Hirdetés

Windows 7 + HTPC: az új Windows a nappaliba költözik



|

Teszteltük a Microsoft kísérleti Windows 7-es házimozi PC-jét: változik, amit eddig az otthoni médiaközpontról és a szórakoztató-elektronikáról gondoltunk. Így tévézünk pár év múlva?

Hirdetés

A digitális televíziózás elterjedésével hazánkban is tömegesen megjelentek a nappalikban a set-top-boxok. Jelentős részük csupán az analóg jelek átalakítását végzi, míg más típusok az internetre csatlakozva képesek korlátozottan pluszszolgáltatásokat nyújtani, merevlemezükön tárolni a felvett műsorokat, valamint „késleltetni” az adásokat. E készülékek hátránya azonban, hogy csak egyirányú információáramlásra képesek, beállításukat a szolgáltató cégek végzik, s a fogyasztóknak kevés lehetőségük van a bővítésükre, új programok telepítésére. Velük ellentétben az otthoni számítógépeken viszont filmeket nézhetünk, zenéket hallgathatunk, rendezhetjük a képeinket, s szörfölhetünk a különböző webes szolgáltatások között.

win7_htpc1.jpg

Basic, High-End és Premium konfiguráció


Az internetre pedig egyre több videó kerül fel nagy felbontásban, miközben a HD-képes tévék tulajdonosai (sokszor joggal) panaszkodnak amiatt, hogy nem tudják készülékük képességeit kihasználni. Vagyis összességében kétségtelenül sokkal nagyobb szabadságot élveznek napjainkban a számítógép előtt ülők, mint a nappaliban tévéző társaik.


PC új szerepben

Körülbelül ez a felismerés vezetett anno a HTPC-k (Home Theater PC) megszületéséhez. Miért ne költöztetnénk számítógépünket a nappaliba, amikor minden adott hozzá? Ma már kis összegből összerakhatunk egy olyan konfigurációt, amely képes mindezt kiszolgálni. Kell egy jó alaplap, egy jó hangkártya, egy HDMI-csatlakozóval ellátott, HD-minőségű képet produkáló videokártya és a többi szükséges alkatrész. Gyakorlatilag így egy mindenes médiaközpontra tehetünk szert, ami ráadásul bizonyos esetekben még olcsóbb is lehet, mintha az általa kiváltott eszközöket külön-külön szereznénk be. Egy így összeállított gép ezen túl alkalmas bármilyen formátumú multimédiás állomány lejátszására és tárolására, könnyen kezelhető, hálózatba kapcsolható, és az internetre kötve még pluszszolgáltatásokat is nyújt.

A hardveren túl persze szükség van egy HTPC-konfigurációt támogató operációs rendszerre, illetve alkalmazásra is, hogy egy jól áttekinthető felület segítségével egyszerűen, lehetőleg klaviatúra és egér használata nélkül kezelhessük gépünket. A Microsoft rendszereiben erre kínál megoldást a Windows Media Center, amely képes mindarra, amely egy házimozis PC használatához leginkább szükséges.

win7_htpc6.jpg

A nappali új központja


Áttörést hozhat a Windows 7

Habár minden adott, hazánkban eddig mégsem terjedtek el a Windows Media Centeren alapuló HTPC-k. Az XP-ben debütáló Media Center hazai tömeges alkalmazására ugyanis anno 2001 tájékán még nem érett meg a piac, így néhány hazai HTPC-építőn kívül csak kevesen használták az operációs rendszer e funkcióját. Eközben a fejlettebb Amerikai Egyesült Államokban jóval népszerűbb volt az alkalmazás, amit jól jellemez, hogy a Windows XP rendelkezik egy erre a célra kialakított Media Center Edition kiadással is, igaz, ebből magyar nyelvű nem készült. A Windows Vista megjelenésekor egy másik probléma jelentkezett: bár a piac már inkább felkészült a HTPC-k megjelenésére, a Vista magyarítva is lett, az operációs rendszer gépigénye miatt költséges lett volna a házimozi PC-k gyártása.

A Windows 7 megjelenése viszont fordulatot hozhat, hiszen a piac egyrészt már valószínűleg készen áll a HTPC-k tömegesen megjelenésére. Másrészt az operációs rendszer javított, optimalizált kódja miatt már körülbelül egy notebook áráért összeszerelhető egy Windows 7 Media Centerrel felvértezett jobb konfiguráció. Vagyis joggal remélhető, hogy az új operációs rendszer megjelenésével lendületbe jöhet a házimozis PC-piac.


Az első fecske


Főként azért, mert a hazai Microsoft eltökélte, hogy nagy lökést ad a hazai HTPC-piacnak. Tervük szerint ugyanis hamarosan a boltok polcain is megjelenhetnek a Windows 7-tel előtelepített kész konfigurációk. A szoftvercég, a ComputerMode és a Sky Interactive csapata által készített prototípust elsőként próbálhattunk ki, s tapasztalataink szerint már nem kell sok ahhoz, hogy valóban egy kész termékről beszélhessünk. A demógéppel ugyanis webszolgáltatások között kutakodtunk, HD-felbontású filmeket néztünk, online rádiót hallgattunk, sakkoztunk és egy szomszédos szobában lévő PC-ről hallgattuk a zenét a nappaliban lévő tévén.


Mindezt szinte nagyobb fennakadás nélkül. Habár demógépről van szó, az egyedileg épített, Windows 7 RC-vel telepített gép mégis meglehetősen stabilan dolgozott, s a rajta található operációs rendszer egyszer sem produkált kék halált.

A HTPC-t immmár felkészítették arra, hogy a lehető legnagyobb felhasználói élményt nyújtsa. Helyet kapott benne egy Blu-Ray lejátszó, egy 7.1 csatornás Asus Xonar 1.3 hangkártya, amely Dolby TrueHD, a Dolby Digital Plus és DTS-HD támogatással is rendelkezik, valamint egy Intel média alaplap, amelynek az integrált videokártyája garantálja a HD képminőséget. A ComputerMode által összeállított gépen ráadásul sikerült a HTPC-k legnagyobb problémáját is orvosolni. Nevezetesen a zajcsökkentést, így az általunk használt gép halkan ciripelt, egyáltalán nem zavarva a házimozizás élményét.

 

win7_htpc4.jpg

YouTube a nappaliban

A Windows Media Centerrel ráadásul szinte eltüntethettük a szemünk elől az operációs rendszert. Az alkalmazáshoz készült távirányító segítségével nem volt szükségünk egér és klaviatúra használatára – igaz, ha szükséges, bármikor csatlakoztathatjuk ezeket a géphez. A programban ezenfelül beállíthatjuk, hogy a Windows betöltődésekor a program automatikusan elinduljon-e vagy sem. Vagyis ha a gépet csak aludni küldjük, akkor végfelhasználóként csak egy gyorsan betöltődő Media Centerrel fogunk találkozni, miközben a Windows 7 szinte láthatatlanul ott zakatol alatta.

Kísérleti géphez méltóan a tesztelt HTPC-ben mér megtalálhatóak voltak olyan egyedi hazai modulok is, mint a Sky Interactive által fejlesztett – egyelőre még nem publikus – myshowroom.tv webszolgáltatásának pluginje is. A cél egyértelműen az, hogy a hazai konfigurációk megjelenésével egy időben már elérhetőek legyenek olyan szolgáltatások is, amelyek kifejezetten a magyar piacra készültek. Természetesen ezenfelül olyan népszerű külföldi tartalmak is szerepelnek a rendszeren belül, mint a Youtube és az MSN Soapbox webszolgáltatása, valamint néhány médium videós RSS-csatornája is.


iWiW a TV-ben


S ez még csak a jéghegy csúcsa, hiszen a Windows Media Center nem csupán alkalmazás, hanem egy platform is. Magyarán a Visual Studio segítségével egyszerűen készíthetőek rá további beépülő modulok is. Gyakorlatilag ennek köszönhetően bármely weboldal felkészíthető Windows Media Center-kompatibilis szolgáltatás nyújtására. Létrehozható olyan program, amely egy általunk preferált oldaltól információkat kér le, s azokat megjeleníti a tévénken. Így például egy erre a célra írt felületen megtekinthetjük például iWiW-, vagy Facebook-profilunkat, elolvashatjuk a leveleinket, vagy akár böngészhetünk a last.fm-en. Ezek mind csak hipotézisek, de a technológia adott hozzá.

Persze a HTPC-t a felhasználók leginkább zenehallgatásra, kedvenc képeik megtekintésére, tévézésre és mozizásra használják, ami alaphelyzetben már mind a Windows Media Center része. Segítségével egyszerűen böngészhetünk a gép háttértárán lévő képek, zenék és filmek között, internet-hozzáféréssel akár online rádiót is hallgathatunk. Ráadásul a rendszer részét képező tévétunerrel a televíziós csatornák adásait is megtekinthetjük, amelyek műsorait egyszerűen rögzíthetjük a gép háttértárára, hogy később újra megtekintsük őket.

 

win7_htpc9.jpg

Akcióban a Smooth Streaming


Tapasztalataink szerint a Windows Media Center vistás elődjéhez képest alapfunkcióiban is sokat változott. Gyorsabban indexeli a fájlokat, egyszerűbbé teszi a zenelejátszást, s jóval több formátumtámogatást tartalmaz, hiszen gyakorlatilag a legtöbb videót lejátssza. Felkészítették ezenfelül már a HomeGroupok kezelésére is, amelyekkel pillanatok alatt elérhetjük az asztali gépünkön tárolt médiaállományokat, hogy azokat a nappaliban lévő tévén játsszuk le.

A webről letöltött videókat egyelőre még hosszas előre töltéssel (gyorsítótárazással) kezeli a rendszer, később az integrált Silverlight Smooth Streaming technológiának köszönhetően már nem kell a nagyobb (a HD-s) felbontású videók esetén hosszasan várnunk a média betöltődésére, hiszen a Windows Media Center azonnal elindítja majd azokat kisebb felbontásban, amit folyamatosan növel az adatfolyam letöltődésével. Ennek köszönhetően nem kell hosszasan várakoznunk, s Bátorfi Zsolt, a Microsoft kiemelt rendszermérnökének elmondása alapján ezen ok miatt nem is szükséges nagyobb sávszélesség a megfelelő felhasználói élményhez. (A Smooth Streaming a gyakorlatban a www.iis.net/media/experiencesmoothstreaming oldalon próbálható ki.)


Hamarosan megjelenik

Végezetül fontos kihangsúlyoznunk, hogy az általunk tesztelt gép high-end kiadásnak felel meg, amely mellett elérhető lesz körülbelül egy jobb netbook áráért egy szerényebb képességű Basic változat is. Persze a türelmetlenebbek hozzákezdhetnek saját HTPC-jük építéséhez, de annak legyenek tudatában, hogy a megfelelő ház kiválasztása és a zajcsökkentés nem egyszerű feladat. Nekik azt javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot a ComputerMode csapatával, a többiek pedig már dörzsölhetik a kezüket, hiszen hamarosan a boltok polcain is megjelenhetnek az első hazai szolgáltatásokkal felvértezett Windows 7-es házimozis PC-k.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.