekességeket olvashatsz az aktuális PC Worldben is. Éves előfizetéssel ráadásul most 6 960 forintot is megspórolhatsz!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.