Hirdetés

Windows Blue: ördög a részletekben

|

Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a szervizcsomagról.

Hirdetés

A Windows 8 és Windows RT hónapok óta pletykált Blue frissítésének hivatalos leleplezéséig állítólag már nincs sok idő hátra, ám a múlt hétvégén egyesek örömére, mások bánatára kiszivárgott egy friss build a rendszerből. A belső használatra szánt verzió funkcionalitás szempontjából vélhetően nagyon közel áll a hamarosan publikusan bemutatkozó kiadáshoz, így mindenképp érdemes időt szentelni az újdonságainak megismerésére.


Összességében elmondható, hogy a Blue-val a Microsoft célja a Windows 8/RT legsúlyosabb problémáinak orvoslása, nem hatalmas egyéni újdonságokat hozó foltozásról van szó. Ettől függetlenül a szoftverről folyamatosan érkező információkat követve a Blue mégis kifejezetten jelentősnek tűnik, ugyanis brutális mennyiségű apró-cseprő újdonság került bele, amelyek együtt sokat nyomnak a latban.


Modern felület

Első pillantásra a Blue modern felülete nem változott sokat, ám a csempéi az eddigi közepes és nagy mellett már kicsire is méretezhetőek, amely jól jöhet az irgalmatlan mennyiségű programot használók számára. Érdekes módon az Asztal csempéje extra nagy méretűre kapcsolható, ennek a célja egyrészt a jobb láthatóság elérése, másrészt pedig a háttérkép megjelenik a csempén, így a modern felület változatosabban és esztétikusabban néz ki. A csempék rendezéséhez és csoportosításához a Blue-tól kezdve elsőként már rá kell kattintani / tapintani az alsó vezérlőcsíkon lévő személyre szabás lehetőségre.


Újdonság még, hogy a leánykori nevén Metro UI kinézete a Vezérlősávból az eddiginél jobban testre szabhatóbbá vált, teljesen szabadon lehet állítgatni a háttér és kiemelés színét. A megújult Snap funkcionalitással végre az egymás mellé behelyezett modern programok közt fele-fele arányban feloszthatóvá vált a képernyő, a monitor felbontásától függően pedig akár négy program is betűzhető egymás mellé. A beszámolók alapján az egyre népszerűbb 1920×1080 pixeles felbontás esetén csak három szoftver „snappelésére” van lehetőség.


Gépház

A modern grafikus felület vezérlőpultja rengeteg aprósággal bővült: van benne keresőmező, a kezdőlapján a gyakran használt beállítások kerülnek listázásra, a záróképernyőn bekapcsolható a kamera elérése, továbbá ugyanitt feltűnt a „képkeret” lehetőség is (egyelőre nem nyilvánvaló, hogy ekkor digitális képkeretté változik-e tablet, azaz a lockscreen megjelenésekor nem kapcsolódik ki a panel háttérvilágítása, de a névből ítélve erről lehet szó).


A Gépházból végre állíthatóvá váltak a monitor tulajdonságai (pl.: felbontás, orientáció), a SkyDrive integrációnak hála elvileg automatikus biztonsági másolatokat lehet majd feltölteni egyes adatokról a felhőbe, a fotók és videók szinkronizációja pedig teljesen automatikusra kapcsolható. Nagy mértékben nőtt a magánélet védelmével kapcsolatos (privacy) beállítások mennyisége, megjelent az eszközök hozzáadásának és eltávolításának lehetősége, vezérelhetővé vált az automatikus lejátszás, beállíthatóak az alapértelmezett programok, kezelhetőek a VPN és proxy kapcsolatok.


A metrós alkalmazások külön lapot kaptak, ahol megtekinthető a méretük, továbbá programonként állítható az általuk küldött értesítések megjelenítésének időszaka (tehát például a 6-21 órás időszakon kívül ne zaklasson a Posta). Az eddig felsoroltak csak a jéghegy csúcsát képezik, rengeteg apróság került a Gépházba.


Programok

A kiszivárgott Windows Blue verzióban négy teljesen új program kapott helyet: az Alarm szoftverrel végtelen számú, igény esetén ismétlődő riasztást lehet kezelni, a tudományos számológép képes mértékegységek közti átváltásra is, a hangrögzítőhöz nincs mit hozzáfűzni, végül pedig egy Movie Maker alternatíva is helyet kapott a Blue-ban – utóbbi lenne a legérdekesebb, ám egyelőre a videók feliratozásán túl semmire sem használható. A hírek szerint egyébként modern felületű fájlkezelő is kerülhet majd az operációs rendszerbe.


Az utolsó megemlítendő újítást az Internet Explorer 11 jelenti: a webböngésző szabványtámogatás szempontjából elvileg nem javult a 10-es verzióhoz képest, ám lehetőség lesz vele a megnyitott fülek számítógépek közti szinkronizálására, továbbá Firefoxnak is tudja álcázni magát.

Komolyabban érdekel az IT? Informatikai, infokommunikációs döntéshozóknak szóló híreinket és elemzéseinket itt találod.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://pcworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.