Hirdetés

Windows 8.1 Update 1 - Az egér visszavág

|

Fehér zászlóval kopogtat a Windows 8.1 első frissítése. A Microsoft az operációs rendszerében a háttérbe zavarta a csempéket, hogy így elnyerhesse a klasszikus Windows-hívek kegyeit.

Hirdetés

Megbukott a redmondi szoftvercég forradalma. Nem tudták átalakítani a Windows 8 csempéi a felhasználói szokásokat, az emberek nem ugrottak rá a platformmal felszerelt hibridekre és érintőkijelzős gépekre, illetve még a modern alkalmazáskínálat sem bővült olyan ütemben, mint ahogyan azt korábban remélték. Az új operációs rendszerrel a Microsoft erőből akarta átalakítani az egész PC-iparágat. Tervük öt-hat évvel ezelőtt talán még működhetett volna, de most Steve Ballmer csapatának azzal kellett szembesülnie, hogy hiába próbálják tolni a piacot, az nem arra mozdul, amerre kellett volna. Kifelejtettek ugyanis néhány változót az egyenletből: az egyre fejlettebb Androidot, a felhasználói igények átalakulását, valamint két házon belüli konkurenst, az XP-t és a Windows 7-et.

Hirdetés

Egyik megy, a másik jön

Az egyik belső ellenséget már kiiktatták, illetve egészen pontosan az eredeti terveknek megfelelően nyugdíjazták. Minő véletlen, hogy az XP búcsúztatásával egyidőben megérkezett a Windows 8.1 első frissítése, amely a felhasználók nézőpontjából előrelépésnek tekinthető – hiszen azt kapjuk, amit a többség kért –, a Microsoft szemszögéből viszont meghátrálásnak. A frissítés ugyanis még nagyobb szerepet ad az asztalnak, és az egérnek, így immár a hagyományos felület alá rendelték a modern Kezdőképernyőt, míg a Windows 8 megjelenésekor pont fordított volt a helyzet. Miközben a platform születésekor az érintéssel történő vezérlésre tették a hangsúlyt, most az egér és klaviatúra alapú navigálás került előtérbe, mivel felismerték, hogy az emberek zöme még a klasszikus módszerrel navigál a rendszerben, így a többségnek a frissítéssel kényelmesebb lesz a rendszer használata. Sajnos a megoldás nem tökéletes, emiatt a frissítésre inkább a foltozgatás szó illik, hiszen az „ablakosított” modern applikációk és helyi menüvel ellátott Kezdőképernyő miatt az összhatás olyan, mint tehénen a gatya. Habár funkcionálisan jól működik a párosítás, de koherenciára legalább a Windows 9-ig várnunk kell.

Helyreáll a világ rendje

Vélhetően nem is a jelenlegi legjobb rendszer megalkotása volt a Microsoft célja, hanem a tűzoltás, a Windows XP-ről váltók minél nagyobb arányú átcsábítása. A frissítéssel ez már könnyebbé vált, mivel a 8.1 Update 1 képes érzékelni a hardveres környezetét, és ahhoz hangolni beállításait.

Ennek megfelelően érintőkijelző nélküli noteszgépeknél a platform alapértelmezetten az Asztalra bootol (amit a tálca beállításainál bármikor átállíthatunk), azaz sokkal könnyebb elkerülni a Kezdőképernyőt. Sőt a modern, csempés applikációkat is hagyományos felülethez igazították, amelynek megfelelően már letűzhetőek a tálcára, illetve a felső sávjukba egy minimalizáló és bezáró gomb került.

A klasszikus felületről a helyi menüt is átültették, így a régi motoros windowsosoknak is ismerős lesz, nem kell valami újat megtanulniuk. A Microsoft ezen felül több mint kétszáz ponton optimalizálta a rendszer erőforrás-igényét, így az új belépőknek csak 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájt szabad tárterületet kell biztosítaniuk. Az alacsonyabb gépigény nemcsak a régebbi, hanem az új alsókategóriás eszközöknek is megnyithatja az utat, és ez az a tulajdonság, amelyet a már meglévő táblás Windows 8 felhasználók is örömmel fognak fogadni. Ám e frissítés nem a modern felület híveinek készült, hanem a régi felület rajongóinak, akiknek kétségtelenül barátságosabb lesz a forradalmárnak indult, majd megszelídült operációs rendszer, ami új formájában megpróbál minden felhasználói igénynek megfelelni.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.