Hirdetés

Windows 8.1 Update 1 - Az egér visszavág



|

Fehér zászlóval kopogtat a Windows 8.1 első frissítése. A Microsoft az operációs rendszerében a háttérbe zavarta a csempéket, hogy így elnyerhesse a klasszikus Windows-hívek kegyeit.

Hirdetés

Megbukott a redmondi szoftvercég forradalma. Nem tudták átalakítani a Windows 8 csempéi a felhasználói szokásokat, az emberek nem ugrottak rá a platformmal felszerelt hibridekre és érintőkijelzős gépekre, illetve még a modern alkalmazáskínálat sem bővült olyan ütemben, mint ahogyan azt korábban remélték. Az új operációs rendszerrel a Microsoft erőből akarta átalakítani az egész PC-iparágat. Tervük öt-hat évvel ezelőtt talán még működhetett volna, de most Steve Ballmer csapatának azzal kellett szembesülnie, hogy hiába próbálják tolni a piacot, az nem arra mozdul, amerre kellett volna. Kifelejtettek ugyanis néhány változót az egyenletből: az egyre fejlettebb Androidot, a felhasználói igények átalakulását, valamint két házon belüli konkurenst, az XP-t és a Windows 7-et.

Hirdetés

Egyik megy, a másik jön

Az egyik belső ellenséget már kiiktatták, illetve egészen pontosan az eredeti terveknek megfelelően nyugdíjazták. Minő véletlen, hogy az XP búcsúztatásával egyidőben megérkezett a Windows 8.1 első frissítése, amely a felhasználók nézőpontjából előrelépésnek tekinthető – hiszen azt kapjuk, amit a többség kért –, a Microsoft szemszögéből viszont meghátrálásnak. A frissítés ugyanis még nagyobb szerepet ad az asztalnak, és az egérnek, így immár a hagyományos felület alá rendelték a modern Kezdőképernyőt, míg a Windows 8 megjelenésekor pont fordított volt a helyzet. Miközben a platform születésekor az érintéssel történő vezérlésre tették a hangsúlyt, most az egér és klaviatúra alapú navigálás került előtérbe, mivel felismerték, hogy az emberek zöme még a klasszikus módszerrel navigál a rendszerben, így a többségnek a frissítéssel kényelmesebb lesz a rendszer használata. Sajnos a megoldás nem tökéletes, emiatt a frissítésre inkább a foltozgatás szó illik, hiszen az „ablakosított” modern applikációk és helyi menüvel ellátott Kezdőképernyő miatt az összhatás olyan, mint tehénen a gatya. Habár funkcionálisan jól működik a párosítás, de koherenciára legalább a Windows 9-ig várnunk kell.

Helyreáll a világ rendje

Vélhetően nem is a jelenlegi legjobb rendszer megalkotása volt a Microsoft célja, hanem a tűzoltás, a Windows XP-ről váltók minél nagyobb arányú átcsábítása. A frissítéssel ez már könnyebbé vált, mivel a 8.1 Update 1 képes érzékelni a hardveres környezetét, és ahhoz hangolni beállításait.

Ennek megfelelően érintőkijelző nélküli noteszgépeknél a platform alapértelmezetten az Asztalra bootol (amit a tálca beállításainál bármikor átállíthatunk), azaz sokkal könnyebb elkerülni a Kezdőképernyőt. Sőt a modern, csempés applikációkat is hagyományos felülethez igazították, amelynek megfelelően már letűzhetőek a tálcára, illetve a felső sávjukba egy minimalizáló és bezáró gomb került.

A klasszikus felületről a helyi menüt is átültették, így a régi motoros windowsosoknak is ismerős lesz, nem kell valami újat megtanulniuk. A Microsoft ezen felül több mint kétszáz ponton optimalizálta a rendszer erőforrás-igényét, így az új belépőknek csak 1 gigabájt RAM-ot és 16 gigabájt szabad tárterületet kell biztosítaniuk. Az alacsonyabb gépigény nemcsak a régebbi, hanem az új alsókategóriás eszközöknek is megnyithatja az utat, és ez az a tulajdonság, amelyet a már meglévő táblás Windows 8 felhasználók is örömmel fognak fogadni. Ám e frissítés nem a modern felület híveinek készült, hanem a régi felület rajongóinak, akiknek kétségtelenül barátságosabb lesz a forradalmárnak indult, majd megszelídült operációs rendszer, ami új formájában megpróbál minden felhasználói igénynek megfelelni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.