Hirdetés

WUHU Projekt, a barátságos Windows Update



|

A Windows Update áldás és átok: segít, hogy biztonságban tudhassuk magunkat, de sose tudjuk, hogy mit is pakolt fel a gépünkre. A WUHU Projekt segít abban, hogy mindig az a frissítés legyen a kezünk ügyében, amire szükségünk van.

Hirdetés

A Microsoft a Windows Update szolgáltatás használatakor a teljesen automatikus frissítést javasolja, ám ennek hátrányait legtöbbször pont az a hozzá nem értő felhasználó látja, akinek szánták. Tavaly év végén például néhány NVIDIA nForce-os hangkártya meghajtót automatikusan C-Media hangchiphez való driverre cserélt az Update. Az eredmény: néma csend, elnémult a hangkártya. A döbbenten álló felhasználók persze nem is sejtették, hogy a háttérben futó frissítő szolgáltatás ludas a néma Windowsért. Szerencsére ez csak nagyon ritka esetben, kevés konfiguráción következett be, így nem kapott nagy nyilvánosságot.


Ha áttérünk a felhasználói jóváhagyással történő frissítésekre, akkor is belefutunk előbb-utóbb egy bosszantó problémába: a telepített frissítések nem menthetők le, egy Windows újratelepítést követően gépünk akár órákig mást sem csinál, mint a korábban már egyszer telepített frissítéseket töltögeti és telepíti a netről. Tapasztaltabb rendszergazdák persze igyekeznek összegyűjteni a szükséges frissítéseket, hogy ha kell, azok kéznél legyenek, egy CD-ről, vagy hálózati meghajtóról fel tudják gyorsítani a Windows (újra)telepítés utolsó lépését. Nincs könnyű dolguk, mert a Microsoft nem csak új frissítéseket ad ki, hanem időnként a frissítéseket is frissíti, illetve elhagyja a már szükségtelen komponenseket. Ennek okán a gondosan összegyűjtött frissítő csomagok halma egy idő után felduzzad a feleslegesen ottfelejtett daraboktól, felrakásuk zavaros rémálommá válik.

Ebben a káoszban vág rendet a WUHU Projekt, Spányik Balázs kollégánk hosszú hónapokra visszanyúló munkája. A WUHU-gyűjtemény mindazon fő frissítéseket tartalmazza, amire csak egy magyar nyelvű Windows XP SP2-nek szüksége lehet. Fontos hangsúlyozni, hogy csak a legszükségesebb, első sorban biztonsági frissítések kerülnek bele, az ezernyi alkalmazás, alkalmazás-komponens frissítése nem. Nincsenek benne például a .NET keretrendszer javításai, de a Windows Media Playeré igen, azaz mindent megtalálunk ahhoz, hogy nyugodtan kiengedhessük Windowsunkat az internetre, ne kiabáljon azonnal a létfontosságú javítások után, de az egyénileg választható alkalmazások javításáról már nekünk kell gondoskodni.

A WUHU-csomag több, mint egy egyszerű gyűjtemény, pár mozdulattal integrálható egy Windows XP SP2 telepítő CD-be, így teremtve lehetőséget az aktuális biztonsági frissítéseket már tartalmazó XP rendszer gyors telepítésére.

A projekt honlapján, stílusosan a PC World Segélyvonal fórumának egy kiemelt helyén, a téma első hozzászólásban olvasható a csomag aktuális tartalmának részletes felsorolása, a második hozzászólásában található a csomag és a CD-készítéshez szükséges segédprogramok letöltési címe. Itt és a 32. hozzászólásban olvasható a CD-készítés pontos menete. Jó hír a júliusi PC World olvasóinak, hogy az újságban található teljes verziós UltraISO programmal még egyszerűbb elkészíteni a WUHU-csomaggal kibővített XP telepítőt; nem kell a boot.img állománnyal és az eredeti XP telepítő CD winchesterre másolásával bűvészkedni, csak a leírás alapján összekészített fájlokkal kell az eredeti XP-telepítőt kibővíteni, mintha csak az Intézőben dobnánk be néhány új fájlt egy mappába.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.