Hirdetés

Windows Blue: ördög a részletekben



|

Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a szervizcsomagról.

Hirdetés

A Windows 8 és Windows RT hónapok óta pletykált Blue frissítésének hivatalos leleplezéséig állítólag már nincs sok idő hátra, ám a múlt hétvégén egyesek örömére, mások bánatára kiszivárgott egy friss build a rendszerből. A belső használatra szánt verzió funkcionalitás szempontjából vélhetően nagyon közel áll a hamarosan publikusan bemutatkozó kiadáshoz, így mindenképp érdemes időt szentelni az újdonságainak megismerésére.


Összességében elmondható, hogy a Blue-val a Microsoft célja a Windows 8/RT legsúlyosabb problémáinak orvoslása, nem hatalmas egyéni újdonságokat hozó foltozásról van szó. Ettől függetlenül a szoftverről folyamatosan érkező információkat követve a Blue mégis kifejezetten jelentősnek tűnik, ugyanis brutális mennyiségű apró-cseprő újdonság került bele, amelyek együtt sokat nyomnak a latban.


Modern felület

Első pillantásra a Blue modern felülete nem változott sokat, ám a csempéi az eddigi közepes és nagy mellett már kicsire is méretezhetőek, amely jól jöhet az irgalmatlan mennyiségű programot használók számára. Érdekes módon az Asztal csempéje extra nagy méretűre kapcsolható, ennek a célja egyrészt a jobb láthatóság elérése, másrészt pedig a háttérkép megjelenik a csempén, így a modern felület változatosabban és esztétikusabban néz ki. A csempék rendezéséhez és csoportosításához a Blue-tól kezdve elsőként már rá kell kattintani / tapintani az alsó vezérlőcsíkon lévő személyre szabás lehetőségre.


Újdonság még, hogy a leánykori nevén Metro UI kinézete a Vezérlősávból az eddiginél jobban testre szabhatóbbá vált, teljesen szabadon lehet állítgatni a háttér és kiemelés színét. A megújult Snap funkcionalitással végre az egymás mellé behelyezett modern programok közt fele-fele arányban feloszthatóvá vált a képernyő, a monitor felbontásától függően pedig akár négy program is betűzhető egymás mellé. A beszámolók alapján az egyre népszerűbb 1920×1080 pixeles felbontás esetén csak három szoftver „snappelésére” van lehetőség.


Gépház

A modern grafikus felület vezérlőpultja rengeteg aprósággal bővült: van benne keresőmező, a kezdőlapján a gyakran használt beállítások kerülnek listázásra, a záróképernyőn bekapcsolható a kamera elérése, továbbá ugyanitt feltűnt a „képkeret” lehetőség is (egyelőre nem nyilvánvaló, hogy ekkor digitális képkeretté változik-e tablet, azaz a lockscreen megjelenésekor nem kapcsolódik ki a panel háttérvilágítása, de a névből ítélve erről lehet szó).


A Gépházból végre állíthatóvá váltak a monitor tulajdonságai (pl.: felbontás, orientáció), a SkyDrive integrációnak hála elvileg automatikus biztonsági másolatokat lehet majd feltölteni egyes adatokról a felhőbe, a fotók és videók szinkronizációja pedig teljesen automatikusra kapcsolható. Nagy mértékben nőtt a magánélet védelmével kapcsolatos (privacy) beállítások mennyisége, megjelent az eszközök hozzáadásának és eltávolításának lehetősége, vezérelhetővé vált az automatikus lejátszás, beállíthatóak az alapértelmezett programok, kezelhetőek a VPN és proxy kapcsolatok.


A metrós alkalmazások külön lapot kaptak, ahol megtekinthető a méretük, továbbá programonként állítható az általuk küldött értesítések megjelenítésének időszaka (tehát például a 6-21 órás időszakon kívül ne zaklasson a Posta). Az eddig felsoroltak csak a jéghegy csúcsát képezik, rengeteg apróság került a Gépházba.


Programok

A kiszivárgott Windows Blue verzióban négy teljesen új program kapott helyet: az Alarm szoftverrel végtelen számú, igény esetén ismétlődő riasztást lehet kezelni, a tudományos számológép képes mértékegységek közti átváltásra is, a hangrögzítőhöz nincs mit hozzáfűzni, végül pedig egy Movie Maker alternatíva is helyet kapott a Blue-ban – utóbbi lenne a legérdekesebb, ám egyelőre a videók feliratozásán túl semmire sem használható. A hírek szerint egyébként modern felületű fájlkezelő is kerülhet majd az operációs rendszerbe.


Az utolsó megemlítendő újítást az Internet Explorer 11 jelenti: a webböngésző szabványtámogatás szempontjából elvileg nem javult a 10-es verzióhoz képest, ám lehetőség lesz vele a megnyitott fülek számítógépek közti szinkronizálására, továbbá Firefoxnak is tudja álcázni magát.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.