Hirdetés

WinUtilities 6.2



|

Sok rendszerhangoló, -tisztító és -karbantartó programmal találkozhattunk már, mégis jönnek az újabb és újabbak.

Hirdetés

Meglehetősen nehéz a WinUtilities dolga: az ingyenes alternatívák is sokat tudnak, példaként említhetnénk a TweakUI-t vagy a CCleanert, de még jó pár hasonló megoldást használhatunk. Akkor vajon miért érni meg telepítenünk ezt a programot, ami ráadásul még fizetős is? Igaz, a szerencsések egy napig ingyen juthattak hozzá, de aki lemaradt erről, talán annak is megéri kipróbálni. Még esetleg azt is megkockáztathatjuk, hogy pár ingyenes programot lecserélhetünk erre. De akkor nézzük, miért írtunk ilyen hangzatos kijelentéseket?

 

 

winutil.jpg

 

 

A karbantartás svájci bicskája

A WinUtilities nagyon sok hasznos programot foglal magában. Ha kipróbáljuk az összes lehetőséget, a Windows majdnem úgy fog ragyogni, mint új korában. Persze minden hasonló program előtt azért célszerű egy rendszermentést is készíteni, hiszen a túlzott mosás eredményeképp a kockás ingünk is fehér lehet. Szerencsére a program elég részletes beállításokat kínál mindegyik lehetőséghez, bár egy kis angol nyelvtudás nem árt a pontosabb hangoláshoz. Elsőként három tisztítóból választhatunk, attól függően, hogy a merevlemezeket, a rendszerleírót vagy az előzményeket szeretnénk-e kipucolni. Ezután jöhet a rendszer optimalizálása, amelyben megkereshetjük a dupla fájlokat (csak óvatosan keresgéljünk!), a nem élő parancsikonokat, végül optimalizálhatjuk a memóriát a rendszer kiépítésétől függően.

 

 

winutil_network.jpg

A hálózati kapcsolatunkat is optimalizálhatjuk a programban

 

 

Miután ezekkel végeztünk, jöhetnek a mélyvízi segédeszközök! Egy ablakban állíthatjuk be az indítóállományokat, az elérési útvonalakat, készíthetünk OEM-logót, kezelhetjük a gépleállást, valamint hangolhatjuk a hálózati kapcsolatokat. A BHO Removerrel kicsit óvatosan bánjunk, mert bármennyire is szeretnénk rendet tenni a böngészőnkben, elképzelhető, hogy más programok működésébe nyúlunk bele (például az IE7Próba vagy Adobe Readerbe).

 

Csak óvatosan!

A program másik felében kezdők számára elég veszélyes dolgokat is találhatunk. Egyik a Process Manager, amelyben a Windows Feladatkezelőjéhez hasonlóan láthatjuk a folyamatokat, de a listában kicsit elmerülve megtudhatjuk, melyik folyamat milyen fájlokhoz tartozik, a felesleges szálakat pedig egy kattintással bezárhatjuk. Az Uninstall Manager kicsit több információt ad a feltelepített programról, mint a Windows beépítettje, és az eltávolítást itt is elvégezhetjük. A Registry Backup segítségével kimenthetjük és helyreállíthatjuk a rendszerleírót, de ez utóbbit csak akkor tegyük meg, ha biztosak vagyunk a Windows további működésében! A File Tools csoportban találunk pár igencsak érdekes dolgot. Ilyen az Undelete, amely törölt fájlokat próbál visszaállítani a meghajtókról, kijelezve azok állapotát. A Shredder segítségével végleges törlést hajthatunk végre, amit ezután nem is lehet visszavonni. A Splitter egy fájldaraboló, ha olyan tárhelyre szeretnénk feltenni egy állományt, ahol limitálva van a maximális méret. Végül az EXE Protectorral levédhetjük bármelyik programunk indítását, amit ezután csak jelszóval tudunk használni.

 

 

winutil_memory.jpg

Memória-karbantartást is végezhetünk pár kattintással

 

 

Bár a WinUtilities nagy része kiváltható ingyenes megoldásokkal, de egyes részei nagyon hasznosak lehetnek (főleg a fájlkezelési alkalmazások). A másik előnye, hogy nem kell számtalan apró programot a gépre telepíteni, amelyek vagy kompatibilisek egymással vagy nem, hanem elég ezt az egyet használni, szinte minden célra. Az ára talán borsosnak tűnhet, de cserében tényleg sok hasznos eszközt kapunk. Mi a GiveAwayOfTheDay.com jóvoltából ingyen kaptuk meg a program teljes verzióját.

 

 

Adatok

  • Rendszertisztítás
  • EXE-védelem
  • Törölt fájlok helyreállítása
  • Végleges törlés használata
  • Memóriaoptimalizálás
  • Rendszerleíró adatbázis mentése és visszatöltése
  • Vista alatti működés
  • Forgalmazó: YL Computing Inc.
  • Ár: 50 USD (kb. 10000 Ft)

 

 

Értékelés

Előny: sok hasznos rendszereszköz egy programban

Hátrány: otthonra kicsit drága

Teljesítmény: 4

Szolgáltatás: 4

Ár/érték: 3,5

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.