Hirdetés

Windows 10-frissítés, ahogy még nem gondoltál rá

|

Ketyeg az óra, már nem sokáig ingyenes a Windows 10 - megmutatjuk miért éri meg annak is váltania, aki mostanáig ellenállt.

Hirdetés

Kell nekem a Windows 10? Sokan teszik fel ezt a kérdést akár naponta többször is - amikor Windows 7/8 rendszerük figyelmeztet, hogy most már tényleg itt az ideje váltani. De a gépvásárlás előtt állók, sőt, az rendszer-újratelepítők is ezzel a kérdéssel szembesülnek, a mérlegelés pedig nem egyszerű. Az egyik oldalon a megszokott, kicsit kopottas, de tökéletesen belakott, megszokott rendszerük áll, a másik oldalon pedig egy egészen új világ, ahol appok vannak, színes Start menü, temérdek újdonság és felfedezésre váró, elrejtett extra.


Hirdetés


Hezitálni, mérlegelni lehet, nem is kell ma dönteni, de azért ketyeg az óra, telnek a napok és egyre közelebb a változás, amikor egyszer csak ingyenesből drága operációs rendszerré vált át a Windows 10. Megmutatjuk, miért nem érdemes tovább halogatni a döntést, és annak is utánajártunk, hogyan lehet a július 29-ei határidőt kitolni.


Támogatás, támogatás, támogatás

Lehet akármilyen jó, stabil és megszokott egy rendszer, ha azt nem támogatja készítője vagy a programfejlesztők, hamar a feledés homályába veszik. Erre mindenféle platformon találhatunk példát. Kezdetnek mindjárt itt a Windows XP, amit sokan a mai napig istenítenek, de már nem használnak, mert senki sem támogatja: nem jön rá biztonsági frissítés, hiányoznak belőle a modern szolgáltatások, nem készül driver és a programok sem kompatibilisek már vele - például az Internet Explorer helyett használt alternatív böngészők.


A Windows 7-tel ilyen gondunk még nem nagyon akad: a legtöbb driver elkészül rá, a 64 bites támogatással sincsen gond, a programok szépen futnak, ugyanakkor néhány technológia és API, például a DirectX 12 már hiányoznak, a biztonsági funkciókat sem integrálták olyan mélyen, mint az újabb rendszerekbe és a drivereket sem erre a rendszerre optimalizálják már a hardvergyártók.


A lassan 7 éves rendszer támogatása sem tart már örökké. Az egyértelmű, hogy új funkciókat már nem kapunk, a biztonsági frissítések pedig már csak 2020 januárjáig érkeznek meg - ez ugyan még 3,5 év, de az idő ketyeg és ma még ingyen változtathatunk ezen.Jó ez nekünk?

A céges világ megszokottan konzervatív, ezen változtatni nem igazán lehet és talán nem is annyira fontos. A gond ott van, hogy a legtöbb cég még mindig a régi operációs rendszerek ütemezése szerint gondolkodik. Ez egészen egyszerű volt: amikor megjelenik egy új OS, tesztelik azt, de eszük ágában nincsen váltani még legalább 1-2 évig, amíg meg nem jelenik az első, aztán a második Service Pack. Amikor már mindent lehet tudni a rendszerről, a hibáiról, a hiányosságairól és ezek javarészét be is foltozta a Microsoft, az SP2-vel felszerelt verzióra váltanak. Igen ám, de a Windows 10-nél nem lesz SP2, sőt, SP1 sem. A megváltozott stratégia sokkal jobban illeszkedik a mai modern IT-felfogásba. Itt az alaprendszerhez folyamatosan érkeznek az új funkciók kisebb adagokban, ahogy a hibajavítások is menetrendszerűen aktiválódnak a háttérben, nem kell nagy, világmegváltó csomagokra várni éveket.


Már több magyarországi példa is mutatja (CIB Bank Zrt, Sió-Eckes stb.), hogy a Windows 10 frissítés nem nyűg akkor sem, ha sok-sok PC-n kell végrehajtani egyszerre. A tapasztalatok szerint a frissítés gyors és egyszerű, nem kell sokat vesződni és manuális beavatkozásra is alig van szükség. A felhasználók adatai mind egy szálig megmaradnak, a programok ugyanúgy futnak tovább, sőt, a rendszer talán egy kicsit gyorsul is. Ha pedig mobil eszközről van szó, hát a mobilnet-kezelés, az üzemidő és az alvó módból felébresztés is gyorsul.


És akkor még itt vannak az újdonságok, amikből annyi van, hogy felsorolni is hosszú. Modern, univerzális appok, testre szabható startmenü, virtuális asztal, komplex tárhely-kezelés, OneDrive-integráció, Kapcsolat a mobil OS-sel, Cortana segéd, Értesítési sáv (Műveletközpont), beállítások mentése a felhőbe, Windows Hello, nagyobb biztonság, teljes UEFI-kezelés Secure Boottal és még sorolhatnánk.


Arra a kicsi, idegesítő ablakra gondolsz?

A Windows 10 frissítésére egy kis ablak, (néha nagyobb) figyelmeztet, amit sokan idegesítőnek találnak, ezért születtek is programok és trükkök szép számmal, hogy ezt letiltsák Windows 7 és 8.1 alatt. Ez is egy módja annak, hogy kimaradjunk az ingyenes frissítésből, de azért nézzünk egy másikat is. Ha alapfelállás szerint játszunk a PC-nkkel, új, alig 1-2 éves hardvereink is vannak, esetleg hibrid vagy ultrabook gépről van szó, ne is gondolkodjunk, a Windows 10 sokat fog javítani a használhatóságon, sőt, tesztjeink szerint a megfelelő beállításokkal és driverekkel még az üzemidő is hosszabbodik.


Biztonsági játék

Ha a hardverünkkel és rendszerünkkel is elégedettek vagyunk, sőt, nem akarunk újat, ismeretlent, akkor is kattintsunk. És hogy miért?


Hát azért, hogy jogosulttá váljunk a frissítésre - mostantól bármikor. Ez pedig nagy előny, amiért később nagy valószínűséggel kezet csókolunk magunknak. A megoldás is roppant egyszerű. Windows 7/8.1-nél is telepíthetjük a Windows 10-et, majd ha nem tetszik, amit látunk, visszatérhetünk a régi rendszerre a régi beállításokkal - mindezt a Windows 10 abszolút támogatja, semmiféle trükkre nem lesz szükségünk, feltéve, hogy a Windows 10 telepítésétől számított 30 napon belül meglépjük.Egy másik út, ha lemezképet készítünk a rendszerünkről, majd frissítünk, így könnyedén visszatérhetünk régi OS-ünkre. Az sem gond, ha ilyet nem készítettünk és hajlandóak vagyunk az alapoktól újratelepíteni a régi Windowst. A lényeg, hogy a birtokunkban lévő licenckulccsal bármikor feltelepíthetjük korábbi Windowsunkat, azonban miután már egyszer a Microsoft beregisztrálta Windows 10-ünket, bármikor visszaválthatunk arra is.


Vagyis nem kell még végérvényesen váltanunk, a visszalépés lehetősége megmarad, sőt, akár 2020-ig használhatjuk a Windows 7-et, vagy 2023-ig a Windows 8.1-et, a Windows 10 akkor is ott fog várni és bármikor legálisan telepíthetjük.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.