Hirdetés

Windows 7 funkciók XP és Vista alá - 1. rész



|

Tudjuk, hogy a Microsoft operációs rendszerének új változatát Windows 7-nek hívják. Viszont a legjobb szolgáltatásait a Vistába, sőt az XP-be is átcsempészhetjük!

Hirdetés

Sok szépet hallani a Windows 7-ről. Gyorsabban indul, mint a Vista, elegánsabban néz ki, és segédprogramokkal is jobban fölszerszámozta a Microsoft. De aki nem akar az új Windowsra váltani, az a Vistát, sőt, még az XP-t is felruházhatja az új Windows legvonzóbb tulajdonságaival, és egy kis barkácsolással a Windows 7 (majdnem) teljes értékű vetélytársává teheti a régi Windowsokat. A következőkben végigmegyünk a legfontosabb újdonságokon, és bemutatjuk, hogy a Vista, illetve XP alatt mivel válthatjuk ki őket. Emellett összefoglaljuk azokat a legfontosabb új eszközöket is, amelyek kizárólag a Windows 7 telepítésével hozzáférhetők. (A Windows 7 szolgáltatásainak bemutatásakor egyelőre kénytelenek vagyunk az angol neveket használni, mivel a végleges magyar fordítás még nem volt elérhető cikkünk írásakor.)

Teljesítmény

A nem hivatalos sebességmérő tesztek azt mutatják, hogy a Windows 7 gyorsabb, mint a Vista, és a felhasználók szubjektív benyomása is az, hogy lendületesebb vele a munka. Néhány egyszerű igazítással azonban a Vistán is gyorsíthatunk, és sok tekintetben utolérhetjük vele a Windows 7-et.

Gyorsabb rendszerindítás

Ugyanazon a kétéves Acer Aspire laptopon, amelyen a Vista két perc alatt töltődik be, a Windows 7 mindössze 43 másodperc alatt indul el. Ez napi kétszeri rendszerindítással számolva majdnem 160 ajándékmásodperc, egy évben pedig több mint 15 óra – köszönet érte, Microsoft!

win7_1.jpg

A Startup Delayer parkolópályára állíthatja a rendszerindításkor betöltődő
programokat, így a Vista gyorsabban indul el


Számos technikával gyorsíthatunk a Vista és az XP rendszerindításán. Először is a RAM-ot bővítsük fel legalább két gigabájtra, ez a betöltést és a futási sebességet is javítja. Az ingyenes Startup Delayerrel késleltethetjük több olyan program indítását, amely normál esetben a bootoláskor töltődik be. Ha a nem igazán létfontosságú alkalmazások indítását 10–15, de legalább pár perccel elhalasztjuk, a Vista és az XP betöltési ideje lényegesen lerövidül.
Ha a gépünk többéves, leginkább úgy gyorsíthatjuk a rendszerindítást, ha töröljük a merevlemezt, és újratelepítjük a Windowst. Ez persze elég radikális és időigényes művelet – néhány óránk biztosan rámegy –, de összességében bőven megéri, mert „zsír új” állapotba állítja vissza PC-nket.

Rugalmasabb felügyeleti rendszer

A felhasználói fiókok felügyeleti szolgáltatása (UAC) a Vista egyik legellentmondásosabb funkciója. A Microsoft kétségkívül jót akart vele, de hát tudjuk, hogy a pokolhoz vezető út is jó szándékkal van kikövezve. Ha bekapcsolva hagyjuk, folyamatos akadékoskodásával lassítja a munkát, ha viszont kikapcsoljuk, védtelenné válunk a fenyegetésekkel szemben. A Windows 7 finomít ezen a merev struktúrán: négy biztonsági szint közül választhatunk, attól függően, milyen gyakran akarunk figyelmeztetéseket kapni a rendszertől.

win7_2.jpg

Az UAC Snooze ideiglenesen elnémítja a Vista
felügyeleti rendszerének üzeneteit


A Vista-felhasználók kikapcsolhatják az UAC saját felületét, és helyette használhatnak valamilyen külső szoftvert, például a Norton User Account Cotrolt, amely tanul a visszajelzéseinkből, és kevesebb akadályt jelent a munkában, mint az UAC. Egy másik alternatíva az UAC Snooze, amely az értesítési területre fészkeli be magát, és lehetővé teszi, hogy meghatározott ideig álomba szenderítsük az UAC-t (a szolgáltatás aktív marad, de az üzenetei kikapcsolódnak). Ez a lehetőség jól jöhet, ha például a rendszer beállításain akarunk barkácsolni, és nem akarjuk, hogy minden lépésünknél előugorjon egy figyelmeztető ablak.


Gyorsabb működés


Tény, hogy a Windows 7 gyorsabban töltődik be, mint a Vista, de valóban gyorsabban is fut? A teljesítménymérő tesztek szerint csak egy hajszálnyival. Ugyanakkor a szubjektív benyomás mégis az, hogy jóval fürgébb, és felhasználói szempontból ez a legfontosabb.

Egy kis finomhangolással a Vista futását is gördülékenyebbé tehetjük. Vista-gyomlálás című cikkünkben korábban már bemutattuk, melyek azok a szolgáltatások, amelyektől szívfájdalom nélkül megszabadulhatunk, gyorsabbá, áramvonalasabbá téve a rendszert. Ezután fogjunk munkába egy takarító szoftvert, például a CCleanert, amely eltávolítja a fölösleges ideiglenes fájlokat, majd segít kitakarítani a Rendszerleíró adatbázist, és a rendszer többi részét terhelő szemetet. Ha a CCleaner végzett a piszkos munkával, jöhetnek azok az igazítások, amelyeket a rendszerindítás felgyorsítására ajánlottunk: ezek a rendszer általános teljesítményét is javítják. Az igazítások után a Vista garantáltan frissebb, fürgébb, mozgékonyabb lesz.

win7_3.jpg

Az ingyenes CCleaner megszabadítja a rendszert a futást
lassító koloncoktól, és lendületesebbé teszi a Vistát


Kevesebb figyelmeztetés

A Windows 7 nemcsak a felhasználói fiókok felügyeleti szolgáltatását szelídíti meg, de azt is lehetővé teszi, hogy beállítsuk, melyek azok az alkalmazások, amelyektől elfogadunk az értesítési területen figyelmeztető, engedélykérő üzeneteket. Így gördülékenyebben dolgozhatunk, és kevesebb riadt segélykérő telefont fogunk kapni a számítástechnikában kevésbé jártas ismerőseinktől.

Ha nem félünk egy kis szerkesztőmunkától a Rendszerleíró adatbázisban, a Vistában is kikapcsolhatjuk a Vista értesítő buborékjait. Mielőtt azonban ebbe belevágnánk, a Rendszer-visszaállítás szolgáltatással (Start -> Kellékek -> Rendszereszközök -> Rendszer-visszaállítás) hozzunk létre visszaállítási pontot, hogy ha valami balul ütne ki, könnyedén orvosolhassuk a hibát. Ha ez megvan, jöhet a szerkesztés.
Kattintsunk a Start gombon, és írjuk be, hogy regedit, majd üssük le az [Enter]-t. Keressük meg, és válasszuk ki a HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Advanced elemet. A jobb oldali ablakosztásban kattintsunk a jobb egérgombbal, és válasszuk ki az Új -> Duplaszó (32 bites) lehetőséget. A jobb egérgombbal kattintsunk az Új értéken, válasszuk ki a Módosítás parancsot, és az Érték sorba írjunk be 0-t. Ezután kattintsunk az OK gombon, és lépjünk ki a szerkesztőből.
A Windows XP-n a Microsoft Tweak UI segédprogramjával, a Tálca és Start menü részben kapcsolhatjuk ki a kis szövegbuborékokat.

Szolgáltatások

A Vistát azért is kritizálták, mert viszonylag kevés fontos új lehetőséggel bővítette az XP szolgáltatásválasztékát. A Windows 7 ezzel szemben tele van újdonságokkal. Ezek jelentős részét azonban letöltések és internetes szolgáltatások segítségével Vista és XP-rendszerünkhöz is hozzáadhatjuk.

Médiasugárzás

A Vistában is sugározhatunk zenét (ez a streaming), videót vagy más tartalmakat otthoni hálózatunk számítógépei között. A Windows 7 azonban azt is lehetővé teszi, hogy az interneten keresztül sugározzunk médiafájlokat. Ez azt jelenti, hogy például megnézhetjük odahaza az ismerősünk által felvett tévéműsorokat, vagy az otthoni gépünkről netbookunkra is áramoltathatunk zenéket.

 

win7_5.jpg

A Simplify Mediával a Vistában és az XP-ben is sugározhatunk médiafájlokat a neten keresztül


Az új operációs rendszer médiamegosztó rendszerének van egy gyengéje: mindkét végén Windows 7-et futtató rendszerre van hozzá szükség. Léteznek azonban szoftverek, amelyek különböző Windows-változatokat is gond nélkül kezelnek, sőt akár Mac és Linux rendszerekkel is megbirkóznak. A Simplify Media segítségével például a legkülönbözőbb formátumokban eltárolt zenei fájlokat sugározhatunk asztali rendszerünkről (vagy általunk meghívott barátaink gépéről) bármely más PC-re. Egy kapcsolódó iPhone alkalmazással (Simplify Music 2.0) iPhone-on is hallgatgathatjuk a zenéket. E szoftverek és a hozzájuk tartozó szolgáltatások ingyenesek.

Egy másik lehetőség az Orb, amely zenéket, videókat, fényképeket, sőt tévétunerrel rendelkező PC esetében még a futó tévéműsorokat is képes sugározni. Az Orbbal egyébként nemcsak szórakoztató anyagokat, hanem dokumentumokat is megoszthatunk.

ISO-írás

Az ISO kép egy CD vagy DVD tartalmának pontos „fényképe”, egyetlen hatalmas fájlba foglalva. A Windows 7-tel ilyen ISO képet is lemezre írhatunk, ami azt jelenti, hogy akár saját rendszerindító lemezt is létrehozhatunk. (A Microsoft a Windows 7 Release Candidate-et ISO fájl formájában terjeszti, a felhasználóknak ezt kell DVD-re írniuk a rendszer telepítéséhez. Az a vicces, hogy aki az XP-t vagy a Vistát használja, a műveletet csak külső szoftverrel tudja elvégezni.)

 


Számos ingyenes szoftver képes ISO képet írni a Windows XP vagy Vista alatt, a legfontosabbakat júliusi magazinunkban be is mutattuk. Akkor kimaradt az ISO Recorder, amely nem egy klasszikus CD/DVD-író program, hanem a Windows 7 funkciójához hasonló Intéző-beépülő. Segítségével az adott ISO fájlt annak jobbgombos menüjében írathatjuk lemezre.

Továbbfejlesztett Windows Paint

A Windows 7-ben végre felfrissült az ősrégi, alapszintű grafikus program, a Paint, és kiegészült az elegáns, új szalagos felülettel, amely hasonlít az Office 2007 megoldásához, és további ecsetetekkel, alakzatokkal bővíti rajzoló eszköztárunkat.


A Windows 7 Paintjét sajnos nem csempészhetjük át a Vistába vagy az XP-be, viszont helyettesíthetjük hasonló, vagy nagyobb tudású programokkal. Ott van például a nyílt forráskódú GIMP vagy az ingyenes Paint.Net. Mindkettő fölényesen veri a Windows 7 Paintjét, és egy fillérünkbe se kerül. Ha túl bonyolultnak tartjuk őket, kipróbálhatjuk az internetes Pixlr-t is, amelyet a böngészőnkön keresztül tudunk használni.

win7_6.jpg

Ha az XP-ben vagy a Vistában könnyen kezelhető, mégis hatékony
grafikus programra vágyunk, próbáljuk ki Pixlr nevű online alkalmazást


Számológép

Az átdolgozott Painttel szemben az új rendszer számológépét a nulláról építette fel a Microsoft. A Windows 7 számológépe programozható, és bonyolult statisztikai, tudományos, illetve pénzügyi számításokra is alkalmas.
Szerencsére az operációs rendszer egy korábbi fejlesztési változatából való Windows 7 Calculator futtatható Windows Vista alatt is, amennyiben sikerül felülírnunk vele a Vista sajátját. (A felülíráshoz először saját tulajdonunkba kell venni a Windows\System32 mappában található calc.exe-t, illetve az en-US\calc.exe.mui-t, majd csak ezután lehet felülírni őket a letöltött Zip-állomány hasonló fájljaival). Ha nem akarunk emiatt túl mélyre merülni a Windows jogosultságkezelő rendszerébe, vagy egyszerűen csak nem tetszik ez az alkalmazás, akkor érdemes kipróbálni egy másik, ingyenes kalkulátort, az eCalc-ot.

Windows Search

A Vistában már fut a Windows integrált keresője, amellyel programokat, dokumentumokat, elektronikus leveleket és más anyagokat egyaránt gyorsan megtalálhatunk. A Windows 7 keresője egy lehelettel még jobban beépül a rendszerbe, és a Librarykkel is szorosan együttműködik.
Az új integrált kereső leginkább az XP-tulajdonosoknak hiányozhat. Nekik viszont ott a Copernic Desktop Search, amely indexeli a merevlemezen lévő összes e-mailt, dokumentumot és médiafájlt, és bármit gyorsan megtalál. A Vista és Windows 7 alatt is érdemes kipróbálni, mivel jóval több fájltípust támogat, mint a Windows keresője.

Windows XP Mode

A Vista 2007-es bemutatkozásakor rengeteg gond adódott a szoftverek inkompatibilitásából. A Windows 7 esetében a Microsoft már jóval előrelátóbb volt, és kifejlesztett Windows XP Mode elnevezésű kiegészítőt, amely virtuális XP-környezetben futtatja a régi programokat, így garantálja a kompatibilitásukat.

A Microsoft az XP Mode-ot elsősorban üzleti felhasználóknak hozta létre (náluk igazán húsbavágó az alkalmazások kompatibilitása), és a kiegészítő eleve csak a Windows 7 Professional, Ultimate és Enterprise változatokban hozzáférhető. Ha a Vistában dolgozunk, és még mindig kompatibilitási problémákkal küzdünk, próbáljuk ki a Microsoft Virtual PC 2007-et. Az ingyenes letöltés nagyjából ugyanazt nyújtja, mint az XP Mode (amely lényegében nem más, mint a Virtual PC speciális változata). Azonban vigyázat, a program – ezt a Microsoft maga is elismeri – nem működik egyes netbookokon és más új rendszereken. Alternatív megoldás lehet a VirtualBox, illetve a téma „klasszikusa”, a fizetős VMware Workstation, illetve az ingyenes VMware Player.

Internet Explorer 8

Akármit is mondjanak a Firefox-imádók, az Internet Explorer 8-cal igenis számolni kell. Gyorsabb és biztonságosabb, mint a korábbi változat, és olyan újszerű szolgáltatásokat nyújt, mint a Web Slice-ok, amelyekkel a Kedvencek sávból követhetjük nyomon a rendszeresen frissülő weboldalakat, illetve alaposan megemelt szintű biztonsággal bolyonghatunk a ma már egyre veszélyesebbé váló neten.

Az Internet Explorer 8 XP és Vista alatt is fut, és a www.microsoft.com/ie címről szedhető le - viszont a Vista-felhasználók egy részének letöltenie se kell, mert a Windows Update automatikusan behozza.

A sorozat következő részében a megjelenést és a rendszer használatát érintő változásokat vesszük sorra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.