Hirdetés

Windows Vista változatok



|

A Windows Vista világszerte nyolc különféle csomagban jelenik meg, ami a korábbi Windows verziókhoz képest alaposan megnehezíti a választást. Lássuk, mire kell figyelnünk a vásárlásnál!

Hirdetés

A Vistában az XP-ből ismert funkciók átcsoportosultak, a Media Center- és a Tablet PC-szolgáltatások már a rendszer szerves részét képezik. A termékskála bővült, és a következő Vista-változatok közül válogathatunk: Starter Edition, Home Basic, Home Premium, Business, Enterprise és Ultimate, valamint a speciális „N” kiadás. Már csak az a kérdés, hogy a bőség zavarában melyik lesz számunkra az ideális.

 

 

vhb.jpg
Windows Vista Home Basic

Ez a hazánkban kapható legolcsóbb, régebbi gépeken is elinduló, belépőszintű Vista. Ez a kiadás váltja le az XP Home Editiont. Elsősorban az otthoni munkákra ajánlhatjuk, ahol nem elengedhetetlen a multimédiás külső és funkciók, „mindössze” egy stabil, megbízható rendszert szeretnénk. A biztonsági funkciók már itt is megtalálhatók, mint például a Defender vagy a tűzfal, az Internet Explorer 7-es verziója, valamint a megújult, reklámszűrővel is ellátott Windows Mail. Az indexelt kereső sem hiányzik belőle, ahogy a Windows Fotótárról vagy a Media Player 11-es verziójáról sem kell lemondanunk. A Windows Movie Maker alapverziója ugyancsak a rendszer része, és részlegesen még a hordozható számítógépekhez kifejlesztett Mobilközpontot is használhatjuk. Csintalan gyermekeink számítógépes tevékenységének szabályozására és figyelésére igénybe vehetjük a Szülői felügyeletet is. Az adatokat a Windows Cardspace segítségével tárolhatjuk, a rendszer gyorsaságát a ReadyDrive és ReadyBoost használatával növelhetjük meg. Természetesen a .NET 3.0 keretrendszer is megtalálható már ebben a változatban. Azoknak javasoljuk ezt a verziót, akik a Windows megbízhatóságát és erejét egyszerűbb konfigurációkon szeretnék élvezni.

 

 

vhp.jpg
Windows Vista Home Premium

Otthoni, elsősorban játékra és multimédiás felhasználásra használt gépekre ez az ideális választás. A DirectX 9-es és újabb verziójú videokártyák megjelenítési képességeit maximálisan kiaknázhatjuk vele, az új Aero felület pedig sokkal szebb megjelenést kölcsönöz a Vistának. A speciális effektusok és látványok nem a processzort, hanem 3D-s megjelenítőnk erejét használják fel, ezzel sem terhelve a rendszert.

 

Ebben a kiadásban már sokkal hangsúlyosabb szerepet kap a multimédia: megjelenik a Media Center, amelyen keresztül képeket, videókat, tévét is nézhetünk. Az Xbox 360 játékkonzolt is felhasználhatjuk a tévén történő megjelenítéshez, a Fotótár látványos témákkal bővült, igénybe vehetjük a Movie Maker HD verzióját, nem utolsósorban a beépített DVD-lejátszó is része a rendszernek. DVD-filmeket nemcsak nézni, hanem készíteni is tudunk a Windows DVD-készítő segítségével.

 

Nem szabad megfeledkezni a megbízható adattárolásról sem: a Home Basichez képest fejlettebb adatmentési lehetőségeink vannak, például időzítve készíthetünk biztonsági másolatokat állományainkról, akár hálózaton át is. Az érintőképernyős funkciók – Sticky Notes, Windows Jegyzetfüzet stb.– is ebben a változatban érhetők el elsőként. Ha nemcsak otthoni munkára, hanem szórakozásra is használjuk gépünket, mindenképpen ezt a verziót válasszuk!

 


 

vb.jpg
Windows Vista Business

Már a név is árulkodó: itt munkáról lesz szó. Bár az Aero felület itt is elérhető, a Home Premium multimédiás extráinak nagy része hiányzik ebből a rendszerből!

 

A lényeg a hatékonyság, a megbízhatóság, a stabilitás – minden, ami egy kisvállalat életében fontos lehet. Nem csoda, hogy ebben a verzióban bukkan fel először a két processzorfoglalat támogatása, amelynek teljes kihasználásával nagyobb számítási teljesítményhez jutunk.

 

A komplett rendszer mentése és visszaállítása, valamint az árnyékmásolatok készítése fontos egy cég életében, ahol a dokumentumok naponta változnak, ezért ezeket a szolgáltatásokat már ebbe a verzióba beépítették. A kisvállalatok részére nyújtott erőforrások, valamint a megújult faxkezelő segíti a gyorsabb munkavégzést.

 

Adataink védelmében használhatjuk a mappánként kódolható állományrendszert (EFS), míg a szülői felügyelet helyett rendszerünk védelmét a hálózati házirendre, az eszközmeghajtók felügyeleti, illetve a vezeték nélküli hálózat fejlettebb beállításaira bízhatjuk.

 

Irodáknak, kisebb munkahelyeknek ezt a kiadást ajánlhatjuk, mert olcsó, megbízható, és tényleg azt nyújtja, amire szükségünk lehet munka közben.

 

 

Windows Vista Enterprise

Ez a kiadás nem kerül a boltokba, csak a Microsoft saját vállalati kapcsolatain keresztül juthatunk hozzá. Mindenekelőtt nagyvállalatok, többkiszolgálós gépek, gépparkok esetén érdemes ezt a változatot választani. Könnyebben kezelhető, és főként olyan funkciókkal bővül a Business kiadáshoz képest, mint a BitLocker kódolás, amely komplett meghajtókat képes titkosítani és zárolni, vagy a UNIX rendszerek támogatása.

 

Még egy fontos dologban tud többet bármely kisebb üzleti vagy otthoni verzióhoz képest: többnyelvű felületet használhatunk egy gépen. Már a Windows 2000-hez is

lehetett ilyen kiegészítőt vásárolni, ami nemzetközi cégeknél, utazó ügynököknél lehet fontos szempont. Az Enterprise kiadáshoz akár 36 választható nyelvi modul is ingyen letölthető! Az angol verziókra a magyar, míg a magyar termékre az angol csomag is feltehető, és egyszerű kijelentkezéssel válthatunk át a másik nyelvre. Ráadásul nemcsak a nyelv különbözhet, hanem egyes esetekben a szolgáltatások is eltérhetnek: például a hangfelismerő csak a legelterjedtebb nyelvekhez érhető el, valamint a Windows Update szolgáltatás is más újdonságokat tölthet le. Ez a változat valóban a nagyvállalatok számára készült!

 

 

vu.jpg
Windows Vista Ultimate

A mindent tudó, az összes funkciót magában foglaló kiadás neve Ultimate lett. Képzeljük el, hogy összegyúrjuk a Home Premium multimédiás szolgáltatásait és az Enterprise vállalati robusztusságát, valamint megbízhatóságát – nos, ennek eredménye az Ultimate, némi pluszszolgáltatással körítve még. Egy dologban tud többet, mint az összes többi verzió együttvéve: a letölthető extrákban. Ezek között olyan hasznos kiegészítőket találhatunk meg, mint amiket annak idején a Plus! csomag tartalmazott: újabb játékokat, rendszerkiegészítőket, hasznos alkalmazásokat, multimédiás extrákat. A Vista megjelenésekor az Ultimate Extrák közt egy BitLocker meghajtó-előkészítő segédprogram és egy pókerjáték volt elérhető, de a fejlesztők később még bővítik a listát.

 

Sokan törekszünk a teljességre – ez a verzió is az, de igazán azoknak ajánljuk, akik ugyanazt a gépet használják szórakoztatóközpontnak és céges munkáikhoz is, hiszen a két fő termékcsoport (otthoni és céges) összes funkcióját megtaláljuk benne. Aki ezt a kiadást választja, biztosan nem érzi majd, hogy valami hiányozna rendszeréből.

 


 

A jó döntés

Mielőtt árkeresőbe indulnánk, gondoljuk végig, hogy mire van szükségünk, milyen funkciókat szeretnénk a legtöbbször használni. Ne siessük el a döntést, ugyanis a Vista egyik fontos újdonsága, hogy kisebb verzióról bármikor nagyobbra frissíthetünk. Tehát ha régebbi rendszerünket kinőttük, és egy kis megtakarított pénzünk is van, megvásárolhatjuk az eggyel nagyobb – vagy akár a legnagyobb kiadás – licencét. Például Home Basicről Home Premiumra vagy egyből Ultimate-re, Businessről pedig Ultimate-re lehet frissíteni. Ehhez mindössze bankkártyánk adatait kell megadnunk: a rendszer elvégzi a szükséges módosításokat, és kézhez kapjuk új kódunkat, anélkül, hogy elmozdultunk volna a számítógép mellől!

 

A Vista telepítőlemeze az összes 32 és 64 bites kiadást tartalmazza, tehát frissítés után új telepítőlemezre sincs szükségünk, használjuk az eredetit. Ezek ismeretében meggondolandó, hogy kiadjunk-e egy nagyobb összeget azokért a szolgáltatásokért, amelyeket nem is vennénk igénybe. A Home Basic ára bárki számára elérhető, de a Home Premiumért sem kell többet kiadni, mint amennyit, mondjuk, egy minőségi hardverért.

 

Mindannyiunk érdeke, hogy a számítógépeken legális szoftverek legyenek, hiszen a melléjük nyújtott terméktámogatást és extra letöltéseket csak ilyen esetekben tudjuk igénybe venni – továbbá az sem utolsó szempont, hogy rendszerünk megbízhatóan működjön. Tehát felesleges egyből a csúcsokat döntögetni vagy a magasabb ár miatt elfordulni a Vistától, ha úgysem használjuk ki az összes funkciót.

 

 

verzio_tabla.jpg

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.