Hirdetés

Windowsból merít ihletet az Ubuntu



|

A Click csomagformátum egy helyre másolja az alkalmazások állományait.

Hirdetés

Az iloveubuntu beszámolója szerint a meglepő módon már előtelepített Mir ablakkezelővel érkező Ubuntu 13.10-be a napokban bekerült egy szintén a Canonical által jegyzett fejlesztés. A Click névre hallgató csomagformátum a tervek szerint szimbiózisban fog élni a disztribúció által mindig is használt DEB-bel, ám jelentősen egyszerűbbé teszi majd mindenki életét.


A Click-csomagok érdekessége, hogy egyrészt az alkalmazások fejlesztői sokkal könnyebben használhatják a DEB-nél, másrészt a benne terjesztett programok állományai a Windows esetében bevett eljáráshoz hasonlóan egyetlen mappában lesznek tárolva. Ami talán ezeknél is fontosabb, hogy a clickes szoftvereket az operációs rendszer elvileg kizárólag egy erősen csökkentett jogosultságú homokozóban lesz hajlandó futtatni, így azok nem tehetnek kárt az operációs rendszerben, nem férhetnek hozzá bármihez a felhasználó Home mappájában.


Az új csomagrendszert látszólag elsősorban a mobilokon futó Ubuntu miatt találta ki a Canonical, hiszen a tervek szerint olcsón piacra kerülő ubis telefonokkal széles vásárlói kört céloznak, így feltétlenül muszáj elébe menni a bajnak – bár vélhetően a haladó és profi felhasználók sem bánják az extra védelmi vonalat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.