Hirdetés

Windows Genuine Advantage – a szabadulás útja



|

A sajtó és az internetes levelezőlisták tele vannak a Windows Genuine Advantage-ról, azaz a WGA-ról szóló hírekkel és álhírekkel. Kémprogram-e vagy sem, ez a leggyakoribb kérdés. Kevés szó esik arról, hogyan szabadulhatunk meg tőle.

Hirdetés

Mielőtt bárki is a Registry piszkálásába kezdene, tisztázzunk egy dolgot: a WGA két különböző dolgot jelent, nem feltétlen káros mindkét komponens.

Az első komponens a WGA Validation Tool, ez sosem megy ki magától az internetre. Ez az az eszköz, ami engedélyünk után hazajelenti a Microsoftnak Windowsunk legális voltát, amikor egy, csak a legális felhasználóknak szánt dolgot akarunk letölteni a cég oldalairól. A Microsoft jelenleg a kritikus frissítések letöltését nem köti rendszerünk legális voltához, csak néhány ügyes felhasználói program letöltésekor kívánja azt meg. Ha a WGA Validation Toolt kirúgjuk a gépről, e hasznos programok letöltése nem fog működni addig, amíg újra vissza nem kerül a gépre.

A vitatott hasznú komponens a WGA Notification Tool. Meghatározott időnként hazaszól a Microsoftnak, lejelentve gépünk főbb hardver komponenseit. Ha egy adott termékkulcson a termékkulcs licencében meghatározott számnál több különböző gépet talál a Microsoft, az adott termékkulcsot előbb-utóbb le fogja tiltani. Általában a következő szervizcsomag már nem fog települni az engedélyezettnél többször használt termékkulccsal, illetve a korábban jelzett apróbb segédprogramokról is le kell mondanunk.

A nemzetközi vita igazából nem is a kódletiltás lehetősége miatt pattant ki, hanem azért, mert a WGA Notification Tool a felhasználók tudta nélkül működik. Egyesek szerint minden, ami a tudtunk nélkül kommunikál, kémprogram. Ebben van valami igazság, hiszen a felhasználó tudta nélkül működő programok egyben biztonsági rést is jelentenek: amelyik kapuról nem tud a felhasználó, ott bármi más is bejöhet. A WGA Notification Tool esetében is így van sajnos; már megjelentek az első kártevők, amik magukat a WGA Notification Toolnak álcázva, annak kiskapuján keresztül szeretnének betörni a rendszerbe.

Mit lehet tenni, ha meg szeretnénk szabadulni e kiskaputól? Első megoldás egy tűzfalprogram használata, ami nem engedi a WGA Notification Tool kommunikációját. Az XP belső tűzfala sajnos erre alkalmatlan, feltétlen külső alkalmazás után kell néznünk.

A tűzfalak beállítása sok felhasználó számára misztikus dolog, nem szeretnek vele bajlódni. Nekik találták ki a RemoveWGA programot. A RemoveWGA természetesen nem csak tiltani, de detektálni is tud. Képes jelezni, ha a WGA Notification Tool nincs fent a gépünkön – ettől a WGA Validation Tool még ott lehet. Ha mégis megtalálná, el tudjuk vele azt távolítani. A gond csak az, hogy a Windows automatikus update funkciója időről időre visszateszi a WGA Notification Toolt a gépünkre. Ha ezt nem akarjuk, jobb ha az automatikus frissítéseket kiiktatjuk és áttérünk kézi indítású frissítésre, majd ezek után a RemoveWGA program ismételt futtatására.

Mivel a RemoveWGA program nem Microsoft gyártmány, amolyan próba-szerencse alapon összetákolt alkalmazás, gondok is lehetnek a használatával: érdemes mindig a legújabb változatát használni, mert az újabb WGA Notification Tool megjelentekor a régebbi RemoveWGA akár rendszerlefagyást is okozhat. Közismert a RemoveWGA összeférhetetlensége a házilag átbütykölt uxtheme.dll-lel is. Ha Windowsunk kinézetét egy ilyen módosított dll-fájl segítségével változtatjuk meg, érdemes inkább a RemoveWGA_noxptheme.exe programot futtatnunk.

A Microsoftot jelenleg is sokan támadják a WGA Notification Tool működése miatt – még per is folyik ellene –, emiatt várható, hogy előbb-utóbb elfogadható megoldást is talál a Windowsok legalitásának ellenőrzésére. Mi addig is megbízható antivírus- és tűzfalszoftverek használatát javasoljuk, hogy semmilyen károkozó se tudjon a WGA „hátán belovagolni” rendszerünkbe.

Bata László





Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.